Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

Δύο πράγματα που δεν έκανε η κυβέρνηση για να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία. Κριτική από Δήμους και κόμματα

Κυβερνητικές ευθύνες στον τρόπο, που ανοίγουν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, επισημαίνει ο Δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας ενώ σκληρή κριτική ασκούν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.
Κοινά σημεία της κριτικής προς την κυβέρνηση είναι α) η παντελής έλλειψη μέριμνας για τη διενέργεια δωρεάν τεστ στους εκπαιδευτικούς και β) η ύπαρξη μεγάλου αριθμού μαθητών  και μαθητριών στις τάξεις.
«Η κυβέρνηση ενώ είχε χρονικά το περιθώριο να ανοίξει τα σχολεία με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που τελικά την ανάγκασε να τα κλείσει, δεν το έκανε», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας. Και εξηγεί:
«Τα σχολεία ανοίγουν με τον ίδιο αριθμό μαθητών ανά τμήμα. Τα σχολεία ανοίγουν χωρίς να έχει εξασφαλιστεί ότι οι εκπαιδευτικοί θα υπόκεινται σε επαναλαμβανόμενα rapid tests. Τα σχολεία ανοίγουν χωρίς να υπάρχει σοβαρός προγραμματισμός για τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών».
Ωστόσο, η δημοτική αρχή δίνει τη διαβεβαίωση πως «θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να μπορέσουν τα σχολεία της πόλης να παραμείνουν ανοικτά και ασφαλή για τα παιδιά, τις οικογένειές τους και τους εκπαιδευτικούς
». Και σημειώνει:
«Τα σχολεία μας έχουν και θα συνεχίσουν να έχουν τις καθαρίστριες και τους καθαριστές που απαιτούνται για να γίνεται συνεχής καθαρισμός και απολύμανση των αιθουσών και των υπόλοιπων χώρων.
 Τα σχολεία μας θα συνεχίσουν να είναι εφοδιασμένα με τα αντισηπτικά και τα καθαριστικά που χρειάζονται αλλά και εφοδιασμένα με όσο πετρέλαιο χρειάζεται για να παραμένουν ζεστά καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργείας τους.
 Σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων θα αντιμετωπίζουμε ό,τι πρόβλημα προκύπτει
».

Ο ΣΥΡΙΖΑ
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN» και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» (Άκης Παυλόπουλος & Ντόρα Κουτροκόη).
«Όλοι οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές πρέπει να βρεθούν στις τάξεις μόνο αφού έχουν κάνει τεστ», επεσήμανε ο κ. Ηλιόπουλος και συνέχισε λέγοντας πως «αλλά και στη διάρκεια της λειτουργίας τους, όταν κάποιος εκπαιδευτικός ή μαθητής νοσήσει, όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί του πρέπει να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν τεστ και να μην το πληρώνουν από την τσέπη τους, όπως γινόταν το φθινόπωρο»
«Χρειάζεται ακόμα, η κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την αραίωση των μαθητών στις τάξεις», είπε ο ίδιος, υπενθυμίζοντας ότι «το Σεπτέμβρη ήμασταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που άνοιξε τα σχολεία με περισσότερους μαθητές στα τμήματα σε σχέση με πέρσι»,
«Φυσικά για οποιαδήποτε απόφαση πρέπει πρώτα να υπάρχει η εισήγηση των ειδικών», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιχείρησε να παρακάμψει την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, ανακοινώνοντας την απόφασή της για άνοιγμα όλων των σχολείων πριν υπάρξει σχετική εισήγηση, ενώ «τελικά η επιτροπή έδωσε το πράσινο φως μόνο για δημοτικά και νηπιαγωγεία». «Αν η κυβέρνηση, στο ζήτημα των σχολείων, επαναλάβει τα ίδια λάθη που έκανε το φθινόπωρο, σύντομα θα έχουμε τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Το ΚΚΕ

Ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε και το ΚΚΕ, που κάνει λόγο για «εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης».
«Αποτελεί τεράστια πρόκληση απέναντι στα παιδιά και τους γονείς τους ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι το ασφαλές άνοιγμα των δημοτικών και νηπιαγωγείων, μπορεί να εξασφαλιστεί με το διαφορετικό πρόγραμμα εισόδου – εξόδου και τα ανοιχτά παράθυρα, τη στιγμή που δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο, όπως είναι η μείωση της αναλογίας των μαθητών ανά τάξη, οι προσλήψεις εκπαιδευτικών, τα δωρεάν τεστ για όλους», αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται το εξής:
«Οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης μεγαλώνουν όσο επιμένει να αγνοεί τις προτάσεις γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών ενώ τους ρίχνει κι από πάνω την ευθύνη για το ότι δεν ανοίγουν Γυμνάσια και Λύκεια ή για ένα πιθανό νέο κλείσιμο Δημοτικών και Νηπιαγωγείων».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις