Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021

Ένα δεύτερο μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο θωρακίζει το Πέραμα. Πότε ξεκίνησε η μελέτη του

Από αριστερά: Γ. Λαγουδάκης, Γ. Πατούλης και
Σ. Αντωνάκου (η φωτό παραχωρήθηκε από την
Περιφέρεια Αττικής)

Το δεύτερο σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο για το Πέραμα αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες μέρες.
Ήδη, υπογράφτηκε από τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και τον δήμαρχο Περάματος Γιάννη Λαγουδάκη παρουσία της αντιπεριφερειάρχου Πειραιά Σταυρούλας Αντωνάκου, στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας Πειραιά, η απαιτούμενη προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Περάματος για την υλοποίηση του έργου, που είναι προϋπολογισμού 4.092.000 ευρώ.
Με την ολοκλήρωση του έργου θα έχει συμπληρωθεί η αντιπλημμυρική προστασία του

Δήμου Περάματος σε περιοχές εντός Ρυμοτομικού Σχεδίου του Άνω Περάματος, μέσω της επέκτασης μέρους του υφιστάμενου δευτερεύοντος δικτύου αποχέτευσης ομβρίων και της κατασκευής μέρους του τριτεύοντος δικτύου του Άνω Περάματος με τελικό αποδέκτη την ευρύτερη παράκτια περιοχή του Δήμου.
Σήμερα όλες οι απορροές όμβριων οδηγούνται μέσω του υφιστάμενου δικτύου στους κεντρικούς συλλεκτήρες που βρίσκονται επί των λεωφόρων Δημοκρατίας και Ειρήνης. Καθώς δεν υπάρχει σημαντικό δευτερεύον δίκτυο όμβριων στις κάθετες οδούς, όπως επίσης και σε ολόκληρη την περιοχή του Άνω Περάματος, όλες οι απορροές  οδηγούνται στα φρεάτια που βρίσκονται κατάντι, με αποτέλεσμα  σε έντονες βροχοπτώσεις να μην επαρκεί η απορροφητικότητα των φρεατίων υδροσυλλογής, παρόλο που οι αγωγοί είναι σε θέση να δεχτούν τις πλημμυρικές απορροές.
Με το έργο διαχωρίζονται οι απορροές των ανάντι περιοχών, αποσυμφορίζονται  οι συλλεκτήριοι αγωγοί, λόγω επιμήκυνσης του χρόνου συρροής σε αυτούς, βελτιώνεται η υδραυλική συμπεριφορά του δικτύου όμβριων και θωρακίζεται η αντιπλημμυρική προστασία του πολεοδομικού συγκροτήματος του Δήμου Περάματος.  
Να σημειωθεί ότι ήδη εκτελείται άλλο ένα έργο αντιπλημμυρικής προτασίας της πόλης, προϋπολογισμού 700.000 €, το οποίο αφορά στην κατασκευή των έργων αποστράγγισης ομβρίων με στόχο την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων στην ευρύτερη περιοχή.
Ειδικότερα, γίνονται παρεμβάσεις επί της οδού Πλαστήρα, εκκινώντας από τον υφιστάμενο αγωγό στη συμβολή της οδού με τη λεωφόρο Ειρήνης και καταλήγοντας στη συμβολή των οδών Πλαστήρα και Στερεάς Ελλάδος ενώ προβλέπεται και η κατασκευή τμημάτων των αγωγών όμβριων των οδών Στερεάς Ελλάδος και Χρυσ. Σμύρνης που καταλήγουν στον αγωγό της οδού Πλαστήρα.

Η πορεία των χρονοβόρων έργων

Τα δύο έργα- και όχι μόνο- δρομολογήθηκαν μετά τις πλημμύρες του 2014, με πρωτοβουλία του τότε αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργου Γαβρίλη. Ωστόσο, αποδείχτηκε και στη πράξη, παρά τη διακηρυγμένη επιθυμία του Γ. Γαβρίλη για άμεση υλοποίηση, η κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων είναι πολύ χρονοβόρα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2016 έγινε ο διαγωνισμός για την μελέτη του μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου για το Πέραμα, της οποίας η σύνταξη κόστισε 300.000 και 5 χρόνια μετά (2021) ξεκινάει η κατασκευή του....
Το 2019 δημοπρατήθηκε, με περιφερειάρχη τη Ρένα Δούρου και αντιπεριφερειάρχη τον Γ. Γαβρίλη, και το «μικρό» έργο, το οποίο βαίνει προς ολοκλήρωση.
Η μελέτη του "μεγάλου" έργου ολοκληρώθηκε το 2019, οπότε και προετοιμάστηκαν, από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή, τα τεύχη δημοπράτησης. Η προκήρυξη του διαγωνισμού έγινε τον Ιούλιο του 2020 από τις υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας Πειραιά, όπως είχε ανακοινωθεί από την αντιπεριφερειάρχη Σταυρούλα Αντωνάκου.
Προφανώς μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός (σ.σ. και να εξεταστούν τυχόν ενστάσεις;) χρειάστηκε να περάσει άλλος ένας χρόνος μέχρι την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης.

Οι δηλώσεις

 Μετά την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης έγιναν δηλώσεις από τον κ. Πατούλη και τον δήμαρχο Περάματος, στις οποίες τονίστηκε η σημασία του έργου ενώ ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος αναφέρθηκαν στην καλή μεταξύ τους συνεργασία.

@ (Σχόλιο) Στις δηλώσεις, που έγιναν κανένας δεν αναφέρθηκε στη συμβολή της προηγούμενης περιφερειακής αρχής στην υλοποίηση του έργου. Και καλά, για τον κ. Πατούλη θα μπορούσε κάποιος να πει ότι έκανε ένα «πολιτικό φάουλ», με τον κ. Λαγουδάκη, όμως, που είναι δήμαρχος υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ τι εξήγηση υπάρχει; Οπότε τα στελέχη της προηγούμενης περιφερειακής αρχής ας μην ρίχνουν ευθύνες για αποσιώπηση του έργου τους μόνο στη σημερινή «αντίπαλή» τους αρχή. Ας κοιταχτούν και... δίπλσ τους.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις