Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

13ο ΓΕΛ Πειραιά: Έπεσαν στο δρόμο και σε ΙΧ κομμάτια της μετόπης από τη ταράτσα του σχολείου!

Η φωτό διατέθηκε
από την ΕΛΜΕ

Ένα πρωτοφανές περιστατικό αποκαλύπτει η ΕΛΜΕ Πειραιά, η συνδικαλιστική οργάνωση εκπαιδευτικών δημόσιας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Πειραιά, που συνέβη στο 13ο Γενικό Λύκειο Πειραιά, στο κέντρο της πόλης (Καραϊσκου και Μπουμπουλίνας), φέρνοντας, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «στο προσκήνιο την επικίνδυνη κατάσταση πολλών σχολικών κτιρίων, μια κατάσταση που εγκυμονεί κινδύνους για εκπαιδευτικούς, μαθητές, αλλά και … περαστικούς!».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα, πάντα, με την ΕΛΜΕ Πειραιά αποκολλήθηκε μέρος της μετόπης από την ταράτσα του 13ου ΓΕΛ Πειραιά, προκαλώντας σημαντικές (ευτυχώς υλικές μόνο) φθορές σε σταθμευμένο όχημα!
«Από τύχη, δεν περνούσε κάποιος πεζός εκείνη την ώρα, δεν υπήρχε κάποιος μαθητής-γονιός ή εκπαιδευτικός, διαφορετικά θα είχαμε στην καλύτερη περίπτωση τραυματισμό!», επισημαίνει η ΕΛΜΕ Πειραιά. Και παραθέτει τα εξής:

«Το 13ο ΓΕΛ Πειραιά στεγάζεται σε μισθωμένο κτίριο στο κέντρο του Πειραιά, από το 2017, όταν και μεταστεγάστηκε από το χώρο του Ζαννείου Ορφανοτροφείου. Πρόκειται ουσιαστικά για μια παλιά πολυκατοικία, χωρίς προαύλιο χώρο,  χωρίς σύγχρονες υποδομές και δυνατότητες. Αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα, τα οποία η ΕΛΜΕ Πειραιά, ο Διευθυντής, αλλά και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου έχουν αναδείξει. Συγκεκριμένα:
 Το 2018, μέσα σε 8 μήνες από την μεταστέγαση του σχολείου (Δεκέμβριος του 2017) πλημμύρισε δύο φορές το υπόγειο (Φλεβάρης του 2018 και Ιούλιος του 2018), γιατί υπήρχε πρόβλημα με την αποχέτευση.
 Όπως καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί: πέρσι, πλημμύρισε ο 3ος όροφος.
 Τα διπλά τζάμια είναι στον “αέρα”.
 Οι πόρτες “μένουν στα χέρια”, ενώ αρκετά πόμολα έχουν καταστραφεί.
 Ο ανελκυστήρας που χρησιμοποιούν οι εκπαιδευτικοί (είναι πολυκατοικία) συχνά-πυκνά χαλάει και εγκλωβίζονται συνάδελφοι/συναδέλφισσες.
Συνεχίζοντας η ΕΛΜΕ Πειραιά αναφέρει:
«Απαιτείται η Πολιτεία να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε αντί να πληρώνει ενοίκια … εις το διηνεκές, άμεσα να ενταχθεί στον προγραμματισμό η κατασκευή νέου, σύγχρονου σχολείου, στο κέντρο του Πειραιά. Να γίνει ό, τι χρειάζεται, ακόμα και απαλλοτριώσεις, αν χρειάζονται (έχουν υποδειχτεί χώροι, έχουν γίνει συγκεκριμένες προτάσεις)! Τέρμα πια στις δικαιολογίες! Πέντε χρόνια πέρασαν από τη μεταστέγαση του 13ου ΓΕΛ Πειραιά, που τότε παρουσιάστηκε σαν άμεση, ρεαλιστική και προσωρινή λύση. Αλλά ουδέν μονιμότερο του
Η φωτό διατέθηκε από την ΕΛΜΕ
προσωρινού!»

«Δεν έγιναν ποτέ ουσιαστικοί προσεισμικοί έλεγχοι»
Παρακάτω η ΕΛΜΕ αναφέρει:
«Τόσο το παράδειγμα του συγκεκριμένου σχολείου, όσο και πολλά ακόμα, φανερώνουν την επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί σε ό, τι έχει να κάνει με την σχολική στέγη! Λίγο καιρό μετά την τραγωδία των Τεμπών, αποτυπώνεται ξανά η γύμνια σε όλη της το μεγαλείο, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής, ακόμα και των νέων παιδιών! Κι αυτό γιατί τα απαραίτητα μέτρα, που έχουν να κάνουν με την συντήρηση, αλλά και ανέγερση νέων σχολείων, αντιμετωπίζονται, από όλες τις κυβερνήσεις, σαν κόστος.
Ο ΟΣΚ διαλύθηκε και μετατράπηκε σε Α.Ε.
Προσεισμικοί έλεγχοι ουσιαστικά δεν έχουν γίνει στα σχολεία. Ανακοινώθηκαν το φονικό σεισμό του 1999, έγιναν ελάχιστοι, σταμάτησαν, δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. Μετά το φονικό σεισμό στην Τουρκία, ανακοίνωσε η κυβέρνηση αυτό για το οποίο φωνάζουμε χρόνια, το αυτονόητο! Τι μέτρα θα παρθούν όμως για την αποκατάσταση σχολείων, που κριθεί ότι έχουν πρόβλημα; Θα διαθέσουν κονδύλια; Τι θα γίνει σε σχολεία σαν αυτά, σε περίπτωση σεισμού, ανάλογου της Τουρκίας;
Τα λεφτά που φτάνουν στα σχολεία είναι πετσοκομμένα! Το μεγαλύτερο μέρος πάει για να πληρωθούν ΔΕΗ, Πετρέλαιο, Φυσικό Αέριο. Και πάλι δεν φτάνουν, αφού η ΕΛΜΕ Πειραιά έχει καταγγείλει το Νοέμβριο του 2022 την απόπειρα διακοπής ρεύματος (είχε εκδοθεί σχετικό ειδοποιητήριο από τη ΔΕΗ Α.Ε., προς το ΔΕΔΔΗΕ για δεκάδες σχολεία του Πειραιά)!
»

Κτιριακά προβλήματα και σε άλλα σχολεία
Η φωτό διατέθηκε από την ΕΛΜΕ
Καταλήγοντας η ΕΛΜΕ Πειραιά αναφέρει τα εξής:
«Όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμα (ανάμεσά τους το ζήτημα του 13ου ΓΕΛ Πειραιά, αλλά και πολλών σχολείων ακόμα, όπως το 9ο ΕΠΑΛ Πειραιά, το 7ο Γυμνάσιο Πειραιά, παλιότερα την Ιωνίδειο, το 2ο ΓΕΛ Σαλαμίνας και το ΕΠΑΛ Περάματος, όπου είχαν πέσει στα καλά καθούμενα σοβάδες) έχει αναδείξει η ΕΛΜΕ Πειραιά, μόνο τα τελευταία χρόνια, με πολλές ανακοινώσεις, υπομνήματα, παρεμβάσεις. Μόνο στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά (χωρίς να σημαίνει ότι σε άλλους Δήμους η κατάσταση είναι ρόδινη, κάθε άλλο) η ΕΛΜΕ Πειραιά έχει οργανώσει δύο παρεμβάσεις, το 2017 και το 2019! Τα στοιχεία είναι στη διάθεση όποιου τα θέλει. Ακούει όμως κανείς; Όχι. Μόνο δικαιολογίες! Γιατί δεν είναι στις προτεραιότητες το ζήτημα αυτό, ούτε των κυβερνήσεων, ούτε του Κράτος, ούτε του Δήμου Πειραιά, αλλά και άλλων Δήμων. Αυτή είναι η αλήθεια.
Την ίδια ώρα, το ΥΠΑΙΘ καταγράφει ότι το σύνολο των σχολείων είναι “αξιολογημένο”, επιβεβαιώνοντας ότι η διαδικασία αυτή, καμία σχέση δεν έχει με την αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων, αλλά στο μόνο που αποσκοπεί τελικά είναι να μετακυλίσει τις ευθύνες σε εκπαιδευτικούς και γονείς και στην κατηγοριοποίηση των σχολείων.
Απαιτούμε:
Να αποκατασταθεί άμεσα η ζημιά στη μετόπη, να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστούν ζημιές-επικίνδυνα σημεία στο κτίριο.
Να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την κατασκευή σύγχρονου σχολείου, προκειμένου να στεγαστεί το 13ο ΓΕΛ Πειραιά!Να αντιμετωπιστούν τα πολλαπλά κτιριακά προβλήματα σε σχολεία του Πειραιά.
• Με ευθύνη του κράτους – ενάντια στα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και στις Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα, δημόσια σχολεία, σύγχρονα, ασφαλή!
»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις