Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

«Κάποτε στον Πειραιά». Μια βραδιά πολιτισμού και νοσταλγίας

"Τη στιγμή που ο Αντώνης ο Τσίχλας, δεκαεφτά χρονών, Σάββατο τον Ιούλιο του 1958, γλίστραγε κι έσκαγε αθόρυβα κάτω στα αμπάρια του πλοίου «ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ» που βρισκότανε στα ναυπηγεία του Περάματος για γενική επισκευή, ο Λουκάς είχε και πάλι επίσκεψη από την κυρα-Ζωζώ και την άκουγε για άλλη μια φορά να του λέει για το παιδί που είχε χάσει στη γέννα και που τώρα θα ’χε τη δικιά του ηλικία, ο Νικόλας ανακάτευε μπογιές προσπαθώντας να δώσει χρώμα στα χείλη της Βίβιαν Λι στο «Όσα παίρνει ο άνεμος», ο Νάσος, δεκαοχτώ χρονών, μέσα στον «Πορτοκαλή Ήλιο» ξέγνοιαστος και χαρούμενος ταξίδευε για την Αίγινα, η Ελένη, δεκατεσσάρων χρονών, δάγκωνε ένα μήλο καθισμένη στη θέση της πάνω στον μαντρότοιχο του ορφανοτροφείου, καθώς ο επιστάτης πότιζε τον κήπο και κοίταζε προς το μέρος της, και η κυρα-Δέσποινα, ήσυχη μα ξένη προς τα μελλούμενα, καθότανε μπροστά στη ραπτομηχανή «Σίγγερ» και κάτι έραβε"...
Η μαγεία ενός Πειραιά που δεν υπάρχει πια, του Πειραιά που ήταν φτωχός, που προσπαθούσε να καλυτερέψει τη ζωή του και που ήταν, κυρίως, περήφανος και όχι μίζερος και παρατημένος, ξαναζωντάνεψε στην
αίθουσα του θεάτρου του Ελληνογαλλικού Κολλεγίου "St.Paul", μια πολιτισμικής κυψέλης, την  οποία κρατούν ζωντανή τα μέλη του Συλλόγου των Αποφοίτων.
Για μια ακόμη φορά , λοιπόν, ο Σύλλογος Αποφοίτων του St. Paul χάρισε στον Πειραιά μια σπουδαία πολιτισμική εκδήλωση.
Ο συγγραφέας Π. Κυρίμης

Το βράδυ της Δευτέρας, 14 Οκτωβρίου, παρουσιάστηκε στο Θέατρο της Σχολής, το βιβλίο του Πειραιώτη συγγραφέα Πέτρου Κυρίμη,  "Κάποτε στον Πειραιά", σε μια εκδήλωση που επιμελήθηκαν ο επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Γ. Χατζηγεωργίου και ο αντιπρόεδρος Δημ. Καπράνος.
Το  βιβλίο αφορά στην ζωή στην  πόλη του Πειραιά της δεκαετίας του '60, αναφέρεται στις γειτονιές και τα στέκια του, στην ανέχεια και τη φτώχια, αλλά και στην "μαγκιά" του Πειραιά, που τον κράτησε πάντα όρθιο και δυνατό.
Για το βιβλίο μίλησαν ο βουλευτής Α' Πειραιά  της ΝΔ Χριστόφορος Μπουτσικάκης, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου και Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά Νίκος Μπελαβίλας, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Νάσος Βαγενάς, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ινδιανάπολης Πίτερ Μύριαν και ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Δημήτρης Καπράνος. 
Η Ιωάννα Γκαβάκου
Αποσπάσματα από το βιβλίο απέδωσε η ηθοποιός Ιωάννα  Γκαβάκου.
Τους καλεσμένους καλωσόρισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Ευ. Κορκίδης.
Στη βραδιά υπήρξε -όπως πάντα- και μουσικό μέρος, από το καταπληκτικό κουιντέτο κλασικής κιθάρας " Santa Barbara Guitar Ensemble".
Να σημειώσουμε ότι τόσο ο συγγραφέας Πέτρος Κυρίμης όσο και ο καθηγητής Νάσος Βαγενάς, υπήρξαν ποδοσφαιριστές στη μεγάλη ομάδα του "Εθνικού" της δεκαετίας του '60.
Χορηγός τη εκδήλωσης ήταν η ACA Shipping του Πειραιώτη εφοπλιστή Αλέξη Αγγελόπουλου.
Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Πειραιά και τ. υπουργός Θ., Δρίτσας, ο τ. Γ.Γ του ΙΜΟ ναύαρχος Ευθύμιος Μητρόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Πειραιώς Π. Αβραμίδης, οι αντιδήμαρχοι Δ. Καρύδης και Ιωσ. Βουράκης, η πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης και εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος  Ειρήνη Νταϊφά, ο τ. Περιφερειάρχης Σπ. Σπυρίδων, οι εφοπλιστές Ν. Βερνίκος και Αλ. Αγγελόπουλος , ο διακεκριμένος καρδιολόγος και δημοτικός σύμβουλος Γ. Βίτσας, ο τ. πρόεδρος του Δικ. Συλλόγου και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Στ. Μανουσάκης και πολλοί Πειραιώτες, ανάμεσά τους και παλαιοί αθλητές του "Ολυμπιακού" και του "Εθνικού".
                                                                                                                                                                       









Το πάνελ (Από δεξιά) Μπουτσικάκης, Μπελαβίλας,
Καπράνος, Βαγενάς, Μύριαν.
Απο αριστερά: Γ.Χατζηγεωργίου, Ν. Αρτεμάκης, Γ. Βίτσας, Αλ. Αγγελόπουλος, Δ. Καπράνος, Άννα Καπετάνιου, Μαίρη Κουρτέση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις