Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Γιατί εγκαταλείφθηκε επί 26 χρόνια το εργοστάσιο της ΝΑΦΘΑ στο Κερατσίνι. Πως θα ξαναγεννηθεί, τι θα γίνει

Η φωτό παραχωρήθηκε από τον
Δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας

Δρομολογείται, επιτέλους, η ανακατασκευή του κτιριακού συγκροτήματος του παλαιού εργοστασίου της ΝΑΦΘΑ, στη Χαραυγή Κερατσινίου.
Η δημοτική αρχή της πόλης κατάφερε και ενέταξε το έργο στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρου Ανάπτυξης 2014-2020» και εξασφάλισε χρηματοδότηση 5.170.800€ για να ανακατασκευαστούν τα κτήρια και να φιλοξενηθούν εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και αθλητικές δομές.
«Με σεβασμό στην ιστορία, τη σημασία και την αξία των κτηρίων, θα εγκατασταθούν λειτουργίες που θα καλύψουν σημαντικές ανάγκες των ανθρώπων της πόλης και ταυτόχρονα θα προστατεύσουν το χώρο, ώστε να μην λεηλατηθεί για ακόμη μια φορά», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας.
Να σημειωθεί ότι το

πρώην εργοστάσιο της χρεωκοπημένης ΝΑΦΘΑ, συνολικής έκτασης 8.861, 05 τετραγ. μέτρων, πέρασε στη κυριότητα του Δήμου το 1996, αφού αγοράστηκε σε πλειστηριασμό με ποσό της τάξης των 180 εκατομ. δραχμών (περίπου 529.000€). Αμέσως, μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος (URBAN) έγινε η πρώτη ανακαίνιση, με  στόχο να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας με οτιδήποτε θα στεγαζόταν εκεί.
Μετά το καταστροφικό σεισμό του 1999 χρειάστηκε να γίνει νέα ανακαίνιση για την αποκατάσταση των ζημιών, που προκάλεσε ο σεισμός για να ακολουθήσουν, αργότερα, νέες προσπάθειες για την αξιοποίηση του χώρου και ανακαίνισή του. Τελικά, μ’ αυτά και μ’ αυτά ο χώρος έμεινε αναξιοποίητος επί 26 χρόνια, λεηλατήθηκε και καταστράφηκε.

Μερικά βασικά στοιχεία για τα έργα που θα γίνουν
Το οικόπεδο του πρώην βιομηχανικού κελύφους της «ΝΑΦΘΑ» οριοθετείται από την οδό Προποντίδος και την περιφερειακή οδό Κερατσινίου – Πειραιώς.
Όπως έχει γράψει το site dimarxe.gr τα κτίρια που προτείνονται να ανακατασκευστούν είναι το Κτήριο 3, εμβαδού 1.370 τ.μ., το οποίο διατάσσεται σε τρία επίπεδα και διαθέτει εσωτερικό αίθριο, το Κτήριο 2, εμβαδού 711 τ.μ., που είναι ισόγειο μεγάλου ύψους με διώροφα τμήματα και υπόγειο, το Κτήριο 1’ , εμβαδού 15τ.μ που είναι ισόγειο και το Κτήριο 1, εμβαδού 165τ.μ., που είναι διώροφο. Τα παραπάνω κτήρια έχουν συνολικό εμβαδόν περ. 2.250 m². Επίσης, προβλέπεται η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου εντός του οικοπέδου, γύρω από τα συγκεκριμένα κτίρια, εμβαδού περ. 2.500 m², με σύγχρονα υλικά και προδιαγραφές για χρήση από ΑΜΕΑ.
Η παρέμβαση θα αφορά επανάχρηση των υφιστάμενων κτισμάτων και δεν θα προστεθούν νέοι κτιριακοί όγκοι, ούτε θα αυξηθεί η δόμηση καθ’ οιονδήποτε τρόπο.
Οι λειτουργίες που θα εγκατασταθούν θα είναι πολιτιστικού χαρακτήρα και θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
•    Χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων
•    Εκθεσιακούς χώρους
•    Χώρους διαδραστικής αναζήτησης / εκπαιδευτικής λειτουργίας
•    Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων
•    Χώρους ενασχόλησης παιδιών
•    Γραφειακούς χώρους (διοίκηση)
•    Χώρους αναψυχής
•    Βοηθητικούς χώρους
Οι εργασίες προβλέπεται να ξεκινήσουν στις 01/07/2022 και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 31/12/2023. Κύριος του έργου είναι ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις