Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

Από το "στρίμωγμα" στον Πύργο σε 6οροφο στα Καμίνια η Δομή των αστέγων.Τι γίνεται με τη χρηματοδότηση

 Η Δομή Αλληλεγγύης για τους άστεγους, που λειτουργεί εδώ και τέσσερα χρόνια από τον Όμιλο της UNESCO Πειραιώς και Νήσων με τη συνεργασία του Δήμου Πειραιά και της Περιφέρειας Αττικής απέκτησε, επιτέλους, μια άρτια στέγη, με δυνατότητα ανάπτυξης ολοκληρωμένων προγραμμάτων στήριξης των αστέγων και των οικονομικά ασθενέστερων..
Η νέα στέγη της Δομής Αλληλεγγύης Εκπαίδευσης και Πολιτισμού  βρίσκεται στην οδό Μυκάλης στα Καμίνια και εγκαινιάστηκε, με επισημότητα, από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Μέχρι τώρα η Δομή λειτουργούσε στον Πύργο του Πειραιά, απ’ όπου μεταφέρθηκε στο νέο κτήριο καθώς στον Πύργο εκτελούνται εργασίες διαμόρφωσης και αποπεράτωσης για την εμπορική αξιοποίησή του από ιδιωτική εταιρεία.
Τα ερωτηματικά, που ανακύπτουν είναι τα εξής:

•    Οι άστεγοι, που βρίσκονται μέσα και γύρω από το λιμάνι, θα μπορούν να πηγαίνουν στα Καμίνια για να βρουν τη ζεστασιά, που όντως προσφέρει η Δομή;
•    Η χρηματοδότηση για τη λειτουργία της Δομής γίνεται από την Περιφέρεια Αττικής μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 και είναι εξασφαλισμένη μέχρι τα μέσα του 2023. Ο προϋπολογισμός των πράξεων είναι της τάξης των 4,5 εκατομ. € και μέχρι τώρα ο Όμιλος UNESCO Πειραιώς και Νήσων έχει απορροφήσει το 66% του ανωτέρω προϋπολογισμού, δηλαδή περίπου 3 εκ. ευρώ.
Σύμφωνα με τη δέσμευση, που ανέλαβε ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης η χρηματοδότηση θα συνεχιστεί και κατά τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, μέσω των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.
Ας ελπίσουμε ότι δεν θα υπάρχουν καθυστερήσεις ή άλλα συνήθη προβλήματα, που δημιουργούν δυσχέρειες στη λειτουργία των Δομών…..
 Το νέο κτήριο
Το νέο εξαώροφο κτήριο επιφάνειας 2.500 τετρ. μέτρων διαμορφώθηκε σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές για την παροχή υπηρεσιών στους άστεγους.
Αποτελείται από 2 εστιατόρια 400 θέσεων, επαγγελματική κουζίνα που παρασκευάζει 2000 μερίδες φαγητού ημερησίως, δύο κοινωνικά ιατρεία, κοινωνικό φαρμακείο και κοινωνικό παντοπωλείο είτε για οικογένειες είτε για μοναχικούς ανθρώπους που ζουν κάτω από ακραίες συνθήκες φτώχειας.
Ακόμα, υπάρχουν δύο ξενώνες - υπνωτήρια αστέγων με 130 κλίνες, όπου μπορούν να διανυκτερεύσουν άστεγοι εκτάκτως.
Επιπλέον λειτουργεί Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων, που παρέχει μια σειρά υπηρεσιών, όπως ψυχοκοινωνική στήριξη, πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα, ατομική φροντίδα και υγιεινή, συμβουλευτική για κοινωνική και εργασιακή επανένταξη κ.α.
Η δομή διαθέτει  επίσης το Πολιτιστικό Κέντρο «Μαριάννα Βαρδινογιάννη» για μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, ημερίδες, θέατρο, εικαστικά και άλλα.
Ο αριθμός των αστέγων που έχει μέχρι σήμερα λάβει υπηρεσίες από τη Δομή, ανέρχεται σε 572 άτομα, υπερκαλύπτοντας τον αρχικό στόχο των 330 ατόμων.
«Είναι ιδιαίτερη χαρά που βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να εγκαινιάσουμε το νέο κτήριο δομών αντιμετώπισης της φτώχειας, του Ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων. Μια νέα δομή στην πόλη μας, στα Καμίνια, η οποία είναι σε θέση να εξυπηρετήσει έναν μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας που βρίσκονται σε πολύ μεγάλη ανάγκη», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο οποίος συνεχάρη τον πρόεδρο της UNESCO Πειραιά και Νήσων Γιάννη Μαρωνίτη. Και πρόσθεσε:
«Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, δεν μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι, όταν εξακολουθεί να υπάρχει η ανάγκη ύπαρξης αυτών των δομών. Η στάση μας και οι πολιτικές μας απέναντι σε όσους έχουν ανάγκη είναι δείγμα ανθρωπιάς και πολιτισμού για μια χώρα, για μια πόλη και για την κοινωνία μας γενικότερα. Δυστυχώς και στον Πειραιά, όπως και σε άλλες μεγάλες πόλεις, υπάρχουν συνάνθρωποί μας που διαβιούν κάτω από αυτές τις συνθήκες. Το ζήτημα αυτό είναι πολυσύνθετο και ξεπερνά τις δυνατότητες μιας πόλης ή μιας δημοτικής αρχής.
 
Η αλληλεγγύη και η πρόνοια για όσους έχουν ανάγκη παραμένει για εμάς στον Δήμο Πειραιά προτεραιότητα και για τον λόγο αυτόν καταβάλλουμε διαρκή προσπάθεια, ώστε κανένας συνάνθρωπός μας να μην είναι, αλλά  ούτε να αισθάνεται μόνος
».
Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν επίσης και απηύθυναν χαιρετισμό η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης και η Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO, Μαριάννα Βαρδινογιάννη.
Τον αγιασμό των εγκαινίων τέλεσε ο αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς κ. Νήφων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις