Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

Γιατί θα μείνουν δεμένα τα πλοία στα λιμάνια στις 26 Νοεμβρίου

 Σε 24ωρη απεργία προχωράνε την Πέμπτη 26/11 οι ναυτεργάτες εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική στον χώρο της Ναυτιλίας.
Ήδη έχουν ανακοινώσει την συμμετοχή τους στην απεργία οι ενώσεις μηχανικών (ΠΕΜΕΝ), ναυτών (ΠΕΝΕΝ) και ναυτομαγείρων (Π.Ε.Ε.ΜΑΓ.Ε.Ν) και αναμένεται, τις επόμενες μέρες, ν’ ακολουθήσουν και άλλες.
Έτσι, με μια σειρά από κρίσιμες ειδικότητες να συμμετέχουν στην απεργία θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι τα πλοία της ακτοπλοΐας

θα παραμείνουν, την Πέμπτη 26/11, για 24 ώρες δεμένα στα λιμάνια και δεν θα εκτελεστούν δρομολόγια από και προς τα νησιά.
Η ΠΕΜΕΝ σε ανακοίνωσή της σημειώνεται τα εξής:
«Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, που για άλλη μια φορά και στο 2ο κύμα της πανδημίας του COVID-19, επιχειρεί μέσα από την «ατομική ευθύνη», να  συγκαλύψει την ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων, για την προστασία της υγείας του λαού.
Αντίθετα, όπως ψήφισε σειρά αντεργατικών μέτρων την πρώτη περίοδο της πανδημίας με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, έτσι και τώρα προετοιμάζει νέα αντιλαϊκά νομοθετήματα μέσα στο LOCKDOWN, για να ξαναπληρώσει η εργατική – λαϊκή οικογένεια την νέα καπιταλιστική κρίση».
Ειδικότερα, για τις ρυθμίσεις, που έχουν ψηφιστεί και ισοπεδώνουν τα ναυτεργατικά δικαιώματα η ΠΕΕΜΑΓΕΝ σημειώνει τα εξής:
«Μετά τον αντεργατικό νόμο 4714/2020 που ψήφισε η κυβέρνηση στις 29/07/2020 για την κατάργηση της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα ποντοπόρα καράβια και με προκλητική παρέμβαση στη λειτουργία των ναυτεργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, προχώρησε στις 5 Νοέμβρη με τροπολογία - έκτρωμα σε νόμο του υπουργείου Δικαιοσύνης, δίνοντας τη δυνατότητα στους εφοπλιστές να ναυτολογούν ναυτεργάτες στα ποντοπόρα πλοία με ελληνική σημαία, που στο σύνολο τους να είναι με βάση τα «διεθνή κρατούντα», δηλ. χωρίς ΣΣΕ και κοινωνική ασφάλιση».
Και ειδικά για την επιβατηγό ναυτιλία αναφέρει:
«Στην επιβατηγό ναυτιλία η μαζική ακινησία των πλοίων και οι μειωμένες οργανικές συνθέσεις έχουν προκαλέσει έκρηξη της ανεργίας, ενώ ακόμα και το επίδομα των 534 ευρώ, για τους ναυτεργάτες που είναι σε κατάσταση αναστολής δεν έχει δοθεί από τον Μάη του 2020»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις