Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

Πειραϊκές ιστορίες: Τα απίστευτα καλλιστεία της Δραπετσώνας, που αναδείχθηκε η "Μις μάγκας"!

Ιστιοφόρο στο λιμάνι του Πειραιά (1920)
Από τη ψηφιακή βιβλιοθήκη του Κογκρέσου
των ΗΠΑ

Τη περίοδο του μεσοπολέμου η διοργάνωση καλλιστείων είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις, σε σημείο πολλές συνοικίες του Λεκανοπεδίου να εκλέγουν τις δικές του «Μις», ανάμεσα στις συνοικιακές καλλονές. Έτσι, είχαμε τη «Μις Πειραιά», τη «Μις Κοκκινιά», τη «Μις Νέα Ιωνία» κ.ο.κ. Όμως, η Δραπετσώνα το 1933 είχε κάνει τη διαφορά εκλέγοντας τη «Μίς Μάγκας»!....
Η πρωτότυπη όσο και ευτράπελη επιλογή απασχόλησε και τις εφημερίδες της εποχής, όπου διαβάσαμε την ιστορία του ασυνήθιστου τίτλου.
Εκεί λοιπόν διαβάζουμε ότι

«Μις Δραπετσώνα» είχε αναδειχθεί μια κοπέλα, η οποία είχε «υπερβή προ πολλού, φαίνεται, τους 19 Μαίους», πράγμα αξιοσημείωτο διότι συνήθως ο τίτλος πήγαινε σε νεαρές γυναίκες. Όμως, η ίδια εξελέγη και ως «Μις Μάγκας»….
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή:
Τα καλλιστεία της Δραπετσώνας θα γίνονταν στη διάρκεια χοροεσπερίδας, που είχε οργανώσει ο αθλητικός σύλλογος «Ελλήσποντος» (σ.σ. ήταν ένα σωματείο με έδρα στην περιοχή της Ανάστασης), στην αίθουσα χοροδιδασκαλίου.
Ήταν Απόκριες και καθώς εκείνη την εποχή οι ομορφότερες δεν επιλέγονταν με μισόγυμνες εμφανίσεις με μαγιό ή βραδινές τουαλέτες, τα κορίτσια ήταν ντυμένα αποκριάτικα και η νικήτρια αναδεικνυόταν μετά από χορό.
Καθώς, λοιπόν, έγινε γνωστό ότι στην εκδήλωση θα εκλεγόταν «η ωραιοτέρα κόρη του συνοικισμού» μαζεύτηκε πολύς κόσμος. Όταν, όμως, γύρω στη 1 τα ξημερώματα κλήθηκαν οι υποψήφιες να χορέψουν ώστε οι παρευρεθέντες να εκλέξουν την «Μις» άρχισαν οι… ντροπές. Καμία δεν ήθελε να εμφανιστεί.
Και τότε, μέσα σε αυτό το κλίμα αμηχανίας, η δεσποινίς Φ. έκανε το μεγάλο βήμα και βγήκε μπροστά. Όπως έγραφε η εφημερίδα «ενεφανίσθη εις το τερραίν, ντυμένη μάλιστα απάχικα, μάγκικα» και φορώντας μια μάσκα.
Πολλοί ξέσπασαν σε ζητωκραυγές. «Μπράβο! Αυτή πρέπει να εκλεγεί και μάλιστα «Μίς μάγκας», φώναζαν κάποιοι με ενθουσιασμό ενώ άλλοι διαμαρτύρονταν:
«Ας βγάλη την κόκκινη μαντήλα και την μάσκα και τότε…. βλέπουμε».
Μετά, όμως, τη θαραλλέα εμφάνιση της δεσποινίδας Φ. πήραν θάρρος και άλλες κοπέλες και εμφανίστηκαν στην πίστα, αλλά η πλειοψηφία είχε επιλέξει. Η Φ. ήταν η νικήτρια!
«Επηκολούθησε θόρυβος, κακό, αλλά ο χορός, η μουσική, το γλέντι έπνιξαν κάθε διαμαρτυρία». Ωστόσο, μια φωνή ακουγόταν συνέχεια:
«Ζήτω η Μις Μάγκας»!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις