Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

Αιφνδιαστικά ο ΟΛΠ/Cosco μετέφερε φορτία αυτοκινήτων στο χώρο κρουαζιέρας! Οι αντιδράσεις στον Πειραιά

 

Φωτογραφία από τα αποθηκευμένα ΙΧ
στο Παλατάκι

Ερωτηματικά προκαλεί η κίνηση του ΟΛΠ/Cosco να μεταφέρει φορτία αυτοκινήτων στη προβλήτα κρουαζιέρας στο Παλατάκι.
Τη κίνηση της εταιρείας, που έγινε αιφνιδιαστικά αποκάλυψε η δημοτική παράταξη «Πειραιάς για Όλους», η οποία σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «με μια πρωτοφανή κίνηση (εν. η Cosco) μετέτρεψε σε μια νύχτα το Παλατάκι σε car terminal».
Η παράταξη υπογραμμίζει, ιδιαίτερα, ότι «αυτό απαγορεύεται ρητά και από τη Σύμβαση Παραχώρησης και από το Master Plan και από το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας. Ο Κεντρικός Λιμένας έχει χρήση αυστηρά ακτοπλοΐας και κρουαζιέρας».
Είναι γεγονός ότι στη Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ ΑΕ για τη χρήση των λιμενικών χώρων, που αποτελεί ουσιαστικά τη συμφωνία μεταξύ Δημοσίου και Cosco αναφέρεται ρητά στο Παράρτημα 6.2 (β) ότι:

«…το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και Μελέτη Διαχείρισης (Master Plan) ΔΕΝ ΔΥΝΑΤΑΙ (σ.σ. τα κεφαλαία στο πρωτότυπο κείμενο) να προβλέπει, επιτρέπει ή να ρυθμίζει αμέσως ή εμμέσως:
(…) IV. Τη χρήση του Κεντρικού Λιμένα Πειραιώς για την πρόσδεση πλοίων που εξυπηρετούνται εμπορικά από τον ΟΛΠ, πέραν των επιβατηγών οχηματαγωγών και/ ή των κρουαζιεροπλοίων (…)
».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι παράγοντες του ΟΛΠ υποστήριζαν ότι δεν υπάρχει παραβίαση της Σύμβασης Παραχώρησης καθώς δεν πρόκειται για αλλαγή χρήσης του χώρου παρά για μια προσωρινή αποθήκευση αυτοκινήτων περίπου μέχρι το Μάϊο, οπότε θα ξεκινήσει ξανά η κρουαζιέρα.
Πάντως, παραμένει άγνωστο ποιοι λόγοι οδήγησαν τον ΟΛΠ να μεταφέρει και εκεί αυτοκίνητα από το car terminal του Κερατσινίου. Για αυτό μόνο υποθέσεις γίνονται στο λιμάνι πως είτε έχει αυξηθεί το in transit φορτίο αυτοκινήτων και χρειαζόταν πρόσθετο χώρο είτε επειδή πρόκειται να γίνουν εργασίες, που «τρώνε» χώρο από το car terminal, όπως π.χ. η κατασκευή των πενταόροφων αποθηκών στάθμευσης, που έχουν ήδη εγκριθεί.
Ωστόσο, η δημοτική παράταξη «Πειραιάς για Όλους» ξεκαθαρίζει ότι «θα κινήσουμε κάθε νόμιμη διαδικασία εναντίον τους».
Η παράταξη αναφέρει, ακόμα, ότι «αναμένουμε τις αντιδράσεις του Δημάρχου Πειραιά, μέλους του ΔΣ του ΟΛΠ, μετά από την πρωτοφανή κίνηση της εταιρείας» και υποστηρίζει τα εξής:
«Είμαστε βέβαιοι πλέον ότι η Cosco δεν υπολογίζει κανέναν. Ούτε Περιβάλλον, ούτε Δήμο ούτε ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Τους έχει δοθεί το πράσινο φως να αλωνίζουν διαλύοντας την πόλη μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις