Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

Δικηγόροι Πειραιά: Η σωφρονιστική πολιτική να ασκείται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης

Να επανεξετάσει και να αναθεωρήσει η κυβέρνηση την «ευρύτερη επιλογή της αναφορικά με την υπαγωγή της αντεγκληματικής και σωφρονιστικής πολιτικής στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη» ζητάει, με απόφασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά.
Αφορμή στάθηκε πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση με την οποία μεταβιβάστηκαν «μεταβίβαση από το ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. (Υπ. Δικαιοσύνης) κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όλων των καταστημάτων κράτησης, καθώς και το σύνολο των οικοπέδων που προορίζονταν για την ανέγερση φυλακών».
«Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, πέραν των θεωρητικών ή άλλων ζητημάτων της αποψίλωσης των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης αναφορικά με την αντεγκληματική και σωφρονιστική πολιτική που από τον Ιούλιο του 2019 έχουν ήδη περιέλθει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στηρίζει την αντίθεσή του και στο γεγονός ότι με τη συμμετοχή στο Δ.Σ. του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. ως τακτικών μελών και τριών Δικηγόρων των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιά εξασφαλίζεται πιο αποτελεσματικά ο κοινωνικός έλεγχος των φυλακών», σημειώνει ο ΔΣΠ. Και προσθέτει:
«Με τον τρόπο αυτό υιοθετείται η βέλτιστη πρακτική των οδηγιών του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα Κράτη-Μέλη, σύμφωνα με τις οποίες οι παραπάνω αρμοδιότητες (αντεγκληματικών πολιτικών και σωφρονισμού) αποτελούν συστατικό στοιχείο της Διοίκησης της Δικαιοσύνης (recommendation Rec (2006)2 του Συμβουλίου των Υπουργών της ΕΕ)».
Καταλήγοντας ο ΔΣΠ καλεί την κυβέρνηση:
•    «Να επανεξετάσει το ζήτημα και να αναθεωρήσει τόσο τη συγκεκριμένη απόφασή της για την μεταβίβαση των καταστημάτων κράτησης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όσο και την ευρύτερη επιλογή της αναφορικά με την υπαγωγή της αντεγκληματικής και σωφρονιστικής πολιτικής στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ζητούμε να ενισχύσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο εκ του θεσμικού του ρόλου είναι το μόνο αρμόδιο να φέρει τις αρμοδιότητες αυτές, παρέχοντας όλα τα απαιτούμενα εχέγγυα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ
Η ανακοίνωση του ΔΣΠ κατατέθηκε ως Αναφορά στη Βουλή από τους βουλευτές Α και Β Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφωνα Αλεξιάδη, Θοδωρή Δρίτσα, Νίνα Κασιμάτη και Γιάννη Ραγκούση ζητώντας απαντήσεις από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειές του για την  ικανοποίηση των αιτημάτων του Δικηγορικού Συλλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις