Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

4,4 δισεκ. € κόστισαν το 2020 στο λιανεμπόριο τα λοκντάουν. Οι δραστηριότητες με τη μεγαλύτερη μείωση

Τεράστια ζημιά υπέστη στη διάρκεια του 2020 το λιανικό εμπόριο τόσο από τη πανδημία όσο κυρίως από το χωρίς σχέδιο άνοιγμα και κλείσιμο («ακορντεόν») των μικρομεσαίων καταστημάτων παρότι τηρούσαν με ευλάβεια τα μέτρα προστασίας της Υγείας.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής οι απώλειες για το λιανεμπόριο ανέρχονται σε απόλυτους αριθμούς σε 4,47 δισεκατομμύρια € ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι συνολικά η οικονομία από το κλείσιμο επιχειρήσεων, τη πτώση των εργασιών κ.λπ είχε απώλειες της τάξης των 41,62 δισεκατομμύρια €!
Αναλυτικά:
Στο σύνολο των επιχειρήσεων του τομέα λιανικού εμπορίου, ο κύκλος εργασιών το έτος 2020 ανήλθε σε 47,25 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 8,6% σε σχέση με το έτος 2019, όπου είχε διαμορφωθεί σε 51,72 δισ. ευρώ.
Σχεδόν το σύνολο των δραστηριοτήτων παρουσίασε μείωση στον κύκλο εργασιών. Αυτές, που είχαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών το έτος 2020 σε σχέση με το έτος 2019 είναι:
•    Καταστήματα ρολογιών και κοσμημάτων σε ειδικευμένα καταστήματα, μείωση 46,8%.
•    Καταστήματα λιανικού εμπορίου κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων σε υπαίθριους πάγκους και αγορές, μείωση 39,8%.
•    Λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού σε ειδικευμένα καταστήματα, μείωση 39,4%
•    Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε ειδικευμένα καταστήματα, μείωση 36,6%
•    Λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε ειδικευμένα καταστήματα, μείωση 34,9%
Αντίθετα, οι δραστηριότητες, που διασώθηκαν παρουσιάζοντας αύξηση στον κύκλο εργασιών το έτος 2020 σε σχέση με το έτος 2019 ήταν μόλις τέσσερις:
1.    Επιχειρήσεις πωλήσεων με αλληλογραφία ή μέσω διαδικτύου, αύξηση 18,0%.
2.    Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε ειδικευμένα καταστήματα, αύξηση 13,1%
3.    Φαρμακευτικά είδη σε ειδικευμένα καταστήματα, αύξηση 4,1%
4.    Λιανικό εμπόριο λουλουδιών, φυτών, σπόρων, λιπασμάτων, ζώων συντροφιάς και σχετικών ζωοτροφών σε ειδικευμένα καταστήματα, αύξηση 1,5%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις