Τρίτη 20 Ιουνίου 2023

Θρίλερ στο ναυάγιο του "Τιτανικού". Χάθηκε ερευνητικό υποβρύχιο με 5 άτομα. Εκτεταμένες έρευνες στον Ατλαντικό

Η πλώρη του "Τιτανικού". Η φωτό
από την ερευνητική αποστολή
του 2021. Από το oceangate.com
Θρίλερ με την εξαφάνιση υποβρύχιου, που έκανε κατάδυση στο ναυάγιο του «Τιτανικού».
Όπως μεταδίδουν ξένα Μέσα Ενημέρωσης έχει χαθεί από την Κυριακή κάθε επαφή με το υποβρύχιο, στο οποίο επιβαίνουν πέντε άτομα (ο κυβερνήτης, ένας ειδικός εμπειρογνώμονας και τρεις επιβάτες) και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη τεράστια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στον Ατλαντικό.
Σύμφωνα με το BBC η επαφή με το μικρό υποβρύχιο χάθηκε περίπου μία ώρα και 45 λεπτά μετά την κατάδυσή του.
Αμέσως ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσης υπό τον συντονισμό της Βοστώνης, στην οποία συμμετέχουν κυβερνητικές υπηρεσίες, το Ναυτικό των ΗΠΑ και του Καναδά και εμπορικές εταιρείες βαθέων υδάτων.
Ωστόσο, καθώς το οξυγόνο έκτακτης ανάγκης που υπάρχει στο σκάφος επαρκεί για 4 μέρες τα σωστικά συνεργεία δίνουν έναν πραγματικό αγώνα δρόμου.
Το απόγευμα της Δευτέρας, ο αντιναύαρχος John Mauger της Αμερικάνικης Ακτοφυλακής είπε

σε συνέντευξη Τύπου: «Προβλέπουμε ότι υπάρχουν κάπου μεταξύ 70 και 96 ωρών διαθέσιμες σε αυτό το σημείο».
Το ερευνητικό υποβρύχιο Titan.
Η φωτό από το oceangate.com
Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι συμμετείχαν στις έρευνες αεροσκάφη C- 130 ψάχνοντας στην επιφάνεια, δύο αεροπλάνα P-8 που χρησιμοποιούν σόναρ τον εντοπισμό υποβρυχίων, ένα υποβρύχιο, καθώς και εμπορικά πλοία από τα οποία το ένα διαθέτει σόναρ. Όμως, το γεγονός ότι η περιοχή στην οποία διεξάγεται η έρευνα είναι «απομακρυσμένη», καθιστά τις επιχειρήσεις δύσκολες.
Πάντως, διαβεβαίωσε πως οι διασώστες «το πήραν προσωπικά» και κάνουν ό,τι μπορούν για να φέρουν τους επιβαίνοντες «ασφαλείς στο σπίτι».
Η καταδυτική αποστολή διοργανώνεται από την εταιρεία OceanGate Expeditions, που έχει διοργανώσει παρόμοιες τουριστικές αποστολές από το 2021.
Σύμφωνα με την εταιρεία οι ειδικευμένοι εξερευνητές έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην αποστολή ως μέλη του πληρώματος Mission Specialist, με τους ίδιους να καλύπτουν το κόστος υποστήριξης της αποστολής και της εκπαίδευσής τους. Κάθε αποστολή έχει διάρκεια  10 ημερών (8 ημέρες στη θάλασσα).
Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται σε 250.000 $ (περίπου 229.000 €) για ένα ταξίδι που περιλαμβάνει καταδύσεις στο ναυάγιο σε βάθος 3.800 μέτρων (12.500 πόδια), όπου βρίσκεται ο «Τιτανικός».
Το ταξίδι ξεκινά από το St John's στη Νέα Γη. Κάθε πλήρης κατάδυση στο ναυάγιο, συμπεριλαμβανομένης της καθόδου και της ανόδου, διαρκεί περίπου οκτώ ώρες.
                                              Βίντεο από την ερευνητική αποστολή του 2021

Η OceanGate διαθέτει τρία υποβρύχια και μόνο το Titan μπορεί να βουτήξει αρκετά βαθιά για να φτάσει στα συντρίμμια του «Τιτανικού».
Το σκάφος ζυγίζει 23.000 λίβρες (10.432 κιλά) και, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας , μπορεί να φτάσει σε βάθη έως και 13.100 πόδια  και διαθέτει 96 ώρες υποστήριξης ζωής για ένα πλήρωμα πέντε ατόμων.
Στην αποστολή συμμετείχε ένα σκάφος που ονομάζεται Polar Prince, το οποίο χρησιμοποιείται για τη μεταφορά υποβρυχίων στο σημείο του ναυαγίου, δήλωσε στο BBC ο ιδιοκτήτης του σκάφους.
Μέχρι τώρα έχει γίνει γνωστό ότι ανάμεσα στους αγνοούμενους είναι ο Hamish Harding, ένας 58χρονος Βρετανός δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και εξερευνητής.
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Σαββατοκύριακο, ο κ. Χάρντινγκ είπε ότι ήταν «περήφανος που επιτέλους ανακοινώνει» ότι θα ήταν στην αποστολή για το ναυάγιο του Τιτανικού - αλλά πρόσθεσε ότι λόγω του «χειρότερου χειμώνα στη Νέα Γη των τελευταίων 40 ετών, αυτή η αποστολή είναι πιθανότατα να είναι η πρώτη και μοναδική επανδρωμένη αποστολή στον Τιτανικό το 2023».
Αργότερα έγραψε: «Ένα παράθυρο καιρού μόλις άνοιξε και θα επιχειρήσουμε μια κατάδυση αύριο».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις