Σάββατο 11 Μαρτίου 2023

Δείτε πως θα είναι το νέο δικαστικό μέγαρο του Πειραιά. Που θα κατασκευαστεί, πως θα πηγαίνουμε

Άποψη του ακινήτου Δασκαλάκη. Εικόνα
από το βίντεο του site pireaspiraeus.com

Ανοίγει ο δρόμος για την δημιουργία ενός σύγχρονου δικαστικού μεγάρου στον Πειραιά!
Η θετική εξέλιξη, που ικανοποιεί ένα σοβαρό έλλειμμα δεκαετιών για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, σηματοδοτήθηκε μετά από την ομόφωνη απόφαση Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων (ΤΑΧΔΙΚ), με την οποία κατακυρώθηκε ο διενεργούμενος δημόσιος μειοδοτικός διαγωνισμός για την κατασκευή του νέου δικαστικού μεγάρου στην εταιρεία «Hub 204» που ελέγχεται από την Dimand.
Συγκεκριμένα, ο διαγωνισμός αφορούσε «την αγορά ακινήτου εντός των ορίων της Δημοτικής Ενότητας Πειραιά του Δήμου Πειραιά της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, το οποίο θα περιλαμβάνει κτίριο κατάλληλο για τη στέγαση των δικαστηρίων – δικαστικών υπηρεσιών του Πειραιά, που έχει κατασκευαστεί ή πρόκειται να κατασκευαστεί με νόμιμη οικοδομική άδεια».
Στον διαγωνισμό είχε καταθέσει προσφορά ο επενδυτικός φορέας ισραηλινών συμφερόντων Golden Horizon, που είχε προτείνει το κτήριο Κεράνη επί της οδού Πειραιώς, αλλά αυτό κρίθηκε ακατάλληλο από την αρμόδια Επιτροπή αξιολόγησης του διαγωνισμού, κάτι που έγινε δεκτό και από το ΤΑΧΔΙΚ.
Βασικά ζητήματα, που οδήγησαν στην απόρριψη της προσφοράς ήταν ελλείψεις «στους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων στο προσφερόμενο ακίνητο, καθώς και στην ασφαλή πρόσβαση και αποχώρηση των μεταγωγικών οχημάτων», όπως αναφέρεται στην απόφαση.
Έτσι, έγινε δεκτή η προσφορά της εταιρείας, που ελέγχεται από την Dimand, η οποία ως γνωστόν έχει αναλάβει την ανάπλαση της περιοχής του Αγίου Διονυσίου και το project της αποπεράτωσης και λειτουργίας του Πύργου και έτσι «ανοίγει» ο δρόμος για την κατασκευή του νέου δικαστικού μεγάρου σε μεγάλο οικόπεδο στη βορειοανατολική πλευρά της περιοχής Αγίου Διονυσίου.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για το ακίνητο

«Δασκαλάκη», έκτασης 17 στρεμμάτων και με
υφιστάμενο κτίσμα της τάξεως των 4.500 τ.μ., που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Μεθώνης και Χαϊδαρίου, στην Αγία Σοφία Πειραιά.
Πρόκειται για ακίνητο που είχε αποκτηθεί από την καπνοβιομηχανία Παπαστράτος και βάσει των όρων του διαγωνισμού, ο ιδιώτης θα πρέπει να παραδώσει κτίριο γραφείων συνολικής επιφάνειας της τάξεως των 30.000 τ.μ.
Το έργο, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2025, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και συγκεκριμένα 63,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 17 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων.
Το ακίνητο όπως είναι σήμερα σε βίντεο του καλού site pireaspiraeus.com στο youtube:

Άλλα τα σχέδια του Δήμου για την έκταση και άλλα του… Υπουργείου!
Ο Δήμος Πειραιά φάνηκε, γενικά, απροετοίμαστος για αυτή την εξέλιξη, καθώς για το συγκεκριμένο ακίνητο σχεδίαζε να κατασκευάσει υπόγειο σκοπευτήριο διεθνών προδιαγραφών.
Μάλιστα, λίγο πριν από τις εκλογές του 2019 ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης είχε επισκεφθεί τον χώρο ανακοινώνοντας ότι «ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής υπόγειου σκοπευτηρίου διεθνών προδιαγραφών για τη διοργάνωση αγώνων, πλατείας με πράσινο πέντε στρεμμάτων και παιδικής χαράς» (για να διαβάσετε σχετική ανάρτηση του ypodomes,gr πατήστε εδώ), θυμίζοντας ότι η κατασκευή του ήταν προεκλογική δέσμευση από το 2014!...
Προφανώς, οι εργασίες δεν ξεκίνησαν ποτέ. Το ακίνητο έχει παραμείνει αναξιοποίητο και πλέον φαίνεται να «κλειδώνει» η κατασκευή εκεί του νέου δικαστικού μεγάρου.
Από την πλευρά του η δημοτική αρχή, με βάση απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά το «ναυάγιο» της λύσης του κτηρίου της Ραλλείου, στο κέντρο της πόλης, είχε προτείνει τη κατασκευή του νέου δικαστικού μεγάρου, στο ακίνητο, όπου στεγαζόταν παλαιά το Τελωνείο, στην Ακτή Κονδύλη.
«Μπορεί να μην επιλέχθηκε το κτήριο των παλαιών τελωνείων στην Ακτή Κονδύλη που ήταν η επιθυμία του Συμβουλίου της πόλης, αλλά αυτό νομίζω πλέον έχει δευτερεύουσα σημασία, καθώς το μείζον ήταν η δημιουργία του νέου Δικαστικού Μεγάρου εντός των γεωγραφικών ορίων του δήμου μας, ώστε να μπει τέλος στην 35χρονη προσωρινή στέγασή τους στο ακατάλληλο κτήριο της Σκουζέ και  ο κατακερματισμός των δικαστικών υπηρεσιών σε διάφορα κτήρια», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μώραλης, μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, που άνοιξε τον δρόμο μεταστέγαση των Δικαστηρίων Πειραιά στην περιοχή Παπαστράτου.
«Αν και υπήρξε πρόταση για το κτήριο των Τελωνείων στην Ακτή Κονδύλη, ένα κτήριο που επισκεφθήκαμε και ήμασταν, ως Δήμος Πειραιά, υπέρ του να μετεγκατασταθούν εκεί τα Δικαστήρια, δεν προτάθηκε ως λύση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης», ανέφερε η αντιδήμαρχος και μέλος της Ομάδας Εργασίας για τη μετεγκατάσταση των Δικαστηρίων Πειραιά Αθηνά Γλύκα- Χαρβαλάκου.

Οι μακέτες του νέου δικαστικού μεγάρου

Η συγκοινωνιακή κάλυψη του νέου δικαστικού μεγάρου.

Χάρτης της διαδρομής στο Μετρό Πειραιά
Το νέο δικαστικό μέγαρο του Πειραιά απαιτείται να έχει επαρκή συγκοινωνιακή κάλυψη.
Εξετάζοντας τους χάρτες της Google διαπιστώνει κανένας ότι από σταθμό του Μετρό στον Πειραιά απέχει περίπου ένα χιλιόμετρο όσο και από τον σταθμό Μανιάτικα. Έτσι, με τα πόδια η απόσταση και από τους δύο σταθμούς είναι περίπου 13 με 15 λεπτά της ώρας, ανάλογα τη διαδρομή, που θα επιλέξει κανένας.
Επίσης, για τους δύο σταθμούς υπάρχει η δυνατότητα μετακίνησης με λεωφορεία. Για τον Πειραιά εξυπηρετούν λεωφορεία των γραμμών 803 και 845 και για τα Μανιάτικα το 814. Το κακό είναι ότι όλα τα λεωφορεία έχουν προγραμματισμένες διελεύσεις κάθε 20 λεπτά και ο χρόνος της διαδρομής στα 5 λεπτά για τα Μανιάτικα και στα 8 λεπτά για τον Πειραιά.
Είναι προφανές ότι θα χρειαστεί βελτίωση της συγκοινωνιακής κάλυψης με τα λεωφορεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις