Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

Τι σχεδιάζει η Περιφέρεια να κάνει με τα σκουπίδια στο Σχιστό Κερατσινίου.Πως αντέδρασε ο Χ. Βρεττάκος

 Αντιδράσεις και ερωτήματα άφησε πίσω της η ανακοίνωση του σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής για την διαχείριση των απορριμμάτων, ιδιαίτερα σε ότι αφορά το Σχιστό Κερατσινίου.
Συγκεκριμένα, όπως είπε ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης εκεί ΔΕΝ θα λειτουργήσει Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, χωρίς, όμως, να αποκαλύψει σε ποια περιοχή θα δημιουργηθεί η συγκεκριμένη μονάδα, που θα καλύψει τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.
Αντίθετα, όπως είπε θα δημιουργηθεί στο Σχιστό, όπου εκκρεμεί η αδειοδότησή του ως Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων, «Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας».
«Παρουσιάστηκε μετά από 27 μήνες ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός της περιφέρειας Αττικής για τα επόμενα 30 χρόνια. Με πολύ μεγάλα λόγια, διανθισμένα με μπόλικη περιβαλλοντική ευαισθησία, η περιφερειακή Αρχή παρουσίασε το σχέδιο της», ήταν το πρώτο σχόλιο του δήμαρχου Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστου Βρεττάκου.

Τι θα γίνει στο Σχιστό

Το σχέδιο της Περιφέρειας Αττικής για την διαχείριση των απορριμμάτων, παρουσιάστηκε, σε διαδικτυακή συζήτηση, σε αιρετούς εκπροσώπους 66 Δήμων της Αττικής.
Ειδικά σε ότι αφορά το Σχιστό Κερατσινίου ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης υπογράμμισε τα εξής στοιχεία:
1)    Στο Σχιστό θα λειτουργήσει (τη χαρακτήρισε υπό αδειοδότηση) Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ), η οποία «θα υποδεχθεί αυστηρά και μόνο όσα απόβλητα προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά».
2)    Δεν θα χωροθετηθεί εκεί Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων.
«Δεσμευόμαστε πως οι νέες απαιτούμενες μονάδες θα χωροθετηθούν εκτός των ήδη αδειοδοτημένων ΟΕΔΑ», υπογράμμισε, εμφατικά, ο κ. Πατούλης, περιλαμβάνοντας ρητά σε αυτούς και το Σχιστό, λέγοντας:
«(…) δεν θα φιλοξενηθεί καμία νέα δραστηριότητα εντός των παραπάνω ΟΕΔΑ (Φυλής, Γραμματικού), δηλαδή οι νέες απαιτούμενες μονάδες θα χωροθετηθούν εκτός των ήδη αδειοδοτημένων ΟΕΔΑ αλλά και εκτός του υπό αδειοδότηση Σχιστού».
 
Φωτό από κινητοποίηση στο Κερατσίνι
για τα απορρίμματα

Ωστόσο, αν και ο κ. Πατούλης ανέπτυξε το όραμά του «η κάθε Περιφερειακή Ενότητα να  έχει τη δική της μονάδα επεξεργασίας Βιοαποβλήτων», δεν διευκρινίστηκε που θα δημιουργηθεί η σχετική μονάδα για την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά μετά την εξαίρεση του Σχιστού. Βέβαια, ο κ. Πατούλης άφησε ένα εναλλακτικό «παράθυρο» λέγοντας:
«Σε περίπτωση που σε κάποια Περιφερειακή Ενότητα αποδεδειγμένα δεν μπορεί να βρεθεί κατάλληλος χώρος, τότε είναι εφικτή η εξυπηρέτηση από μονάδα επεξεργασίας σε συνεργασία με άλλη Περιφερειακή Ενότητα ή μέρος άλλης ενότητας».
Για αυτές τις μονάδες επεξεργασίας Βιοαποβλήτων είπε ακόμα ότι «εκπονούνται οι σχετικές μελέτες και αναμένεται από το 2022 να αρχίσουν να δημοπρατούνται 10 - 15 αποκεντρωμένες μονάδες σε όλη την Περιφέρεια.» και όπως είπε «για αυτό η κάθε ενότητα θα έπρεπε να χωροθετήσει, κατά προτεραιότητα, εντός των γεωγραφικών ορίων της τη σχετική εγκατάσταση».
Με δύο λόγια, για την ΠΕ Πειραιά το μέρος, που θα δημιουργηθεί μονάδα επεξεργασίας Βιοαποβλήτων παραμένει ανοιχτό, ιδιαίτερα μετά τον αποκλεισμό του Σχιστού.
3)    Στο Σχιστό θα χωροθετηθεί Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας, ένα από τα συνολικά 6 της Αττικής.
Από την παρουσίαση έγινε ξεκάθαρο ότι οι τοποθεσίες για την δημιουργία των Πάρκων Κυκλικής Οικονομίας είναι εντοπισμένες εκτός από το Σχιστό για το Γραμματικό και το Δυτικό Πάρκο (Φυλή) δεν έχουν βρεθεί οι χώροι για το Κεντρικό, το Βόρειο και το Βορειοανατολικό Πάρκο.

Τι είπε ο δήμαρχος Κερατσινίου- Δραπετσώνας
«Τίποτα νέο δεν μας προσέφερε αυτή η παρουσίαση», σχολίασε ο δήμαρχος Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος. Και πρόσθεσε:
«Σύμφωνα με το σχεδιασμό προβλέπονται 6 πάρκα «κυκλικής οικονομίας», τα οποία είναι τα εξής 3: Φυλή, Σχιστό και λίγο Γραμματικό για ξεκάρφωμα.
 Για τα υπόλοιπα 3 θα αναζητηθούν χώροι που αν βρεθούν θα χωρoθετηθούν (;) μετά από 10 χρόνια. Τα πράγματα όπως αντιλαμβάνεστε είναι ξεκάθαρα.
».
«Το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα υφίστανται και υπομένουν μια κατάφωρη αδικία η οποία έφτασε η ώρα να λάβει τέλος. 60 χρόνια φιλοξενούμε τα σκουπίδια όλης της Αττικής. Φτάνει πια!», κατέληξε ο ίδιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις