Κυριακή 20 Αυγούστου 2023

Τα βήματα για να σταματήσουν οι πλημμύρες στην περιοχή του Σκλαβενίτη στο Κερατσίνι γίνονται εδώ και 5 χρόνια!

Φωτό αρχείου από πλημμύρα
στη περιοχή

 Ένα αντιπλημμυρικό έργο, που περιμένει, εδώ και χρόνια, το Κερατσίνι, για να απαλλαγεί οριστικά από τα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή του «Σκλαβενίτη» βρίσκεται σε εξέλιξη.
Είναι γνωστό ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει παρουσιάσει πολλές φορές πλημμυρικά φαινόμενα με σοβαρές ζημιές για καταστήματα και επιχειρήσεις της περιοχής αλλά και σοβαρά προβλήματα για διερχόμενους με ΙΧ, λεωφορεία και μηχανάκια…..
Το πρώτο σημαντικό «βήμα» για την ανακούφιση της περιοχής, που σταμάτησε σε πρώτη φάση τις πλημμύρες, έγινε τον Σεπτέμβρη του 2018 με πρωτοβουλία της τότε διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής.
Συγκεκριμένα, μετά από την καταγραφή, που έγινε για πρώτη φορά, του υφιστάμενου δικτύου αγωγών ομβρίων και την αξιολόγηση της επάρκειας αλλά και της λειτουργικότητάς του με τη συνδρομή και της ΕΥΔΑΠ, προέκυψε ότι

μία από τις αιτίες των πλημμυρικών φαινομένων ήταν και η μεγάλη επιχωμάτωση σε βάθος 300 μέτρων που έγινε το 2003 από τον ΟΛΠ για την κατασκευή της προβλήτας.
Μετά τη διαπίστωση αυτή, ακολούθησαν διαδοχικές συναντήσεις με τον ΟΛΠ, που κατέληξαν στην ανάγκη υλοποίησης μιας σειράς παρεμβάσεων στο δίκτυο ομβρίων μέσα στη λιμενική ζώνη, προκειμένου να ανταποκρίνεται με μεγαλύτερη επάρκεια κατά την εξέλιξη των φαινομένων.
Τα έργα έγιναν από τον ΟΛΠ και ολοκληρώθηκαν στο τέλος του ίδιου έτους, «ανακουφίζοντας» ουσιαστικά την περιοχή.

Παράλληλα, από την Περιφέρεια Αττικής προκηρύχθηκε τότε διαγωνιστική διαδικασία και αναδείχθηκε μελετητής προκειμένου για πρώτη φορά να υπάρξει συνολική και ολοκληρωμένη μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας για την ευρύτερη περιοχή, με στόχο να επιλύσει οριστικά το πρόβλημα.
Όλα δείχνουν ότι η δημοπράτηση του έργου καθυστέρησε από την επόμενη διοίκηση της Περιφέρειας υπό τον Γ. Πατούλη και όπως ανακοινώθηκε προ ημερών, 5 χρόνια μετά, τα έργα ακόμα εξελίσσονται αλλά «με εντατικούς ρυθμούς», κατά την Περιφέρεια.
Στο πλαίσιο των μέχρι σήμερα εργασιών έχουν κατασκευαστεί αγωγοί στις οδούς Προύσσης και Βυτινιώτου και από Δευτέρα 21/8/2023 θα συνεχιστούν στις οδούς  Κίου, Θεοφράστου, Κωνσταντινουπόλεως, Ανακούς, Καραολή και Δημητρίου, Περικλέους, Φιλελλήνων, Παλληκαρίδη – Αυξεντίου, Κουντουριώτου και Μαρίας ΚΙΟΥΡΙ στα όρια του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας  καθώς και στις οδούς Δογάνης από Καπετάν Γέρμα έως Καλλέργη, Καπετάν Γέρμα, Γυθείου, Ραιδεστού, Καλλέργη, Αγίου Δημητρίου, Μαυρομιχάλη Πετρόμπεη, Δερβενακίων, Χορμοβίτου και Αιτωλικού στα όρια του Δήμου Πειραιά.
Λίγα λόγια για το έργο

Η φωτο παραχωρήθηκε
από την Περιφέρεια Αττικής

Στο πλαίσιο του έργου θα κατασκευαστούν αγωγοί μήκους οκτώ χιλιομέτρων  με στόχο την ασφαλή παροχέτευση των ομβρίων υδάτων της ευρύτερης περιοχής  προς τους υφισταμένους κύριους συλλεκτήρες.
Η χάραξη των υπό κατασκευή αγωγών ξεκινά από τη διασταύρωση της Λεωφόρου Δημοκρατίας με τη Γρηγορίου Λαμπράκη, κινείται με νοτιοανατολική κατεύθυνση στην παραλιακή λεωφόρο και αποσκοπεί στην πύκνωση του δευτερεύοντος δικτύου με αποδέκτες τους υφισταμένους κύριους αγωγούς  και τελικό αποδέκτη τη θάλασσα.
Με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων συμπληρωματικό έργο προϋπολογισμού 9.100.000,00 €, για την κατασκευή  των  υπόλοιπων  αγωγών   της αρχικής μελέτης που εκβάλουν στη θάλασσα διερχόμενοι από τον χώρο του CAR TERMINAL του ΟΛΠ και για τους οποίους αναμένεται η ολοκλήρωση της μελέτης που εκπονεί ο ΟΛΠ για την κατασκευή των αγωγών με τρόπο που δεν θα παρακωλύει τη λειτουργία του λιμανιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις