Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020

Περιφερειακό Συμβούλιο: "Ναι μεν, αλλά...", για την απομάκρυνση οχλουσών δραστηριοτήτων από τη Δραπετσώνα

Αποκαλυπτική της κατάστασης, που επικρατεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ήταν η ψηφοφορία για την έκδοση ψηφίσματος για το θέμα της μετεγκατάστασης των οχλουσών εγκαταστάσεων από το Κερατσίνι- Δραπετσώνα, για το οποίο όλες οι παρατάξεις συμφωνούσαν αλλά…. διαφωνώντας.
Έτσι, το ένα ψήφισμα, το οποίο και πλειοψήφησε, υποστηρίχτηκε με τις ψήφους των παρατάξεων, που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία (Πατούλης), στο ΚΚΕ και στη Χρυσή Αυγή (Ελληνική Αυγή) ενώ το άλλο έλαβε τις ψήφους των παρατάξεων, που υποστηρίχτηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ (Δύναμη Ζωής), ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑΕ κ.α.
Δεν υπερψήφισαν κανένα ψήφισμα η παράταξη του Γιάννη Σγουρού και ο Θάνος Τζήμερος.....
Επί της ουσίας και τα δύο ψηφίσματα συμφωνούσαν ότι πρέπει η Πολιτεία να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση (σχετική τροπολογία έχει προωθήσει ο Δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας) για ν΄ ανοίξει ο  δρόμος για τη μετεγκατάσταση των αδειοδοτημένων βιομηχανικών εγκαταστάσεων, που βρίσκονται στην περιοχή.
Που υπήρξε η διαφωνία;
Στη πρώτη πρόταση ψηφίσματος, που συγκέντρωσε την πλειοψηφία, αναφέρεται (χωρίς να υπάρχει χρονικός προσδιορισμός) ότι «η Πολιτεία πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη μετεγκατάστασή τους, διασφαλίζοντας άμα την επαναλειτουργία των εν λόγω επιχειρήσεων, προκειμένου και να διαφυλαχθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας».
Αντίθετα, στη δεύτερη πρόταση ψηφίσματος αναφερόταν ότι έπρεπε να υιοθετηθεί πλήρως η τροπολογία του Δήμου, προκειμένου ν’ ανασταλεί άμεσα η λειτουργία της Oil One και να προχωρήσει, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, η μετεγκατάσταση των Oil one και Lafarge, αλλά και απομάκρυνση των δεξαμενών των ΕΛΠΕ
Οι ψηφοφορίες

Τελικά, την πρώτη πρόταση υπερψήφισαν εκτός από την παράταξη Πατούλη η Λαϊκή Συσπείρωση και η Ελληνική Αυγή, καθώς και πέντε ανεξάρτητοι περιφερειακοί σύμβουλοι. Κατά ψήφισαν η Δύναμη Ζωής, η Οικολογική Συμμαχία και η Δημιουργία-Θ. Τζήμερος, όπως και ένας ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος. Λευκό ψήφισαν η Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση (Σγουρός), η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και η Ανυπότακτη Αττική (ΛΑΕ).
Τη δεύτερη πρόταση ψηφίσματος, που μειοψήφισε, κατέθεσε ο Γ. Δημητρίου εκ μέρους της Οικολογικής Συμμαχίας. Υπέρ της πρότασης αυτής τάχθηκαν η Δύναμη Ζωής, η Οικολογική Συμμαχία, η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή, η Ανυπότακτη Αττική και ένας ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος. Κατά τάχθηκαν η Νέα Αρχή, η Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση, η Ελληνική Αυγή, η Δημιουργία- Θ, Τζήμερος και 5 ανεξάρτητοι περιφερειακοί σύμβουλοι. Λευκό ψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση.
Τελικά, η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει ως εξής:
«Το Περιφερειακό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπ' όψιν το ιστορικό των καταγγελιών των κατοίκων του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας για την ύπαρξη επεισοδίων δυσοσμίας που προκαλούνται από οχλούσες δραστηριότητες, καθώς και τα πορίσματα των μελετών του ερευνητικού κέντρου «Δημόκριτος» και του Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα οποία επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του προβλήματος, καλεί την Πολιτεία να εφαρμόσει άμεσα τις διατάξεις του άρθρου 28 του Ν.4342/2015.
Δεδομένου ότι στην περιοχή ανάπλασης των 640 στρεμμάτων και εγγύς αυτής λειτουργούν αδειοδοτημένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, εντός ή πλησίον του οικιστικού ιστού, η Πολιτεία πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη μετεγκατάστασή τους, διασφαλίζοντας άμα την επαναλειτουργία των εν λόγω επιχειρήσεων, προκειμένου και να διαφυλαχθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας.
Καλούμε την Πολιτεία να προβεί άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση για τη μετεγκατάσταση των εν λόγω οχλουσών δραστηριοτήτων, με απόλυτο γνώμονα την προστασία της Δημόσιας Υγείας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων μίας εκ των πλέον επιβαρυμένων περιοχής του λεκανοπεδίου Αττικής. Ειδικότερα, ζητάμε την τροποποίηση του άρθρου 7, παρ.2 Ν.3325/2005, προκειμένου να προβλέπεται η άμεση μετεγκατάσταση τέτοιων δραστηριοτήτων
».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις