Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

Μάθημα 1ο: Η οδική ασφάλεια! Που και πότε θα γίνουν ενημερωτικές δράσεις στον Πειραιά

Η φωτό παραχωρήθηκε από το Δήμο
Δράσεις εκπαίδευσης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την οδική ασφάλεια και την κυκλοφοριακή αγωγή ξεκίνησε ο Δήμος Πειραιά σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς».
Οι δράσεις απευθύνονται σε μαθητές και μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε εκπαιδευτικούς αλλά και σε γονείς και γενικότερα πολίτες του Δήμου Πειραιά.
Η αρχή έγινε με την

υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων Λύκεια της πόλης και με το εκπαιδευτικό βιωματικό πρόγραμμα «Καν’ το Σωστά».
«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα σε σχολεία του Πειραιά, που έχει ως στόχο να μάθουν τα παιδιά πως πρέπει να οδηγούν σωστά, με ασφάλεια για τους ίδιους, αλλά και για τους συμπολίτες μας», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε, τη Τρίτη 3/5, από το 1ο ΕΠΑΛ Πειραιά, όπου οι μαθητές συμμετείχαν σε δράσεις για την οδική ασφάλεια, και ακολουθούν το 2ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Πειραιά, το 2ο ΓΕΛ Πειραιά, το ΓΕΛ Καμινιών, ενώ με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα επεκταθεί και σε άλλες σχολικές μονάδες.
Στην εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Πειραιά, αντιδήμαρχοι κ.α.
Η αντιδήμαρχος Παιδείας, Ασπασία Αλιγιζάκη  σε δήλωσή της επεσήμανε ότι «στον εφετινό προϋπολογισμό έχουμε προβλέψει και τη δημιουργία  πάρκων κυκλοφοριακής αγωγής στα νηπιαγωγεία. Θα περιμένουμε να εκπονηθεί η σχετική μελέτη και να προχωρήσουμε, έτσι ώστε να φτιάξουμε μικρά πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής για τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας και τα νήπια. Ξεκινάμε από νωρίς να μαθαίνουμε πως πρέπει να κυκλοφορούμε, έτσι ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα ατυχήματα».
Τέλος, ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Δημήτρης Καρύδης αναφέρθηκε στις επόμενες δράσεις λέγοντας ότι «στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσουμε  στο ΣΕΦ, στο πάρκο Δηλαβέρη και στην πλατεία Πηγάδας, θα συμπεριλάβουμε και παιδιά μικρότερης ηλικίας, διότι είναι καλό τα παιδιά προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, να μαθαίνουν τους κανόνες  κυκλοφοριακής αγωγής και να φροντίζουν για την οδική τους ασφάλεια».

Η φωτό παραχωρήθηκε από το Δήμο

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των επόμενων δράσεων έχει ως εξής:
v     Ανοικτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ασφαλή κυκλοφορία με το ποδήλατο για τους μαθητές της Π/θμιας Εκπαίδευσης στην πλατεία Πηγάδας, στις 27/5.
Μέσω του προγράμματος οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον εξοπλισμό ασφάλειας του ποδηλάτη και του ποδηλάτου, το κατάλληλο μέγεθος και τους κανόνες ασφαλείας, ενώ στην πίστα που θα έχει διαμορφωθεί ειδικά για την εκδήλωση, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν στην πράξη τα όσα διδάχθηκαν με την καθοδήγηση των εκπαιδευτών του Ινστιτούτου.
v     Ανοικτή ενημερωτική δράση για την ασφαλή κυκλοφορία στον δρόμο για παιδιά προσχολικής & πρώτης σχολικής ηλικίας και τους γονείς τους στο Πάρκο Δηλαβέρη, στις 5/6
Οι δημότες θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν μια δημιουργική μέρα όπου με ευχάριστο τρόπο θα δοθούν τα ερεθίσματα για εκμάθηση των κρίσιμων ζητημάτων για την ασφαλή κυκλοφορία στον δρόμο και την αλλαγή της συμπεριφοράς των οδηγών και πεζών, μακροπρόθεσμα και ουσιαστικά.
Τα παιδιά θα μπορούν να απασχοληθούν δημιουργικά στους ειδικά διαμορφωμένους σταθμούς με παιχνίδια κινητικής και προγράμματα κυκλοφοριακής αγωγής, ενώ οι ενήλικες θα μπορούν να περιηγηθούν ελεύθερα στους σταθμούς βιωματικής και πρακτικής ενημέρωσης που θα έχουν δημιουργηθεί. Με αυτό τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία συμμετοχής σε εργαστήρια διαφορετικής θεματολογίας με χρήσιμες πληροφορίες για την πρόληψη των τροχαίων συμβάντων.
v     Ανοικτές ενημερωτικές δράσεις για παιδιά σχολικής ηλικίας για την ασφαλή χρήση του ποδηλάτου. Οι εκδηλώσεις θα υλοποιηθούν στο χώρο του ΣΕΦ στις 3, 4 & 5/6
Για την υλοποίηση των δράσεων θα δημιουργηθεί «κινητό» Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής με προσομοίωση πρότυπου δικτύου πόλης με κατάλληλες διαγραμμίσεις και σήματα Κ.Ο.Κ., ώστε τα παιδιά με τη βοήθεια των εκπαιδευτών του Ι.Ο.ΑΣ. να ποδηλατήσουν με ασφάλεια και να ενημερωθούν για τα θέματα ασφαλούς κυκλοφορίας και για την ορθή χρήση του ποδηλάτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις