Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

Πως ο Άρειος Πάγος έκανε βήμα για την απελευθέρωση 49 ναυτικών (10 Έλληνες), ομήρων των αρχών του Ιράν

Σημαντικό… βήμα για την απελευθέρωση των 49 ναυτικών, ανάμεσά τους 10 Έλληνες, που εδώ και δύο μήνες, από τις αρχές του Ιράν έγινε από τον Άρειο Πάγο.
Αυτό έγινε από το ανώτατο δικαστήριο, με την απόφαση, που εκδόθηκε, τη Τετάρτη 27/7, από το Α' Ποινικό Τμήμα Διακοπών του Αρείου Πάγου (είναι η υπ’ αριθμ. 1057/2022, με την οποία διέταξε, ουσιαστικά, να επιστραφεί στο δεξαμενόπλοιο «Lana», το πετρέλαιο, το οποίο είχε απομακρυνθεί από αυτό.
Συγκεκριμένα, ο Άρειος Πάγος απέρριψε προσφυγή της ναυτιλιακής εταιρείας Times Navigation, που ζητούσε να ακυρωθεί προηγούμενη απόφαση του Εφετείου Χαλκίδας, με την οποία απαγορευόταν η απομάκρυνση του φορτίου από το ιρανικών συμφερόντων πλοίο.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το ανώτατο δικαστήριο διατήρησε σε ισχύ την απόφαση του Εφετείου Χαλκίδας.
Η προσφυγή της ελληνικών συμφερόντων  Times Navigation απορριφθηκε καθώς κρίθηκε ότι δεν έχει έννομο συμφέρον για να παρέμβει στην υπόθεση.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της αρεοπαγιτικής απόφασης, εφόσον η ναυτιλιακή εταιρεία Times Navigation «δεν συμμετείχε με οποιονδήποτε τρόπο στην πρωτόδικη δίκη», αλλά και επειδή «δεν επικαλείται οποιοδήποτε έννομη σχέση, δεν νομιμοποιείται ενεργητικά στην άσκηση της αίτησης αναίρεσης». Κατά συνέπεια, κατέληξαν ομόφωνα οι αρεοπαγίτες, η αίτηση αναίρεσης της ναυτιλιακής εταιρείας «πρέπει να απορριφθεί ως απαράδεκτη».
Υπενθυμίζεται ότι το «Lana» μετέφερε Ιρανικό πετρέλαιο και είχε κατασχεθεί ανοιχτά της Καρύστου τον Μάιο, με αίτημα των ΗΠΑ, που επικαλέστηκαν δικό τους νόμο, σύμφωνα με τον οποίο το πλοίο μετέφερε το πετρέλαιο για λογαριασμό εταιρείας, που θεωρείται ότι έχει διασυνδέσεις με τη τρομοκρατία!
Οι ελληνικές αρχές αβασάνιστα σταμάτησαν το πλοίο και μέρος του φορτίου μεταγγίστηκε στο ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο  «ICEENERGY», ώστε να μεταφερθεί στις ΗΠΑ. Ωστόσο, τώρα, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου πρέπει να επιστραφεί το πετρέλαιο στο «Lana»
Η ενέργεια των ελληνικών αρχών, που ανατράπηκε από τις δικαστικές αρχές, είχε ως αποτέλεσμα οι ιρανοί να ακινητοποιήσουν δύο υπό ελληνική σημαία πλοία, με διάφορα προσχήματα και εδώ και δύο μήνες να παραμένουν υπό καθεστώς ομηρίας οι 49 ναυτικοί μέλη του πληρώματος.
Οι ναυτεργατικές ενώσεις Μηχανικών, κατωτέρων πληρωμάτων μηχανής «Ο Στέφενσον» και ναυτομαγείρων με ανοιχτή επιστολή τους έθεσαν, για μια ακόμα φορά, το ζήτημα της ομηρίας των ναυτικών των ελληνικών δεξαμενοπλοίων, «DELTA POSEIDON» της ναυτιλιακής εταιρείας DELTA TANKERS και «PRUDENT WARRIOR» της ναυτιλιακής εταιρείας POLEMBROS SHIPPING LIMITED, «Παρά τις κραυγές αγωνίας των ναυτεργατών και των οικογενειών τους, δεν υπάρχει καμία επίσημη διαβεβαίωση από πλευράς κυβέρνησης, υπουργείου ναυτιλίας για την εξέλιξη της κατάσταση και τον ασφαλή επαναπατρισμό των ναυτεργατών», ανέφεραν οι ναυτεργατικές ενώσεις. Και σημείωναν:
«Η ένοπλη κατάληψη των δύο πλοίων συνδέεται με την κατάσχεση του ιρανικού πετρελαίου, που μετέφερε το ρωσικό δεξαμενόπλοιο «LANA», κατ’ εντολή των ΗΠΑ λόγω των κυρώσεων, που έχουν επιβληθεί σε Ρωσία, Ιράν και ενώ το πλοίο βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή της Καρύστου».
«Επαναλαμβάνουμε την θέσης μας η κυβέρνηση, το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Ναυτιλίας, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, για τον άμεσο απεγκλωβισμό των ναυτεργατών των δύο δεξαμενοπλοίων και τον ασφαλή επαναπατρισμό τους», κατέληγαν τα τρία σωματεία.
Με αφορμή την ανοιχτή επιστολή των τριών σωματείων το ΚΚΕ κατέθεσε αναφορά στη Βουλή ζητώντας από τους συναρμόδιους υπουργούς Εξωτερικών και Ναυτιλίας να κάνουν ενέργειες για «τον άμεσο απεγκλωβισμό των ναυτεργατών των δύο δεξαμενόπλοιων «DELTA POSEIDON» και «PRUDENT WARRIOR» και τον ασφαλή επαναπατρισμό τους».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις