Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

Να απεμπλακεί φαίνεται να προσπαθεί η κυβέρνηση από τη Ναυτιλιακή κρίση στις σχέσεις με το Ιράν

Προσπάθειες απεμπλοκής φαίνεται να έχει αρχίσει να κάνει η κυβέρνηση από την κρίση, που προκλήθηκε, γενικά, στον χώρο της Ναυτιλίας μετά την ενέργειά της να δεσμεύσει, ανοιχτά της Εύβοιας, δεξαμενόπλοιο, με φορτίο ιρανικό πετρέλαιο κατά παραγγελία των ΗΠΑ.
Όπως είναι γνωστό μετά την ακινητοποίηση του με ιρανική σημαία δεξαμενόπλοιου «Lana», οι ιρανικές αρχές ακινητοποίησαν δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια, τα οποία κρατούνται με πρόσχημα κάποιες παραβάσεις.
Ένα μέρος του φορτίου του «Lana» μεταγγίστηκε σε δεξαμενόπλοιο της εταιρείας Dynacom, συμφερόντων Γ. Προκοπίου, αλλά ενώ επρόκειτο να μεταγγιστεί και το υπόλοιπο φορτίο στο δεξαμενόπλοιο «ICE ENERGY» του ίδιου Ομίλου έγινε ξαφνική επιθεώρηση σε αυτό και κρατήθηκε στον Πειραιά με ορισμένες παρατηρήσεις.
Ο Γ. Προκοπίου μιλώντας στην βρετανική Lloyds’ List είχε υποστηρίξει ότι η εντολή των επιθεωρητών ήταν να βρουν ζητήματα που θα δικαιολογούσαν την αποτροπή του απόπλου του δεξαμενόπλοιου, απορρίπτοντας ταυτόχρονα τις παρατηρήσεις που αναφέρονται στην έκθεση ελέγχου του πλοίου, ως «ανόητες».
Η κυβέρνηση είχε «αλλάξει γνώμη» τόνισε επίσης ο Γ. Προκοπίου, προσθέτοντας πως «έχουμε βρεθεί στη μέση» και πως «δεν είναι αυτός ο τρόπος» για να γίνονται τα πράγματα.
Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι όπως μετέδωσε το πρακτορείο το Reuters το Εφετείο Χαλκίδας ανέτρεψε προηγούμενη δικαστική απόφαση, που επέτρεπε την κατάσχεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέρους του φορτίου του ιρανικού πετρελαίου στο ιρανικό δεξαμενόπλοιο, ανοιχτά των ελληνικών ακτών.
«Η αγωγή για την ανάκληση της (πρωτόδικης) απόφασης έγινε δεκτή από το δικαστήριο», είπε μια πηγή στο πρακτορείο. «Θα είναι δύσκολο να ακυρωθεί αυτό (η απόφαση του εφετείου).»
Αναμένονται οι εξελίξεις……

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις