Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022

Σημαντική απόφαση της ΕΕ: Κοινός φορτιστής για όλες τις συσκευές από το 2024!

Η φωτό είναι από δελτίο τύπου του Ε.Κ
 Μια ιστορική απόφαση της ΕΕ βάζει τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών, που είναι υποχρεωμένοι να «κουβαλάνε» ένα σωρό φορτιστές για τις ανάγκες κινητών τηλεφώνων, τάμπλετ, ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών κ.ο.κ.
Αυτό θα γίνει διότι μέχρι το τέλος του 2024 όλα τα κινητά τηλέφωνα, τα τάμπλετ και οι φωτογραφικές μηχανές που πωλούνται στην ΕΕ θα πρέπει να διαθέτουν θύρα φόρτισης τύπου USB-C και αυτό σημαίνει ότι όλες οι συσκευές θα έχουν έναν φορτιστή!
Από την άνοιξη του 2026 το μέτρο θα εφαρμοστεί και για τους φορητούς υπολογιστές!
Τα παραπάνω προβλέπονται από ένα νέο ευρωπαϊκό νόμο, ο οποίος εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τρίτη 4/10 με 602 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 8 αποχές και αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της ΕΕ για να μειωθούν τα ηλεκτρονικά απόβλητα και να ενθαρρυνθούν οι καταναλωτές να κάνουν πιο βιώσιμες επιλογές.
Στόχος της νομοθεσίας είναι να σταματήσει η χρήση διαφορετικών φορτιστών για διαφορετικές συσκευές που ταλαιπωρεί τους καταναλωτές και παράγει τόνους περιττών ηλεκτρονικών απορριμμάτων.
Η ΕΕ θα καθιερώσει έναν κοινό φορτιστή ώστε να συμβάλει στην επίτευξη των περιβαλλοντικών της στόχων και στη μείωση του κόστους.
Να σημειωθεί ότι το 84% των καταναλωτών έχει αντιμετωπίσει προβλήματα με φορτιστές κινητών τηλεφώνων, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2019).
Ακόμα, σύμφωνα με το νέο νόμο, οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν νέα συσκευή είτε με είτε χωρίς συσκευή φόρτισης.
Το ιστορικό της απόφασης  
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει την καθιέρωση ενός κοινού φορτιστή φορητών συσκευών εδώ και περισσότερο από 10 χρόνια. Αν και ορισμένες εταιρείες θέσπισαν με πρωτοβουλία τους πολιτικές που μείωσαν τα είδη φορτιστών, αυτές αποδείχθηκαν ανεπαρκείς για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για τη μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την πρότασή της τον Σεπτέμβριο του 2021. Το Κοινοβούλιο και οι χώρες της ΕΕ κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία επί της νομοθεσίας στις 7 Ιουνίου 2022. Το Κοινοβούλιο ενέκρινε επίσημα τη συμφωνία στις 4 Οκτωβρίου. Το Συμβούλιο θα πρέπει τώρα να εγκρίνει επίσημα την οδηγία. Η νομοθεσία δεν αφορά προϊόντα που θα διατεθούν στην αγορά αφού τεθεί σε ισχύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις