Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

Γκρίνια... για τη μη αναβολή της συζήτησης στο ΚΑΣ, ικανοποίηση για το αποτέλεσμα!

Μετά τη… συνήθη αντιπολιτευτική γκρίνια εκφράστηκε ικανοποίηση από το Δήμο και τους άλλους φορείς του Πειραιά για τη «μετρημένη απόφαση» του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου σε ότι αφορά την κήρυξη τμήματος της πόλης ως αρχαιολογικό χώρο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι δηλώσεις για το θέμα έκανε ακόμα και η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Σοφία Ζαχαράκη δίνοντας τον… τόνο της αντιπολίτευσης>
Επί της ουσίας, τώρα:

Για το θέμα ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης εξέδωσε δύο ανακοινώσεις. Η πρώτη εκδόθηκε τη Τρίτη και ήταν μια καταγγελία της άρνησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ν’ αναβάλει τη συζήτηση του θέματος.
Η ανακοίνωση αυτή εκδόθηκε πριν τη λήψη απόφαση από το Συμβούλιο γι’ αυτό και ο κ. Μώραλης εξέφραζε την ελπίδα ότι «παρά την λανθασμένη απόφαση για μη αναβολή της συζήτησης η τελική απόφαση του ΚΑΣ να είναι τέτοια που να μην δημιουργεί στην πόλη του Πειραιά και στο σύνολο αυτής αναχώματα, στην επιθυμητή από όλους ανάπτυξη και πρόοδο».
Την επόμενη μέρα (Τετάρτη 3/4) εκτός από τις συνήθεις αντιπολιτευτικές… κορώνες ο δήμαρχος εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την απόφαση αναφέροντας ότι  «με λογικά επιχειρήματα και με τη συμπαράταξη σχεδόν όλης της πόλης  μπορεί να μην επετεύχθη η αναβολή της συζήτησης, λόγω της άκαμπτης και παράλογης  στάσης του ΚΑΣ, αλλά επιτύχαμε το μείζον, δηλαδή  την αναθεώρηση του αρχικού σχεδιασμού που ήθελε να χαρακτηριστεί ολόκληρη η πόλη ως αρχαιολογικός χώρος».
Και σε ότι αφορά την ουσία της απόφασης ο κ. Μώραλης σημειώνει τα εξής:
"Ο χαρακτηρισμός της Α’  και Β’ Δημοτικής Κοινότητας  και μικρού  μέρους της Γ’ φαίνεται να μην αποτελεί ουσιαστική μεταβολή - κάτι το οποίο θα επεξεργαστούμε μόλις η γνωμοδοτική απόφαση του ΚΑΣ υπογραφεί  από την αρμόδια Υπουργό - του σημερινού «status quo», αφού και σήμερα για κάθε δημόσιο ή ιδιωτικό έργο, απαιτείται η διαδικασία έγκρισης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς & Νήσων, καθώς στην περιοχή αυτή ανήκει το ιστορικό κέντρο της πόλης του Πειραιά, καθώς και η πλειοψηφία των αρχαιολογικών ευρημάτων".

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά

Στο... ίδιο μήκος κύματος της καταγγελίας κινήθηκε και ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά, ο οποίος δείχνει να αγνοεί την ουσία της απόφασης και απλά επικεντρώνεται στο ότι δεν αναβλήθηκε η συζήτηση
"Η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, μας δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, καθώς δεν λήφθηκε υπόψη το αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Αντιπεριφέρειας, του Δήμου, των παραγωγικών φορέων, αλλά και των δημοτών, για αναβολή της απόφασης, ώστε να δοθεί χρόνος για στοιχειώδη διαβούλευση", αναφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος.

Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠειραιάΣε ανακοίνωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης σημειώνει μεταξύ άλλων τα εξής:
"Η χθεσινή γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το χαρακτηρισμό τμήματος της πόλης του Πειραιά ως αρχαιολογικού χώρου, συνιστά και αποτυπώνει μια θετική εξέλιξη για την πόλη του Πειραιά και διασφαλίζει την προστασία, προβολή και ανάδειξη της πολιτιστικής  κληρονομιάς αρχαίας και νεώτερης. Η κήρυξη περιορίστηκε στο 1ο και 2ο δημοτικό διαμέρισμα και σε μικρό τμήμα του 3ου, δηλαδή ταυτίζεται με την περιοχή της αρχαίας πόλης. Στα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα ο έλεγχος θα ασκείται επί εδάφους δηλαδή σε εκσκαφές / θεμελιώσεις.
Ο χαρακτηρισμός των δύο μικρών λιμένων (Μικρολίμανο και Ζέα), στα οποία έχουν εντοπιστεί ενάλιες αρχαιότητες, διασφαλίζει την ισορροπία μεταξύ της ανάγκης της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και της διατήρησης των υφιστάμενων χρήσεων"


"Το Λιμάνι της Αγωνίας"
Από την παράταξη "Το Λιμάνι της Αγωνίας- Πειραιάς η Πόλη μας" εκδόθηκε μακροσκελή ανακοίνωση για το θέμα σημειώνοντας ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης υποστήριξαν το κοινό αίτημα για αναβολή της συζήτησης υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι:
1. Ο δήμαρχος είχε ενημερωθεί για την επικείμενη κήρυξη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων από το έτος 2016.
2. Ο δήμαρχος δεν προνόησε για τη στάση του σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματος της αναβολής.
3. "Κατά τη χθεσινή συζήτηση στο ΚΑΣ, ο Δήμαρχος υποστήριξε το αίτημα αναβολής της συζήτησης, το οποίο απορρίφθηκε διότι -όπως μας εξηγήθηκε- έπρεπε να ληφθεί οπωσδήποτε απόφαση ενόψει και της συζήτησης επί των αναπτυξιακών σχεδίων της ΟΛΠ Α.Ε.
Η παράταξή μας, εκπροσωπούμενη από τις δημοτικές συμβούλους Μαρία Σταθάκη και Βάνα Μελά, έκανε παρέμβαση στηρίζοντας το αίτημα αναβολής του δημάρχου, με την εναλλακτική ότι, εάν και εφόσον η κήρυξη θα περιοριστεί στην παλαιά πόλη, συμφωνούμε να γίνει.
Μετά την απόρριψη του αιτήματος της αναβολής ο Δήμαρχος αποχώρησε εκνευρισμένος, στη συνέχεια προχώρησε σε δήλωση και διέσπειρε την πληροφόρηση ότι δήθεν οι εκπρόσωποί μας παραβίασαν την απόφαση του Δ.Σ. Προ της αποχώρησής του, του ζητήθηκε από εμάς να παραμείνει διότι, τόσο το θέμα της κήρυξης όσο και το θέμα της έγκρισης ή μη του επενδυτικού σχεδίου της ΟΛΠ Α.Ε., έχουν ιδιαίτερη σοβαρότητα και πρέπει ο Δήμος να κάνει παρέμβαση.
Πιστεύουμε όμως ότι, ακόμη κι αν δεν ήθελε να παραμείνει στη συζήτηση για την κήρυξη, θα έπρεπε να παρευρεθεί στη συζήτηση για το master plan της ΟΛΠ Α.Ε.
Δυστυχώς, στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΑΣ, τόσο σημαντική για την πόλη μας, δεν ήταν ούτε ο δήμαρχος ούτε κανείς άλλος, πέραν της δικής μας παράταξης και των εκπροσώπων των κατοίκων της Α’ Δημοτικής Κοινότητας.
Τελικά, κηρύχθηκε ως αρχαιολογικός χώρος μόνο η περιοχή της παλαιάς πόλης (εντός των τειχών) -όπως άλλωστε ο ίδιος ο Δήμαρχος ευχήθηκε στη χθεσινή ανακοίνωσή του- ενώ ως προς το master plan της ΟΛΠ Α.Ε., δεν εγκρίθηκε το εμπορικό κέντρο, το πολυώροφο ξενοδοχείο και υποδείχθηκε η δημιουργία του Μουσείου Ενάλιων Αρχαιοτήτων
".

@ 1) Προς κ. Γ. Μώραλη (πλατεία Κοραή): Δεν μπορείτε να καταγγέλλετε το ΚΑΣ για "άκαμπτη και παράλογη" στάση, όταν δηλώνετε ικανοποιημένος από την κυρίως απόφαση. Είναι αντιφατικό, να είναι άκαμπτο και παράλογο σε ότι αφορά το αίτημα της αναβολής και λογικό και... εύκαμπτο στο κυρίως θέμα. Ετσι, δεν είναι; Ας ξαναδιαβάζουμε τις ανακοινώσεις...
2) "Το Λιμάνι της Αγωνίας" (ενταύθα): Μήπως πρέπει σιγά- σιγά να ξεκαθαρίσετε γιατί τοποθετείστε πότε ως "Λιμάνι της Αγωνίας" και πότε ως "Πειραιάς για Όλους"; Είμαστε σε προεκλογική περίοδο και κάπου μπερδευόμαστε....






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις