Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

ΚΚΕ: Πόσα κρούσματα υπάρχουν καθημερινά στον Πειραιά. Τι γίνεται σε πλοία και μέσα μεταφοράς

 «Βράζει» ο Πειραιάς και οι γειτονιές του από κρούσματα κορονοϊού ενώ τα νοσοκομεία παραμένουν υποστελεχωμένα και τα μέσα μεταφοράς, με τις καθημερινές εικόνες συνωστισμού, έχουν μετατραπεί σε «υγειονομικές βόμβες».
Η δραματική κατάσταση, που βιώνουν οι πειραιώτες αποτυπώνεται σε ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Πειραιά του ΚΚΕ, που καταλήγει τονίζοντας ότι:
«Απέναντι σε όλα αυτά, πρέπει να ορθώσουμε ανάστημα. Ο λαός και η νεολαία του Πειραιά πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Μέσα από τα σωματεία, τα συνδικάτα, τους συλλόγους και άλλους μαζικούς φορείς να οργανώσουμε την πάλη για την προστασία της υγείας και της ζωής μας!».
Όπως επισημαίνεται από τη Τομεακή Επιτροπή Πειραιά του ΚΚΕ τα ημερήσια κρούσματα στον Πειραιά φθάνουν τα

1.500- 2.500 ενώ «οι χώροι δουλειάς και οι γειτονιές του κυριολεκτικά «βράζουν»!».
Σε αυτό το σημείο να υπογραμμισθεί ότι σύμφωνα με καταγγελία των ναυτεργατικών ενώσεων μηχανικών (ΠΕΜΕΝ), κατωτέρων πληρωμάτων μηχανής «Ο Στέφενσον» και ναυτομαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) «δεν γίνεται καμία εφαρμογή των πρωτόκολλων υγείας στα καράβια και οι ζωές των ναυτεργατών συνεχίζουν και στην πανδημία, να θυσιάζονται για την κερδοφορία των εφοπλιστών»
«Συνάδελφοι καλούνται να αντιμετωπίσουν την έξαρση της πανδημίας, με υποτυπώδη ατομικά μέσα προστασίας πάνω στα πλοία (μάσκες μη εγκεκριμένου τύπου, ελάχιστη ποσότητα αντισηπτικών, κλπ) και παρά το γεγονός ότι σε πολλά λιμάνια φορτοεκφόρτωσης έρχονται σε επαφή με τρίτους, εξωτερικούς εργαζομένους, τα πλοία δεν είναι εφοδιασμένα ούτε με επαρκή αριθμό self tests, ούτε με την αναγκαία ποσότητα οξυγόνου, για να δώσει χρόνο ζωής σε έναν ναυτεργάτη που νοσεί», καταγγέλλουν τα σωματεία.
«Το νέο κύμα της πανδημίας, με την επικράτηση της μετάλλαξης «όμικρον» και την εκτόξευση των κρουσμάτων πανελλαδικά και στον Πειραιά, αναδεικνύει ακόμα πιο γλαφυρά τις τεράστιες ευθύνες του κράτους και της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας. Διαχείριση που ως μοναδικό κριτήριο έχει τη διασφάλιση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων και της εργοδοσίας, τη λογική «κόστους – οφέλους» σε ότι αφορά τις ανάγκες για την προστασία της υγείας και της ζωής της εργατικής τάξης και του λαού. Η κυβέρνηση συνεχίζει να μεταθέτει στην «ατομική ευθύνη», τις δικές της ευθύνες αντιμετώπισης της πανδημίας», καταγγέλλει η Τομεακή Επιτροπή Πειραιά του ΚΚΕ. Και επισημαίνει ότι απέναντι σε αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση:
Αφήνει υποστελεχωμένα τα νοσοκομεία του Πειραιά, ενώ το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι κυριολεκτικά «εξαντλημένο» από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες. Χαρακτηριστικά, στο Κρατικό παρουσιάστηκαν προβλήματα ακόμα και στο σύστημα οξυγόνου λόγω των απαρχαιωμένων εγκαταστάσεων που δεν μπορούσαν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των ασθενών με covid, στο αντικαρκινικό «Μεταξά» αναβάλλονται χειρουργεία λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων.
Δεν προχωρά σε πλήρη και χωρίς αποζημίωση επίταξη του Μετροπόλιταν και συνολικά των ιδιωτικών κλινικών, με ένταξη τους στο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας. Η κυβέρνηση συνεχίζει την κοροϊδία της δήθεν «επίταξης», όπως για παράδειγμα των 22 κλινών covid στο Μετροπόλιταν, με το αζημίωτο φυσικά, την ώρα που ο ιδιωτικός τομέας θησαυρίζει όλη την περίοδο της πανδημίας πατώντας πάνω στις ανάγκες του λαού. Είναι τουλάχιστον εξοργιστικό να θέλουν να παρουσιάσουν μια δήθεν «επίταξη» την ώρα που οι 22 κλίνες είναι κυριολεκτικά σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών, και αυτό φαίνεται όταν σε μια από αυτές τις ημέρες, και μόνο στο Τζάνειο υπήρχαν 7 ασθενείς στα ΤΕΠ που δεν υπήρχε κρεβάτι να κάνουν εισαγωγή! Με λίγα λόγια, η δήθεν επίταξη των 22 κλινών του Μετροπόλιταν, σε 3-4 μέρες θα έχουν γεμίσει…
Τα ΤΟΜΥ, τα Κέντρα Υγείας και οι άλλες δομές Υγείας παραμένουν υποστελεχωμένες και κυριολεκτικά «γυμνές» από προσωπικό και υποδομές για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στη Νίκαια, στη Δραπετσώνα, στο Πέραμα και αλλού, οι δομές υγείας έχουν μετατραπεί σε «μίνι» εμβολιαστικά κέντρα, αλλά χωρίς ταυτόχρονα να ενισχυθούν σε προσωπικό, με αποτέλεσμα να λείπουν γιατροί και νοσηλευτές για τις  συνολικές ιατροφαρμακευτικές ανάγκες του λαού του Πειραιά σε μόνιμη και καθημερινή βάση. Στον Κορυδαλλό σε συνθήκες πανδημίας, η δομή υγείας έχει μόνο ένα παθολόγο και δύο νοσηλευτές!
Σε όλο τον Πειραιά, σε όλους του Δήμους του, υπάρχει ΜΟΝΟ ΕΝΑ (!) κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για δωρεάν ράπιντ τεστ, στο οποίο πλέον οι ουρές είναι μεγάλες και ατελείωτες, ενώ αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί στα λιγοστά ΤΟΜΥ που ακόμα διενεργούν δωρεάν ράπιντ τεστ, οδηγώντας την πλειοψηφία των εργαζομένων είτε σε απίστευτη ταλαιπωρία είτε στο να πληρώσουν χαράτσι σε φαρμακεία και ιδιωτικά διαγνωστικά!  Για δωρεάν μοριακό τεστ σε δημόσια δομή, δεν γίνεται καν λόγος…
Δεν έχει πάρει ούτε μισό μέτρο αποσυμφόρησης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, με τις εικόνες συνωστισμού στα λεωφορεία, στο Τραμ, στον Ηλεκτρικό και στο Μετρό να είναι καθημερινές!
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση έχει κάνει λάστιχο όλα τα πρωτόκολλα προστασίας από την πανδημία, και η εργοδοσία ξεσαλώνει, αφού δεν είναι λιγοστές οι καταγγελίες για πιέσεις από εργοδότες σε εργαζόμενους για να πάνε στη δουλειά ενώ νοσούν!
«Και σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί το άνοιγμα των σχολείων ακριβώς όπως έκλεισαν! Με 28αρια τμήματα σε συνθήκες πανδημίας, με λιγοστό προσωπικό καθαριότητας και χωρίς να εξασφαλίζονται οι αναγκαίοι έλεγχοι της υγειονομικής κατάστασης σε κάθε σχολική μονάδα!», σημειώνει το ΚΚΕ. Και διεκδικεί:
• Άμεση στελέχωση, με όλο το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, των Νοσοκομείων του Τζάνειου, της Νίκαιας και του Μεταξά.
• Επίταξη του Μετροπόλιταν και του συνόλου των ιδιωτικών κλινικών, χωρίς αποζημίωση και ένταξη τους στον κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
• Άμεση στελέχωση με όλο το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με την αναγκαία υποδομή των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ. Να λειτουργήσει Κέντρο Υγείας στον Κορυδαλλό.
• Κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ για ράπιντ τεστ που να καλύπτουν όλες τις περιοχές του Πειραιά, στις οποίες ζουν και εργάζονται δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι, με μαζικά διαγνωστικά τεστ στον πληθυσμό. Δωρεάν PCR τεστ στις δημόσιες μονάδες!
• Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στους χώρους δουλειάς, στα σούπερ μάρκετ, τα εμπορικά καταστήματα και αλλού, καθώς και στους χώρους εργασίας στο λιμάνι, στα καράβια, στα εργοστάσια.
• Κανένας εκβιασμός σε κανέναν εργαζόμενο που νοσεί, για να πάει για δουλειά.
• Άμεσα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Αραίωση τμημάτων, μαζικά δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ στις σχολικές μονάδες, δωρεάν χορήγηση των αναγκαίων μασκών με ευθύνη του κράτους, να προσληφθεί τώρα το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό.
• Να πυκνώσουν τώρα όλα τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ειδικά στις ώρες αιχμής προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις