Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

Δημοπρατείται επιτέλους αντιπλημμυρικό έργο στη Παλ. Κοκκινιά! Τι εξετάστηκε στη μελέτη που έγινε

Η φωτό είναι από παλαιά πλημμύρα στην
περιοχή της Ιχθυόσκαλας

Μετά από 6 χρόνια από τη τελευταία καταστροφική πλημμύρα στη Παλαιά Κοκκινιά δημοπρατείται το έργο της κατασκευής δικτύου αποχέτευσης όμβριων υδάτων
Σκοπός του έργου είναι η αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων που πλήττουν την περιοχή, με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις τις καταστροφικές πλημμύρες του 2004 και του 2014, όταν οι δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους παρασύροντας και καταστρέφοντας αυτοκίνητα και επιχειρήσεις.
Το έργο, που είναι προϋπολογισμού 9,3 εκατομ. €, χρηματοδοτείται από ίδιους όρους της Περιφέρειας Αττικής και με την ολοκλήρωσή του θα καλυφθεί η

αποχέτευση λεκάνης απορροής έκτασης περίπου 800 στρεμμάτων, που εκτείνεται βόρεια της λεωφόρου Θηβών και μέχρι το ύψος της οδού Μπελογιάννη – Τζαβέλλα με αποδέκτη το συλλεκτήρα ομβρίων της λεωφόρου Θηβών και συγκεκριμένα στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αργυροκάστρου και Δηλαβέρη.
Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι η 12η Ιανουαρίου 2021 και η ολοκλήρωσή του υπολογίζεται ότι θα απαιτήσει τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια.
Η εκτέλεση του έργου δρομολογήθηκε μετά τη τελευταία πλημμύρα της 24ης Οκτωβρίου 2014. Τότε με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργου Γαβρίλη συγκροτήθηκε ευρεία σύσκεψη, στην οποία διαπιστώθηκε ότι:
•    Στην περιοχή της Παλαιάς Κοκκινιάς (διασταύρωση των οδών Βαλαωρίτου και Χαλκίδος) οι πλημμύρες προκαλούνται λόγω μπαζωμένου ρέματος. Ωστόσο, μέχρι τότε  ο Δήμος Πειραιά ουδέποτε υπέβαλε αίτημα στην Περιφέρεια για να γίνει μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας.
Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα κρίθηκε ότι χρειάζεται να γίνει μελέτη ώστε να εξεταστεί εάν ο πρωτεύον αγωγός που διέρχεται κάτω από την οδό Θηβών «αντέχει» για να δεχτεί και άλλα νερά. Εάν είναι επαρκής τότε μπορεί να γίνει ένας αγωγός, που θα συνδέει την Π. Κοκκινιά με τον αγωγό της οδού Θηβών και θα λυθεί εύκολα το πρόβλημα. Εάν δεν μπορεί ο αγωγός της Θηβών να δεχτεί άλλα νερά τότε είναι δύσκολο και δαπανηρό το έργο καθώς θα χρειαστεί η κατασκευή αγωγού μέχρι την θάλασσα.

Η μελέτη δημοπρατήθηκε το 2016 και κατέληξε, όπως φαίνεται, ότι ο πρωτεύον αγωγός κάτω από την οδό Θηβών «αντέχει» να δεχτεί και άλλα νερά, οπότε προκρίθηκε η λύση της κατασκευής αγωγού, που θα διοχετεύει τα νερά της βροχής στο συλλεκτήρα ομβρίων της λεωφόρου Θηβών.
Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης λόγω των γραφειοκρατικών καθυστερήσεων στα έργα του Δημοσίου, ίσως και εξαιτίας της αλλαγής της διοίκησης στην Περιφέρεια Αττικής υπήρξε νέα καθυστέρηση και η δημοπράτηση του έργου έγινε μόλις τώρα.
Σε δηλώσεις της η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου υπογράμμισε ότι:
«Συνεχίζοντας την προσπάθεια θωράκισης περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και τις περιουσίες των πολιτών, είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τη δημοπράτηση του τέταρτου μεγάλου έργου, που είχαμε εντάξει στο πρόγραμμα της Περιφέρειας, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας. Πρόκειται για το έργο της κατασκευής δικτύου αποχέτευσης ομβρίων υδάτων στην περιοχή των οδών Χαλκίδος και Βαλαωρίτου στο Δήμο Πειραιά, μια περιοχή που όπως όλοι θυμόμαστε είχε πληγεί με καταστροφικά αποτελέσματα από τις πλημμύρες τον Οκτώβριο του 2014».
 Επίσης η κ. Αντωνάκου επισημαίνει ότι για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων σε περιοχές των Δήμων Περάματος, Κορυδαλλού, Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη και Πειραιά θα συνεχιστούν οι  παρεμβάσεις με στόχο στην επόμενη τροποποίηση του προγράμματος έργων να ενταχθεί και το έργο της αποχέτευσης ομβρίων υδάτων περιοχών του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις