Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022

Μυστήριο με πλοίο που πιάστηκε στο Αιγαίο να μεταφέρει στρατιωτικό υλικό για τη Λιβύη. Τι έγινε το φορτίο

 Απελευθερώθηκε από τις αρχές και αναχώρησε, τη Πέμπτη 10/11 από τον Αλμυρό Βόλου, όπου κρατείτο, για περίπου ένα μήνα, το φορτηγό πλοίο γενικού φορτίου «Meerdijk», που είχε συλληφθεί από τις ναυτικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της Μεσογειακής επιχείρησης «Irini» που ελέγχει την εφαρμογή απόφασης του ΟΗΕ για απαγόρευση μεταφοράς στρατιωτικού υλικού στη Λιβύη.
Η υπόθεση έγινε γνωστή μόλις προ δύο ημερών από ανακοίνωση της EUNAVFOR MED IRINI καθώς οι ελληνικές αρχές έχουν κρατήσει, για άγνωστους λόγους, «σιγή ιχθύος»!
Από όσα έχουν γίνει γνωστά από την ανακοίνωση της ναυτικής δύναμης αλλά και από αγγλόφωνα ειδησεογραφικά site της Λιβύης προκύπτουν τα εξής:


Το κατασκευής 2010, με σημαία Ολλανδίας φορτηγό πλοίο «Meerdijk», μεταφορικής ικανότητας 4927 τόνων, μετέφερε, σύμφωνα με λιβυκά site, τουλάχιστον 28 τεθωρακισμένα οχήματα τύπου BATT UMG, που κατασκευάζονται από την εταιρεία The Armored Group των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, απ’ όπου και είχαν φορτωθεί με προορισμό τη Λιβύη.

Κατά μια εκδοχή το συγκεκριμένο φορτίο αποτελούσε τμήμα μιας μεγάλης παραγγελίας αυτών των οχημάτων, που έχει γίνει από τη Λιβύη, στη συγκεκριμένη εταιρεία.

Ωστόσο, στη διάρκεια του ταξιδιού του προς τη Λιβύη το πλοίο επιθεωρήθηκε, στις 11 Οκτωβρίου, από ναυτικές δυνάμεις της EUNAVFOR MED IRINI. Το «Meerdijk» είχε εντοπιστεί από σκάφος της ναυτικής δύναμης και μετά τη συγκατάθεση της Ολλανδίας ως κράτος σημαίας του πλοίου διενεργήθηκε έλεγχος σε αυτό.
«Η ομάδα επιβίβασης ανακάλυψε δεκάδες στρατιωτικά οχήματα που είχαν αποσταλεί κατά πιθανή παραβίαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση της EUNAVFOR MED IRINI.
Το πλοίο οδηγήθηκε στην περιοχή του Αλμυρού Βόλου και αγκυροβόλησε στο ακρωτήριο Τσιγκέλι, όπου έγινε, πλέον, εκτεταμένος έλεγχος και τα τεθωρακισμένα οχήματα αποβιβάστηκαν στην στεριά, όπου αποθηκεύτηκαν.
Όπως φαίνεται από το marinetrafic το πλοίο απελευθερώθηκε, την Πέμπτη 11/11 και κενό φορτίου πλέει νοτιοδυτικά στο Αιγαίο με ταχύτητα 11 κόμβων.
Να σημειωθεί ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά, που στο πλαίσιο της επιχείρησης «Irini» δεσμεύεται πλοίο με πολεμικό υλικό για τη Λιβύη. Είχε προηγηθεί, τον περασμένο Ιούλιο, η σύλληψη από φρεγάτα του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού το με σημαία Ισημερινής Γουινέας, μετέπειτα Καμερούν, φορτηγό πλοίο «Victory Roro» (προηγουμένως MV Luccello), τουρκικών συμφερόντων, να πλέει έμφορτο με «δεκάδες οχήματα σχεδιασμένα ή τροποποιημένα για στρατιωτική χρήση και εκτιμάται ότι παραβιάζει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη»
Από τον Μάρτιο του 2020, στο πλαίσιο της Επιχείρησης «Irini» έχουν πραγματοποιηθεί 25 επιθεωρήσεις στη θάλασσα σύμφωνα με όλα τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που επιτρέπουν την επιθεώρηση, την εκτροπή και την κατάσχεση του φορτίου όπλων και συναφούς υλικού όταν βρεθούν σε εμπορικό πλοίο που κατευθύνεται προς τη Λιβύη.

•    Οι φωτογραφίες είναι από την EUNAVFOR MED IRINI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις