Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Πλοίο- φάντασμα με φορτίο 1800 ζωντανές αγελάδες στη Καλαμάτα. Η τρίμηνη περιπέτεια του πλοίου Elbeik

 Το «πλοίο- φάντασμα», που περιπλανιέται, εδώ και 3 μήνες, στη Μεσόγειο, με ένα φορτίο από περίπου από 1.800 αγελάδες, βρίσκεται, από τη Τρίτη 9/3, ανοιχτά της Καλαμάτας.
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρώϋτερ (Reuters) οι ελληνικές αρχές δεν θα επιτρέψουν στο με σημαία Τόγκο πλοίο «Elbeik» να ελλιμενιστεί αλλά θα παραδώσουν 50 τόνους ζωοτροφές και προμήθειες για το πλήρωμα.
«Βρισκόμαστε στη διαδικασία μεταφοράς των προμηθειών για τα ζώα και για ανθρώπινη κατανάλωση, για το πλήρωμα, στο σκάφος. Η επιχείρηση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη», δήλωσε στο πρακτορείο ένας Έλληνας περιφερειακός αξιωματούχος.
Το κατασκευής 1967 (ηλικία 54 ετών) φορτηγό πλοίο μεταφοράς ζώων «Elbeik», συμφερόντων Λιβανέζικης εταιρείες, με έδρα στη Βηρυτό, ξεκίνησε, τον περασμένο Δεκέμβριο, το περιπετειώδες ταξίδι του από

την Ισπανική Καρθαγένα με προορισμό σύμφωνα με διεθνείς φιλοζωικές οργανώσεις τη Τρίπολη της Λιβύης ή κατά το Reuters λιμάνι της Τουρκίας.
Ωστόσο, κατά τον κατάπλου του πλοίου στο λιμάνι προορισμού οι τοπικές αρχές θεωρώντας πιθανό ότι οι αγελάδες έπασχαν από μια σοβαρή ασθένεια των βοοειδών (σ.σ. αναφέρεται ο καταρροϊκός πυρετός των προβάτων, που είναι θανατηφόρος για τα βοοειδή αλλά δεν επηρεάζει τον άνθρωπο) δεν επέτρεψαν την εκφόρτωση του φορτίου.
Το πιθανότερο είναι ότι αρχικά προσέγγισε στη Τρίπολη της Λιβύης και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς την Τουρκία, όπου επίσης δεν έγινε δεκτό το φορτίο.
Όπως και να έχει από τότε το «Elbeik» μετατράπηκε σε ένα πλοίο- φάντασμα, γυρίζοντας από λιμάνι σε λιμάνι στη Μεσόγειο, σε Αίγυπτο, Κύπρο, Σαρδηνία και Λίβανο, προσπαθώντας να ξεφορτώσει το φορτίο του.
Σύμφωνα με την διεθνή φιλοζωική οργάνωση Eurogroup for animals στη διάρκεια αυτής της περιπλάνησης «ορισμένα ζώα εκφορτώθηκαν», χωρίς να διευκρινίζεται εάν έγιναν δεκτά σε κάποια χώρα ή ρίχτηκαν στην θάλασσα απ’ αυτά, που πέθαναν καθώς σύμφωνα με την ίδια αναφορά «το Ίδρυμα Ευημερίας των Ζώων έλαβε επιβεβαίωση ότι υπάρχουν ήδη περισσότερα από 50 νεκρά ζώα».
Κάτι ανάλογο συνέβη και με ένα άλλο φορτηγό πλοίο, το «Karim Allah», το οποίο μετέφερε 800 αγελάδες και τελικά του επιτράπηκε να επιστρέψει, στις 25 Φεβρουαρίου, στην Ισπανία, απ’ όπου είχε ξεκινήσει. Σύμφωνα με το Reuters κατά τον κατάπλου του στην Ισπανία μια ομάδα κρατικών κτηνιάτρων έκρινε τα ζώα ακατάλληλα για μεταφορά και διέταξε τη σφαγή τους, χωρίς ωστόσο, στην έκθεσή τους να αναφέρεται εάν τα συγκεκριμένα βοοειδή  βρέθηκαν θετικά στον «καταρροϊκό πυρετό του προβάτου».
Τελευταία, το «Elbeik» απέπλευσε από την Αμμόχωστο στην κατεχόμενη Κύπρο με πιθανό προορισμό την Ισπανία, αν και κατά το Eurogroup for animals  ο πλοίαρχος φαίνεται ότι έχει εντολή να καθυστερήσει το ταξίδι του μήπως στο μεταξύ βρεθεί αγοραστής για το φορτίο.
Ανεξάρτητα απ’ αυτό, το πλοίο φτάνοντας νότια της Κρήτης ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να του δοθεί η δυνατότητα ανεφοδιασμού σε καύσιμα και πραγματικά δόθηκε η άδεια να προσεγγίσει στους Καλούς Λιμένες.
Ακολούθως, κάτω από την πίεση των διεθνών φιλοζωικών οργανώσεων, που ανησυχούν για την κατάσταση των ζώων πάνω στο πλοίο και την παρέμβαση της της επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλας Κυριακίδου οι ελληνικές αρχές έδωσαν άδεια για προσέγγιση του πλοίου ανοιχτά της Καλαμάτας ώστε να γίνει εφοδιασμός με ζωοτροφές και άλλα εφόδια για το πλήρωμα.
Παρότι δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Ναυτιλίας σύμφωνα με το eleftheriaonline έχει οργανωθεί μια μεγάλη επιχείρηση από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας και κλιμάκιο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα τηρηθούν όλες οι προβλεπόμενες υγειονομικές διαδικασίες κατά τον ανεφοδιασμό.
Το πλοίο αναμένεται να πλεύσει για την Ισπανία μόλις ολοκληρωθεί η μεταφορά τροφίμων αργά το απόγευμα, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Γεωργίας στο Reuters.
 Ωστόσο, η ισπανική κυβέρνηση δεν έχει επιβεβαιώσει ότι περιμένει την επιστροφή του «Elbeik», Απλά, όπως, σημειώνει το Reuters, η Ισπανία δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι όλα τα ζώα και στα δύο πλοία έφυγαν από την Ισπανία με τα απαραίτητα ιατρικά πιστοποιητικά.
Έτσι, παραμένει, τουλάχιστον προς το παρόν, άγνωστο εάν το «Elbeik» μετά τον ανεφοδιασμό του θα κατευθυνθεί προς την Ισπανία για να μπει τέλος στην τρίμηνη περιπλάνησή του ή θα συνεχίσει να ταξιδεύει ως ένα πλοίο- φάντασμα με το ζωντανό φορτίο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις