Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

Αντιδράσεις προκάλεσε η επίσκεψη Μητσοτάκη σε αστέγους. Τι λέει η Μητρόπολη Πειραιά. Το προφίλ των αστέγων

Η φωτό είναι από το site της Μητρόπολης
Πολύπλευρες αντιδράσεις προκάλεσε η επικοινωνιακού τύπου επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που έγινε το βράδυ της Σαββάτου 22/1 στο λιμάνι του Πειραιά, όπου συναντήθηκε με αστέγους ενόψει της κακοκαιρίας.
Η πρωθυπουργική επίσκεψη έγινε, συνοδεία τηλεοπτικών καμερών, με αφορμή δράση «ενεργητικής προσέγγισης αστέγων» του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, που δια του παριστάμενου προέδρου του Dr. Αντώνιου Αυγερινού, απέσπασε τα εύσημα του κ. Μητσοτάκη και την ανάλογη προβολή….
Όμως, με αυτή την επιλογή του ο κ. Μητσοτάκης φάνηκε να παραμερίζει και να αγνοεί τους τοπικούς φορείς, που κάνουν έργο για τους αστέγους, όπως η Μητρόπολη Πειραιά, ο Δήμος Πειραιά και ο Ολυμπιακός, πράγμα, που επεσήμανε, με ιδιαίτερα καυστική, ανακοίνωση της Μητρόπολης αλλά και τους εκατοντάδες ενεργούς πολίτες και δομές αλληλεγγύης, που στηρίζουν με κάθε τρόπο τους αστέγους, όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«(…) κανένας

δεν θεώρησε σκόπιμο να ενημερώσει την Μητρόπολή μας, προκειμένου να τύχουν πληρέστερης ενημέρωσης σχετικά με τις ανάγκες των αστέγων στο λιμάνι», αναφερόταν σε ανακοίνωση της Μητρόπολης, στην οποία τονιζόταν, με νόημα, ότι «μόνον έτσι η επίσκεψη αυτή θα τύχαινε ουσιαστικού αποτελέσματος με την καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι άστεγοι».
Παρακάτω η ανακοίνωση σημειώνει ότι «θα ήταν παράλειψή μας να μην αναφερθούμε στους λίγους φορείς και θεσμούς, όπως ο Δήμος Πειραιά και ο Ολυμπιακός, που καθημερινά στηρίζουν αυτή τη μεγάλη φιλανθρωπική δράση (σ.σ. της Μητρόπολης) που αφορά στην σίτιση των ανθρώπων αυτών, στην ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, στην ένδυσή τους, στην κάλυψη εξόδων φιλοξενίας σε ξενοδοχεία της πόλης μας όταν παραστεί ανάγκη, ακόμη και στην ψυχολογική τους υποστήριξη». Και προστίθεται:
«Ευελπιστούμε μετά την αποχώρηση του Πρωθυπουργού από το λιμάνι και όσων επιτελικών παραγόντων τον συνόδευσαν, η ζωή των αστέγων οι οποίοι χρησιμοποιούν τα χαρτόκουτα ως κλινοσκεπάσματα και μονωτικό υλικό για τα σιδερένια καθίσματα στα οποία κοιμούνται, να καλυτερεύσει…»
Παρακάτω, αποκαλύπτεται ότι ο ΟΛΠ/Cosco απέρριψε αίτημα της Μητρόπολης και του Δήμου «να δημιουργηθεί στο κέντρο του πρώτου λιμένος της χώρας, ένας χώρος φιλοξενίας και σίτισης με παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και προσωπικής υγιεινής».
Το σχετικό απόσπασμα της ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Επειδή η παρουσία των αστέγων στο λιμάνι του Πειραιά αποδεικνύει το μεγάλο διαχρονικό έλλειμμα της κοινωνικής πολιτικής και επειδή πιστεύουμε πως οι παραπάνω ανθρώπινες τραγικές καταστάσεις δεν προσφέρονται ούτε για προσωπική προβολή, ούτε για την δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων, προσκαλούμε την πολιτεία να δώσει λύσεις ουσίας συμβάλλοντας ουσιαστικά σε ένα διαχρονικό αίτημα που από το 2006 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ απευθύνει στους κατά καιρούς εκπροσώπους της χώρας, σε μεγάλα ιδρύματα με πλούσια κοινωνική δράση, αλλά και σε οργανισμούς που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στο λιμάνι του Πειραιά, προκειμένου να δημιουργηθεί στο κέντρο του πρώτου λιμένος της χώρας, ένας χώρος φιλοξενίας και σίτισης με παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και προσωπικής υγιεινής.
Πρόσφατα, μετά λύπης μας, παραλάβαμε την αρνητική απάντηση της Cosco σε ανάλογο αίτημα του Δήμου και της Μητροπόλεως Πειραιώς
».
Τέλος, η Μητρόπολη, που προσφέρει όλο το χρόνο, έργο για τους άστεγους καταγγέλλει, με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο, τις επικοινωνιακού τύπου δράσης, που γίνονται Χριστούγεννα, Πάσχα ή όταν επικρατούν ακραία καιρικά φαινόμενα γράφοντας:
«Οι ανάγκες των αστέγων, όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν περιορίζονται μόνο τα Χριστούγεννα, το Πάσχα ή όταν επικρατούν ακραία καιρικά φαινόμενα, ώστε να γίνονται αντικείμενο δημοσιότητας και προσωπικής προβολής, αλλά είναι διαχρονικές. Κάθε άνθρωπο που χρειάζεται να σιτίζουμε τη μία ημέρα, δεν πρέπει να τον ξεχνάμε την επόμενη. Άλλωστε η  αλληλεγγύη δεν αποτελεί στιγμιαία πολιτική έκφραση.
Άστεγοι δεν υπάρχουν μόνο στο κέντρο του λιμανιού, αλλά και περιμετρικά, έξω από το λιμάνι, σε εισόδους εγκαταλελειμμένων κτηρίων και μέσα σε στοές, όπου αναζητούν το προσωπικό τους καταφύγιο


                                  Βίντεο από δράση της Μητρόπολης Πειραιά για τους αστέγους

Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ
Αιχμηρή ανακοίνωση για την επίσκεψη Μητσοτάκη στους αστέγους εξέδωσε και η Νομαρχιακή Επιτροπή Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ κάνοντας λόγο για επικοινωνιακή φιέστα και σημειώνοντας:
«Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε αστέγους στο λιμάνι του Πειραιά προκειμένου να φωτογραφηθεί λίγο πριν ξεσπάσει η κακοκαιρία, θυμίζει σε όλους μας τη γνωστή του φράση από τη συνέντευξη τύπου στην 82η  ΔΕΘ: «Σημασία έχει η επικοινωνία κι όχι η ουσία».  
Λίγο παρακάτω, δε, σημειώνει:
«Επίσης ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να γνωρίζει ότι εκατοντάδες ενεργοί πολίτες του Πειραιά, μέσα από δομές αλληλεγγύης στηρίζουν με κάθε τρόπο τους αστέγους αλλά και πολλούς άλλους πολίτες του Πειραιά που μαστίζονται από την ανέχεια και τη φτώχεια, χωρίς να φωτογραφίζονται και να διαφημίζουν τη δράση τους».
Από εκεί πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ παραθέτει τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία για τους άστεγους του Πειραιά:
■ Το 28% των αστέγων του Πειραιά ξεπερνά τα 65 έτη.  
■ Το 66% του πληθυσμού εντοπίζεται κυρίως στην Α΄ και Β΄ Κοινότητα Πειραιά (Πειραϊκή, Χατζηκυριάκειο, Πασαλιμάνι, Τρούμπα κ.α.).  
■ Η συντριπτική πλειονότητα, περίπου οκτώ στους δέκα ηλικιωμένους άστεγους, είναι άντρες.  
■ Δύο στους τρεις βρίσκονται στον δρόμο ή κάτω από επισφαλείς συνθήκες στέγασης.  
■ Ένας στους δυο ηλικιωμένους αστέγους έχει κάποιο χρόνιο νόσημα, ενώ περίπου δύο στους δέκα δηλώνουν πως αντιμετωπίζουν κάποια ψυχική ασθένεια.  
■ Για τους ηλικιωμένους αστέγους, πρώτα στη λίστα των αιτημάτων βρίσκονται τα είδη επισιτισμού (50%), ακολουθούν ο ρουχισμός, η εύρεση εργασίας, φιάλες αερίου και στέγη με ποσοστό 33% και τα φάρμακα ή παραφαρμακευτικά προϊόντα με ποσοστό 17%.  
■ Ένας στους δύο αστέγους άνω των 65 βρέθηκε στον δρόμο μέσα στο 2020.  

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχοντας ως ιδεολόγημα τον ατομικισμό και την προσωπική ευθύνη, όχι μόνο φτωχοποιεί το λαό προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων, αλλά επιδεικνύει κυνισμό και αμετροέπεια, μοιράζοντας υποσχέσεις και στήνοντας ένα επικοινωνιακό σόου για τα πλήρως ελεγχόμενα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.  
 Όμως, τα προβλήματα των πολιτών δεν είναι αδύνατον να κρύβονται κάτω από το χαλί των κυρίαρχων ΜΜΕ. Είναι βέβαιο πως οι δημοκρατικοί πολίτες θα απαλλάξουν τη χώρα από την νεοφιλελεύθερη, αυταρχική και επικίνδυνη για το δημόσιο συμφέρον κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν
», καταλήγει η ανακοίνωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις