Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021

Εργατικό Κέντρο Πειραιά: Να ληφθούν μέτρα για τους εργαζόμενους σε συνθήκες καύσωνα

Την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των κινδύνων για την υγεία των εργαζομένων στις αφόρητες συνθήκες καύσωνα που πλήττει τη χώρα, ζητάει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά (ΕΚΠ).
«Οι χώροι δουλειάς, βιομηχανίες, εργοτάξια, λιμάνια, αμπάρια γίνονται καζάνια θανάτου με θερμοκρασίες και υγρασίες που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας, ακόμη και στο θάνατο από θερμοπληξία, ενώ αυξάνουν τον κίνδυνο εργατικού ατυχήματος», προειδοποιεί το ΕΚΠ. Και συμπληρώνει:
«Την ίδια στιγμή εργαζόμενοι που δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους και σε υπαίθριες εργασίες (οικοδόμοι, ντελίβερι, ταχυμεταφορείς) βρίσκονται εκτεθειμένοι εξαιτίας των καιρικών φαινομένων {και} πρέπει να προστατευτούν απέναντι στην απαίτηση της εργοδοσίας για δουλειά μέχρι τελικής πτώσης ακόμα και σε συνθήκες καύσωνα».
Για όλους τους παραπάνω λόγους το Εργατικό Κέντρο Πειραιά θέτει μια σειρά αιτήματα, τα οποία προώθησαν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας και Τρύφωνας Αλεξιάδης, ζητώντας από τους συναρμόδιους υπουργούς να πάρουν μέτρα.
Ανάμεσα στα αιτήματα του ΕΚΠ περιλαμβάνεται η άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών, όπως και των εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38οC, καθώς και η δικαιολογημένη αποχή από την εργασία σε συνθήκες καύσωνα, εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, με πλήρη καταβολή του ημερομισθίου για όλους.
Παράλληλα ζητούν ανακουφιστικά μέτρα, όπως συχνά διαλείμματα, περιορισμό βαριών εργασιών, διάθεση πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους, καθώς και τη δημιουργία ή τον εξοπλισμό χώρων με κλιματιστικές ομάδες.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με αναφορά τους προς τους υπουργούς Εργασίας και Ναυτιλίας προώθησαν την σχετική ανακοίνωση του ΕΚΠ και ζητούν να ενημερωθούν από τα αρμόδια Υπουργεία για την ανταπόκρισή τους στα αιτήματα των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις