Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

Άρθρο: Τεράστια περιβαλλοντική αδικία σε βάρος των κατοίκων του Χατζηκυριάκειου από την κρουαζιέρα στο τέρμιναλ Θεμιστοκλής.

Της Δήμητρας Βήνη,
κοινοτική σύμβουλος Α’ Κοινότητας Πειραιά του σχήματος ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ Α΄ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ - ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ


Στην συνεδρίαση της ΕΣΑΛ τον Φεβρουάριο του 2019 όπως και στην πρόσφατη (1 .7 2019 ) , οι εκπρόσωποι του κοινοτικού συνδυασμού  ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ Α ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ – ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑIKH, ανέλυσαν τον κίνδυνο για την δημόσια Υγεία των κατοίκων στην  περιοχή του Χατζηκυριακείου, αφού οι κάτοικοι  επιβαρύνονται από τους καρκινογόνους αέριους ρύπους που εκπέμπονται εξαιτίας
του ελλιμενισμού  4-7 κρουαζιερόπλοιων ταυτοχρόνως, τα οποία έχουν συνεχώς ανοικτές τις μηχανές τους, ενώ προβλέπεται στην υπάρχουσα προβλήτα να γίνει η επεξεργασία  των υπερβολικά ρυπασμένων βυθοκορημάτων του λιμένα Πειραιά, όταν μάλιστα  αυτά τα 140 στρέμματα είναι δημόσια γη  η οποία παρανόμως παραχωρήθηκε στην  ΚΟΣΚΟ και επί της οποίας δημόσιας γης προβλέπεται επιπλέον  η ανέγερση ξενοδοχείου.                       
Επιπρόσθετη  πολλαπλάσια επιβάρυνση αέριων ρύπων θα προέλθει από την αύξηση της κυκλοφορίας των τουριστικών πούλμαν που βγαίνουν μέσα από το τέρμιναλ Θεμιστοκλής. Σε ακτίνα 500 μέτρων από τα κρουαζιερόπλοια βρίσκονται:
Η παιδική χαρά επί της οδού Ιππολύτου, το 23ο δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο, το δημοτικά σχολεία 32 και 48 με τα συστεγαζόμενα στον ίδιο χώρο νηπιαγωγεία και ειδικό σχολείο, το 56ο δημοτικό σχολείο, το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας, το γυμναστήριο Σαλπέας που φιλοξενεί τα σωματεία του Φοίνικα και Πορφύρα και  η πλατεία του λιονταριού.
Στον Πειραιά, βεβαίως, δεν υπάρχουν επιδημιολογικές μελέτες που αφορούν την νοσηρότητα και θνησιμότητα των κατοίκων σε σύγκριση με άλλες περιοχές.
Στις Ευρωπαϊκές  πόλεις εκεί όπου οι πολιτείες έχουν κάνει αυτές τις μελέτες τα στοιχεία είναι κατηγορηματικά : Στην ακτίνα των 500μετρων από τα τέρμιναλ των κρουαζιερόπλοιων οι κάτοικοι παρουσιάζουν αυξημένη επίπτωση σε καρκίνους του πνεύμονα και παιδική λευχαιμία και πολλές άλλες χρόνιες παθήσεις. Αντίθετα στον Πειραιά η δημοτική αρχή καμαρώνει ότι πέτυχε αντισταθμιστικά οφέλη   από την ΟΛΠ –ΚΟΣΚΟ.
Αλήθεια ποιος άνθρωπος που διαθέτει κοινό νου θα προτιμούσε τα αντισταθμιστικά οφέλη και το υποσχόμενο κοινωνικό έργο της εταιρείας από την υγεία του και την υγεία των  παιδιών του;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις