Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Τι απαντάει ο Δήμος Πειραιά για την Ιωνίδειο & οι καταγγελίες του Συλλόγου Γονέων- Υποσυντήρητα και άλλα σχολεία της πόλης;

Κινητικότητα προκάλεσε η πτώση σοβάδων μέσα στο σχολικό κτήριο της Ιωνιδείου Σχολής και οι έντονες αντιδράσεις γονέων και μαθητών!
Το περιστατικό, που από τύχη δεν επέφερε τραυματισμό μαθητών ή εκπαιδευτικών, αναγνωρίζεται από το Δήμο Πειραιά αλλά από καταγγελίες φορέων προκύπτει ότι υπάρχουν ανάλογα επικίνδυνα περιστατικά σε άλλα σχολεία της πόλης.
Πάντως, η ανακοίνωση του Δήμου Πειραιά προκαλεί πρόσθετα ερωτηματικά για το εάν οι εκτελούμενες εργασίες στην Ιωνίδειο καλύπτουν όλες τις ανάγκες, πράγμα για το οποίο έχει εκφράσει σοβαρές αμφιβολίες ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου του ιστορικού σχολείου.

Συγκεκριμένα, μετά τα δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου για την πτώση σοβάδων στο σχολείο και τις καταγγελίες του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων (για να διαβάσετε την ανάρτηση του Pireas2day πατήστε εδώ), ο αντιδήμαρχος Δόμησης και Αρχιτεκτονικού Κυριάκος Σιγαλάκος είχε συνάντηση με τους Διευθυντές, με καθηγητές και το 15μελές της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, «προκειμένου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, να υπάρξει ενημέρωση για τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο κτήριο της Ιωνιδείου Σχολής».
Από την ανακοίνωση προκύπτει ότι δεν παρευρίσκονταν (άγνωστο για ποιο λόγο) εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων….
«Υπενθυμίζεται ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες ανακαίνισης και συντήρησης του κτηρίου της Ιωνιδείου Σχολής, όπως είχε ανακοινωθεί στις 9/10/2018 από τον Δήμο Πειραιά», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δήμου. Και προστίθεται:
«Συγκεκριμένα, η  Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού του Δήμου Πειραιά, εκτιμώντας τη σοβαρότητα και την αναγκαιότητα των εργασιών που απαιτούνται για τη συντήρηση της Ιωνιδείου Σχολής, συνέταξε την απαραίτητη μελέτη για το έργο: «Ανακαίνιση  Ιωνιδείου Σχολής».
Τι έχει καταγγείλει ο Σύλλογος Γονέων:
« (…) οι υπηρεσίες του Δήμου Πειραιά:
• ΔΕΝ έκαναν συγκεκριμένη τεχνική μελέτη για τις απαιτούμενες παρεμβάσεις στο κτίριο της Ιωνιδείου Σχολής, αλλά απλώς μία πρόχειρη καταγραφή εργασιών, χωρίς ποσότητες, αναλυτικές περιγραφές εργασιών και εξειδίκευση υλικών και μεθόδων
• ΔΕΝ εντόπισαν με μεθοδικότητα τα σημεία του κτιρίου που χρήζουν παρέμβασης ώστε να αντιμετωπιστούν σωστά και ολοκληρωμένα τα ζητήματα
»

Δήμος Πειραιά: «Το έργο δημοπρατήθηκε τον περασμένο Ιούλιο με δημόσιο ανοικτό διαγωνισμό, ακολούθησαν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες, προέκυψε ανάδοχος και ξεκίνησαν οι εργασίες».
Σύλλογος Γονέων: «Ανακοίνωσαν διαγωνισμό ύψους 150.500,00€ + Φ.Π.Α. με τεχνική περιγραφή έργου μικρότερη της μισής σελίδας, (σελίδα #13 της διακήρυξης διαγωνισμού με αρ. πρωτ. 563), γεμάτη ασάφειες και αοριστολογίες.
 Αποτέλεσμα της ελλιπέστατης τεχνικής περιγραφής του έργου ήταν ο πρώτος μειοδότης του διαγωνισμού να παρέχει έκπτωση επί του προϋπολογισμού 62,89% (!!!) με αποτέλεσμα η δαπάνη κατακύρωσης να ανέρχεται στο ποσό των 55.847,26€ πλέον ΦΠΑ (βλ. ΑΔΑ: Ω8Δ1ΩΞΥ-4Δ1 –απόφαση με αρ. πρωτ. 530/31.07.2018 της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Πειραιά)
»
Παρακάτω ο Δήμος Πειραιά αναγνωρίζει ότι «κατά τη διάρκεια των εργασιών στην Ιωνίδειο Σχολή, παρατηρήθηκε πτώση επιχρίσματος εξαιτίας της υγρασίας, η οποία αντιμετωπίστηκε και αποκαταστάθηκε. Επίσης βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για τον έλεγχο των ηλεκτρομηχανικών εγκαταστάσεων».
Καταλήγοντας ο κ. Σιγαλάκος διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους της Ιωνιδείου Σχολής,  ότι οι εργασίες θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν ενώ θα γίνει εκ νέου ενδελεχής έλεγχος στο σύνολο του κτηρίου.

@ (Σχόλιο Pireas2day) Και μετά το νέο ενδελεχή έλεγχο εάν χρειαστεί θα γίνει νέα εργολαβία;

Το "Λιμάνι της Αγωνίας"
Στο μεταξύ, παρέμβαση στο θέμα έκανε και η δημοτική παράταξη «Το Λιμάνι της Αγωνίας», με το δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη Γκερλέ να επισκέπτεται το σχολείο και να συνομιλεί με γονείς και με μαθητές.
Η παράταξη σημειώνει, ακόμα, ότι «έπεσε το ταβάνι στην Ιωνίδειο Σχολή, ευτυχώς χωρίς θύματα», και πως έχουν υπάρξει «παρόμοια περιστατικά σε σχολεία που έχουν επισημανθεί ως επίφοβα, όπως για παράδειγμα το 9ο (Ναυτικό) και το 13ο Λύκειο, προκειμένου να κινητοποιηθεί ο Δήμος για την ανελλιπή συντήρηση τους ή την εξεύρεση καταλληλότερων χώρων στέγασης τους; Για το αυτονόητο∙ για την ασφάλεια των παιδιών μας, του μέλλοντός μας».
Επίσης η Ένωση Γονέων Β’ Διαμερίσματος σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «το τελευταίο ατύχημα δεν είναι το μοναδικό είχαν προηγηθεί και άλλα επικίνδυνα γεγονότα όπως η αποκόλληση ενός παραθύρου πάλι στο ίδιο σχολείο αλλά και η πτώση σοβάδων στο 29ο δημοτικό σχολείο».

* Οι φωτογραφίες έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Προτύπου Γυμνασίου της Ιωνιδείου Σχολής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις