Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023

Μικρή μείωση από το Δήμο Πειραιά στα δημοτικά τέλη σπιτιών στους λογαριασμούς ρεύματος. "Γενναίες μειώσεις" ζητά η αντιπολίτευση

Σε πολύ μικρή μείωση στα δημοτικά (ανταποδοτικά) τέλη των κατοικιών, που πληρώνονται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος προχωράει η δημοτική αρχή του Πειραιά.
Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης 25/10 και θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2024.
Σύμφωνα με την εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, που αναμένεται να εγκριθεί από την πλειοψηφία, τα ανταποδοτικά τέλη θα μειωθούν κατά 2% σε όλες τις κατηγορίες ακινήτων ή σε απόλυτους αριθμούς κατά 4 λεπτά του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο!
Με αυτή τη μείωση η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο διαμορφώνεται στο 1,59 € από 1,63 €. Έτσι, ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών μέτρων θα πληρώσει, για όλο το χρόνο, μέσω των λογαριασμών ρεύματος για δημοτικά τέλη 127,2 € ενώ φέτος πλήρωνε 130,4 €. Δηλαδή θα έχει όφελος μόλις 3,2 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι ο Πειραιάς είχε για πολλά χρόνια τα ακριβότερα ανταποδοτικά τέλη στην Ελλάδα αλλά τα τελευταία χρόνια η δημοτική αρχή Γ. Μώραλη με μικρές αλλά συνεχείς μειώσεις έχει καταφέρει να υπάρξει μια κάποια εξισορρόπηση με άλλες πόλεις αν και τα δημοτικά τέλη του Πειραιά παραμένουν υψηλά.
Από εκεί και πέρα, η δημοτική αρχή θα διατηρήσει την απαλλαγή των Δημοτικών Τελών στην πρώτη κατοικία ως εξής:
1) Μείωση 50% για πολύτεκνους – τρίτεκνους με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 30.000€.
2) Πλήρη απαλλαγή σε άτομα με αναπηρία 67% και άνω με ατομικό εισόδημα μέχρι 12.000€.
3) Πλήρη απαλλαγή για τους άπορους.
Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις θα πρέπει ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος να
εκδίδεται στο όνομα του δικαιούχου της απαλλαγής ή της μείωσης
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δήμου προϋπολογίζεται ότι το 2024 θα εισπραχθούν από τα ανταποδοτικά τέλη των κατοικιών 10.658.765,90€

«Γενναίες μειώσεις» ζητάει η παράταξη «ΑλλάΖΟΥΜΕ τον Πειραιά για Όλους και Όλες»

Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης προτείνεται οι μειώσεις για όλες τις κατοικίες και ειδικά για τους δικαιούχους απαλλαγών να είναι πιο γενναίες για να διευκολυνθούν οι πειραιώτες και οι πειραιώτισσες σε αυτή την δύσκολη οικονομική περίοδο.
Συγκεκριμένα, όπως είπε στην Οικονομική Επιτροπή ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «ΑλλάΖΟΥΜΕ τον Πειραιά για Όλους και Όλες», Δημήτρης Γκερλές, προτείνεται:
• Συνολική μείωση στους συντελεστές των ανταποδοτικών τελών 15%
• Πλήρη απαλλαγή σε ΑΜΕΑ με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω με οικογενεικό εισόδημα έως 30.000€
• Μείωση 50% για τις μονογονεϊκές οικογένειες με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000€
• Με ευθύνη των αρμοδίων υπηρεσιών να αποσταλούν ενημερωτικές επιστολές σε όλες τις ομάδες που δικαιούνται απαλλαγή Δημοτικών Τελών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις