Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Έργα ανάπλασης για την Ακτή Δηλαβέρη δρομολογεί ο Δήμος Πειραιά. Πως θα αλλάξει η περιοχή

 «Πλώρη» για την υλοποίηση ενός μεγάλου έργου ανάπλασης στην Ακτή Δηλαβέρη βάζει ο Δήμος Πειραιά.
Προ ημερών η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου ενέκρινε, ομόφωνα, το σχέδιο προγραμματικής σύμβασης, που θα υπογραφεί μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, της διοίκησης του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και του Δήμου Πειραιά, ώστε ο Δήμος να αναλάβει όλη την εκτέλεση του μεγάλου έργου, που είναι προϋπολογισμού 4.274.800 €.
Όπως είναι γνωστό η Ακτή Δηλαβέρη βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με το Πάρκο του ΣΕΦ και είναι χώρος περιπάτου και αναψυχής για τους κατοίκους του Πειραιά και της ευρύτερης περιοχής.
Ωστόσο, όπως σημειώνεται και στο σχέδιο προγραμματικής σύμβασης «έχει σε σημαντικό βαθμό η επισκεψιμότητά της καθώς εντοπίζονται διάσπαρτες φθορές οδοστρώματος, εγκατάλειψη του χώρου των πεζοδρομίων και του καναλιού της ακτής, απουσία οργανωμένου ελευθέρου δημόσιου χώρου περιπάτου και έλλειψη υποδομών αστικού εξοπλισμού (χώροι απορριμμάτων, καθιστικών κ.λπ)».
Αυτή η εικόνα εγκατάλειψης θα πρέπει να αποδοθεί, σε μεγάλο βαθμό, στο γεγονός ότι από το 2012, με απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου είχε περάσει στη κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ και είχε βγει προς πώληση. Όμως, ούτε επενδυτικό ενδιαφέρον υπήρξε ούτε και κανένας από το ΤΑΙΠΕΔ φρόντισε, στοιχειωδώς, για την συντήρηση του χώρου.
Πάντως, με την ανάπλαση που προγραμματίζει να κάνει ο Δήμος Πειραιά η εικόνα θα αλλάξει ριζικά καθώς προγραμματίζεται να γίνουν τα εξής έργα:

•    Ανακατασκευή του οδοστρώματος της οδού Ακτής Δηλαβέρη
•    Υλοποίηση των πεζοδρόμων βάσει του νέου Ρυμοτομικού, που έχει εγκριθεί από το Φεβρουάριο του 2019
•    Ανάπλαση των πεζοδρομίων με την πρόβλεψη ποδηλατόδρομου
•    Διαμόρφωση χώρου στάθμευσης οχημάτων
•    Κατεδάφιση κτηριακών όγκων στους κοινόχρηστους χώρους (πολεοδμικές παραβάσεις)
•    Ανακατασκευή των δύο πεζογεφυρών του καναλιού
•    Εγκατάσταση νέου αστικού εξοπλισμού (φωτιστικά, καθιστικά κ.λπ
Η υλοποίηση του έργου θα γίνει εξ ολοκλήρου από το Δήμο Πειραιά, που θα αναλάβει τη σύνταξη μελετών, τις αναγκαίες αδειοδοτήσεις κ.λπ, τους διαγωνισμούς, τη παρακολούθηση εκτέλεσης κ.ο.κ.
Το σημαντικό δε είναι ότι ο Δήμος θα έχει τη λειτουργία των κοινοχρήστων χώρων, πεζόδρομους και χώρους πρασίνου για τουλάχιστον 5 χρόνια.
Όπως σημειώνεται στη προγραμματική σύμβαση η ανάπλαση έχει μελετηθεί να γίνει από το Δήμο Πειραιά «στο πλαίσιο της εφαρμογής Ολοκληρωμένης Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στα όριά του με σκοπό την ανάδειξη του Πειραιά ως Επιχειρηματικού, Τουριστικού Πολιτιστικού, Ναυτιλιακού και Εμπορικού Προορισμού».
Ωστόσο, τίποτα δεν θα γινόταν εάν η έκταση παρέμενε στο ΤΑΙΠΕΔ. Όμως, το 2017 η τότε κυβέρνηση αποδεχόμενη τις προτάσεις της προηγούμενης διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Πειραιά αποδέσμευσε τον περιβάλλοντα χώρο του ΣΕΦ από το ΤΑΙΠΕΔ, όπως και την Ακτή Δηλαβέρη, η οποία, με νομοθετική ρύθμιση, επέστρεψε στην κυριότητα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
 
Παραμονές των εκλογών του Ιουλίου του 2019 με νέα νομοθετική ρύθμιση η ΓΓΑ παραχώρησε για χρήση τον χώρο στο ΣΕΦ.
Και από τότε η δημοτική αρχή του Πειραιά προχώρησε στην εκπόνηση προμελέτης για την ανάπλαση της Ακτής Δηλαβέρη και τους δύο τελευταίους μήνες του 2019 η Γ’ Κοινότητα, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου και το Δημοτικό Συμβούλιο με διαδοχικές ομόφωνες αποφάσεις ενέκριναν τα σχέδια ανάπλασης.
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (η υπ’ αριθμ. 680/2.12.2019) ορίζει ότι:
Στόχος της ανάπλασης είναι, η ανάδειξη των κοινόχρηστων χώρων και των χώρων πρασίνου επί των πεζοδρομίων, η υλοποίηση των πεζοδρόμων και των χρήσεων των κοινοχρήστων χώρων βάσει του νέου ρυμοτομικού, η ανακατασκευή του καταστρώματος της οδού Ακτής Δηλαβέρη και των πεζοδρομίων κατά μήκος αυτής και εν γένει η αύξηση και ανάδειξη του πρασίνου μέσα από έναν σύγχρονο αστικό σχεδιασμό.
Για τη χρηματοδότηση του έργου έγινε πρόταση στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Αττική» 2014- 2021 αλλά επειδή στο μεταξύ το πρόγραμμα τροποποιήθηκε ο Δήμος χρειάστηκε να επανέλθει με νέα πρόταση.
Η έγκριση για την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα «ξεκλείδωσε» την υλοποίησή του και προχώρησε η σύνταξη του σχεδίου της Προγραμματικής Σύμβασης, που μόλις υπογραφεί θα ανοίξει το δρόμο για να…. ξανακερδίσει ο Πειραιάς την Ακτή Δηλαβέρη.

@ (Σχόλιο) Στην περιοχή, αυτή, γίνεται η ανάπλαση του Μικρολίμανου, έχει γίνει η ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου του ΣΕΦ και θα γίνει η ανάπλαση της Ακτής Δηλαβέρη. Με δύο λόγια όλη η περιοχή θα αλλάξει όψη και θα γίνει πανέμορφη. Μήπως ήρθε η ώρα η δημοτική αρχή να ασχοληθεί σοβαρά για την αποπεράτωση ή τέλος πάντων για να εκλείψει το γιαπί- φάντασμα της Βίλας Ζαχαρίου;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις