Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

Η δημιουργία της Ιπποδάμειας Αγοράς τροφίμων συζητείται ξανά στον Πειραιά. Θα ξεπεραστεί το κυβερνητικό "όχι" του 2019;

Η δημιουργία μιας νέας κλειστής αγοράς τροφίμων στον Πειραιά ξαναμπαίνει στο «τραπέζι»! Το ερώτημα είναι εάν  θα διεκδικήσουν οι φορείς της πόλης να αλλάξει η αρνητική στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που εκδηλώθηκε το 2019 και «πάγωσε» την υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου…
Να θυμίσουμε ότι η δημιουργία μιας κλειστής αγοράς τροφίμων, της Ιπποδάμειας Αγοράς, αποτελεί παλαιό αίτημα των φορέων της πόλης. Μπήκε σε τροχιά υλοποίησης την περίοδο 2014- 2019 με πρωτοβουλία της τότε Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, που βρήκε την σύμφωνη γνώμη του Εμπορικού Συλλόγου, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και του Δήμου.
«Το 2014, αναλαμβάνοντας τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής συνεργαστήκαμε με το Βιομηχανικό Επιμελητήριο, τον Εμπορικό Σύλλογο και το Δήμο Πειραιά πετυχαίνοντας, έτσι, τη σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκομένων φορέων», υπογράμμισε σε δήλωσή του ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης.
Μάλιστα, σε συνεργασία με τη ΣΤΑ.ΣΥ και με την διοίκηση της Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών επιλέχθηκε για αυτό το σκοπό το παλαιό αμαξοστάσιο των «πράσινων» λεωφορείων στην πλατεία Ιπποδαμείας.
Ωστόσο, το 2019 με την αλλαγή της κυβέρνησης όλος ο σχεδιασμός «πάγωσε» καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχοντας άλλα σχέδια για το συγκεκριμένο χώρο σταμάτησε κάθε συζήτηση. Δυστυχώς, οι φορείς, που είχαν ενεργοποιηθεί για την υλοποίηση του έργου, δεν αντέδρασαν σε αυτή την απόφαση…..
Όπως φαίνεται από σειρά ανακοινώσεων το θέμα «ξανάρχεται» στην επικαιρότητα. Η αρχή έγινε σε συνάντηση της Διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά (ΕΣΠ)  με τον υποψήφιο δήμαρχο Γιώργο Γαβρίλη, αντιπεριφερειάρχη Πειραιά την περίοδο, που δρομολογήθηκε το έργο.
Σε ανακοίνωση του ΕΣΠ για τη συνάντηση διαβάζουμε:
«Η συζήτηση συγκεκριμένα επικεντρώθηκε στα θέματα της ανάγκης συνεχούς αναβάθμισης των λειτουργιών της πόλης, της βελτίωσης της οδικής κυκλοφορίας συνδυαστικά με την δημιουργία χώρων στάθμευσης, της δημιουργίας  Κεντρικής Αγοράς Τροφίμων, της μείωσης των δημοτικών τελών (…)».
Όπως έγραψε σε ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο fb ο Γιώργος Γαβρίλης αναφέρθηκε, ιδιαίτερα, «στην ανάγκη άμεσης αναβίωσης της συμφωνίας που είχαμε πετύχει για τη δημιουργία της κλειστής αγοράς».
Επίσης, σε νεότερη ανάρτησή του, που συνοδευόταν και από σύντομο βίντεο,  ο ίδιος σημειώνει:
«Μια σύγχρονη αγορά θα έδινε νέα πνοή στην πόλη, θα δημιουργήσει έναν υπερτοπικό πόλο εμπορικής και κοινωνικής   ζωής, θα αναβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή, θα αποτελέσει σημείο αναφοράς, τοπόσημο για τον Πειραιά, τουριστικό προορισμό, θα αυξήσει την επισκεψιμότητα στην πόλη, θα τονώσει την κίνηση των επιχειρήσεων και θα πετύχει οικονομίες μεγάλης κλίμακας, χαμηλότερα ενοίκια και χαμηλότερα δημοτικά τέλη».

Ο κ. Μώραλης
Ακολούθησε συνάντηση της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά (ΕΣΠ) με τον δήμαρχο Γιάννη Μώραλη, στην οποία όπως προκύπτει από ανακοίνωση του ΕΣΠ συζητήθηκε μεταξύ άλλων η Ιπποδάμεια Αγορά Τροφίμων.
«(…) συζητήθηκαν θέματα συνδιοργάνωσης προωθητικών ενεργειών και δράσεων προβολής της πόλης μας και της πειραϊκής αγοράς, που θα ενισχύσουν περισσότερο τον μητροπολιτικό χαρακτήρα του Πειραιά και θα προτρέψουν τον καταναλωτή να τον επισκεφτεί, να περπατήσει την πόλη και να κάνει τις αγορές του στα καταστήματά της, η Ιπποδάμεια Αγορά Τροφίμων, θέματα στάθμευσης, τα αναπτυξιακά έργα που υλοποιούνται στον  Πειραιά, κ.ά.», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Αντίθετα, στην ανακοίνωση του Δήμου Πειραιά για την συνάντηση δεν αναφέρονται τα θέματα που συζητήθηκαν, ούτε αν μπήκε στο «τραπέζι» το ζήτημα της Ιπποδάμειας Αγοράς Τροφίμων και έτσι δεν γίνεται, μέχρι τώρα, από πουθενά γνωστή η θέση της σημερινής δημοτικής αρχής για το ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις