Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

SOS των δημάρχων Νίκαιας, Πειραιά, Μοσχάτου: Προσοχή! Κίνδυνος καταστροφικών πλημμυρών στον Κηφισσό

Τους κινδύνους πλημμυρικών φαινομένων στο νότιο τμήμα του λεκανοπεδίου εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών του καλοκαιριού και της κλιματικής αλλαγής επισημαίνει ο δήμαρχος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης.
Μετά από σχετική πρότασή του προς τους δημάρχους Πειραιά Γιάννη Μώραλη και Μοσχάτου –Ταύρου Ανδρέα Ευθυμίου απεστάλη κοινή επιστολή προς τη Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη Δ/νση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Στην επιστολή υπογραμμίζεται με έντονο τρόπο ότι:
«Είναι τραγικά γνωστό ότι το Λεκανοπέδιο για πολλούς γνωστούς λόγους (όπως απρογραμμάτιστη αστικοποίηση, αυθαίρετη δόμηση, αποψίλωση δασών, πυρκαγιές, μπαζώματα ρεμάτων, καταπατήσεις, έλλειψη αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων και ανεπάρκεια κατασκευασμένων κλπ) δεν διαθέτει σήμερα ικανοποιητική αντιπλημμυρική θωράκιση, με επακόλουθο πολλές περιοχές να πλήττονται συχνά με καταστροφικές πλημμύρες, προκαλώντας μεγάλες ζημιές, υποβάθμιση του περιβάλλοντος, ακόμη και ανθρώπινα θύματα».
Από εκεί και πέρα, οι τρεις δήμαρχοι υπογραμμίζουν ότι «με την κλιματική κρίση να εντείνεται και σε συνδυασμό με τις πρόσφατες, καθώς και τις παλαιότερες πυρκαγιές στους ορεινούς όγκους του Λεκανοπεδίου, η ύπαρξη κινδύνων και μεγάλων καταστροφών από πλημμυρικά φαινόμενα είναι ιδιαίτερα ανησυχητική».
 «Η ανησυχία μας είναι εύλογη, καθώς στους δήμους μας καταλήγουν, μεταφέροντας τεράστιους όγκου νερού, ο Κηφισός, ο Ιλισός, ενώ υπάρχει και το ρέμα του Προφήτη Δανιήλ, ενώ μεγάλοι όγκοι νερού εισρέουν επιφανειακά από τα υψηλότερα σημεία του κέντρου της Αθήνας στην Λεκάνη που έχει δημιουργηθεί στους Δήμους μας (περιοχή λαχαναγοράς, Χαμοστέρνας κλπ)», υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων.
Με την επιστολή τους οι δήμαρχοι ζητούν τα εξής:
1. Την άμεση κατασκευή έργων ανάσχεσης των υδάτων στα υψηλά σημεία του Κηφισού.
2. Την κατασκευή του κυκλοβόρου αγωγού που θα συλλέγει και τα επιφανειακά νερά από το κέντρο της Αθήνας.
3. Την άμεση λειτουργία του συλλεκτήριου νέου παραλιακού αγωγού και του καναλιού στα έργα του Φαληρικού Όρμου.
4.Την άμεση διευθέτηση της κοίτης  και των όχθεων του Ιλισού ποταμού στο ανοικτό τμήμα του και ιδιαίτερα την κατασκευή νέας γέφυρας στην παλαιά παραλιακή Λ. Ποσειδώνος.
5. Τη λήψη μέτρων σε όλα τα επικίνδυνα σημεία.
6. Τη δημιουργίας συστήματος Πολιτικής Προστασίας έγκαιρης ειδοποίησης για πλημμυρικά φαινόμενα στις περιοχές μας.

Ο Γ. Ιωακειμίδης
Ο δήμαρχος Νίκαιας- Αγ.Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης αναφερόμενος στον Κηφισό σημειώνει:
«Σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία, ο Κηφισός μπορεί να διοχετεύσει πλημμύρες 20ετίας ενώ οι όποιες προβλέψεις πλημμύρας, σχεδιάστηκαν πριν από 50 χρόνια που αντιστοιχούν σε στοιχεία που είχαν γίνει πριν από 35 χρόνια! Μαζί με τον Ιλισό, τα επιφανειακά τους νερά, πλημμυρίζουν περιοχές από τη Λαχαναγορά μέχρι την οδό Πειραιώς προς Αγ Ι. Ρέντη, Καμίνια, Νέο Φάληρο, Βοτανικό, Καλλιθέα, Μοσχάτο-Ταύρο. Σ’ αυτό προστίθεται και η άνοδος στάθμης του Κηφισού που έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση πλημμυρικών φαινομένων στις περιοχές μας. Για την αποφυγή τραγικών αποτελεσμάτων πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα και να εφαρμοστούν οι προτάσεις που καταθέσαμε και οι τρεις Δήμαρχοι».

Στη Βουλή
Την επιστολή των τριών δημάρχων κατέθεσε με Αναφορά στη Βουλή ο βουλευτής Β’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Ραγκούσης.
Ο βουλευτής κοινοποίησε την επιστολή των τριών δημάρχων στους συναρμόδιους υπουργούς Πολιτικής Προστασίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών και αφού υπογράμμισε τα αιτήματα των τριών δημάρχων ζήτησε απάντηση για τις ενέργειες, που σκοπεύουν να κάνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις