Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021

Δείτε πέντε φωτό από άσκηση του Λιμενικού αντιμετώπισης περιστατικού θαλάσσιας ρύπανσης

Με «ζωντανές» τις μνήμες από τη τρομακτική ρύπανση, που είχε προκαλέσει, πριν τέσσερα χρόνια, στον Σαρωνικό, με τη βύθισή του, το μικρό δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ» το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής διοργανώνει ασκήσεις αντιμετώπισης περιστατικού θαλάσσιας ρύπανσης για να μην υπάρξει επανάληψη κάτι παρόμοιου…..
Η τελευταία άσκηση έγινε προ ημερών στον κόλπο της Ελευσίνας και στόχευε στην «από κοινού εκπαίδευση και συνεργασία των αντιρρυπαντικών σκαφών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για την αντιμετώπιση τυχόν πραγματικού περιστατικού ρύπανσης της θάλασσας». Στην άσκηση με την ονομασία «Ιππόκαμπος IV 2021», που συντόνισε η Διεύθυνση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος  συμμετείχαν τρία αντιρρυπαντικά σκάφη των λιμεναρχείων Ελευσίνας, Λαυρίου και Πειραιά καθώς και ένα περιπολικό σκάφος Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.
Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης μετά από διαρροή πετρελαίου κατόπιν πρόσκρουσης δεξαμενόπλοιου πλοίου, έμφορτου με αργό πετρέλαιο, με άλλο δεξαμενόπλοιο αντίστοιχης χωρητικότητας, από την οποία προκλήθηκε εισροή υδάτων και βύθιση του ενός πλοίου σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Αρχικά, πραγματοποιήθηκε ρίψη φράγματος από δύο αντιρρυπαντικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., με στόχο τον εγκλωβισμό της εικονικής πετρελαιοκηλίδας. Ακολούθως, έγιναν προσεγγίσεις από τα αντιρρυπαντικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με σκοπό την απάντληση ρυπασμένων υδάτων και την περισυλλογή των επιπλεόντων πετρελαιοκηλίδων, ενώ παράλληλα με βάση το σενάριο της άσκησης άλλο αντιρρυπαντικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. παρέλαβε επιπρόσθετα υλικά απορρύπανσης από την Κεντρική Αποθήκη Υλικών Απορρύπανσης (Κ.Α.Υ.Α.) Ελευσίνας, η οποία είχε τεθεί σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Τέλος, αναπτύχθηκε πλωτό φράγμα πνευστού τύπου, το οποίο και ρυμουλκήθηκε από τα ανωτέρω αντιρρυπαντικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., με σκοπό το σχηματισμό U ως προς τη συγκέντρωση πετρελαιοειδών και την μετέπειτα περισυλλογή τους.
Η άσκηση θεωρήθηκε απόλυτα επιτυχημένη. Ωστόσο, πάντα ελπίζουμε να μην χρειαστούν όλα αυτά να εφαρμοστούν στην πράξη…..
 

 


  •  Οι φωτό παραχωρήθηκαν από το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος- Ελληνική Ακτοφυλακή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις