Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

Οι εφοπλιστές υπόσχονται θέσεις εργασίας σε Ελληνες ναυτικούς αρκεί να τους πληρώνουν με τριτοκοσμικούς μισθούς

Ότι οι εφοπλιστές θέλουν να κάνουν τους… εθνικούς ευεργέτες χωρίς να βάζουν το χέρι στη… τσέπη είναι γνωστό. Τα τελευταία χρόνια, όμως, έκαναν ένα βήμα παραπέρα: Αξιοποιώντας… την κρίση στην χώρα μας και την αύξηση της ανεργίας προσφέρθηκαν να ναυτολογήσουν περισσότερους Έλληνες αρκεί να… δεχτούν να πληρώνονται σα Φιλιππινέζοι!
Το… επιχείρημα της δημιουργίας των νέων θέσεων εργασίας για Έλληνες με μισθούς… Φιλιππινέζων είχε προβληθεί, αρχικά, από τον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρο Βενιάμη και είχε βρει θετική ανταπόκριση από τη κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου!
Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βενιάμης επανάφερε το θέμα αλλά δεν βρήκε την ίδια… θερμή ανταπόκριση από το Υπουργείο Ναυτιλίας κυρίως επί υπουργίας Θοδωρή Δρίτσα και κάπου «πάγωσε» η υπόθεση αν  και από το 2010 η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) έχει διακόψει κάθε συζήτηση με την ΠΝΟ για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας….
Ωστόσο, αυτές τις ημέρες σε εκδήλωση της ένωσης πλοιάρχων, όπως διαβάσαμε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο γνωστός εφοπλιστής Παναγιώτης Τσάκος δήλωσε ότι «τα πληρώματα από τις Φιλιππίνες αμείβονται με 1.400 ευρώ το μήνα ποσό που σήμερα θεωρείται υψηλό με βάση το βασικό μισθό στη στεριά που δεν ξεπερνά τα 650 ευρώ το μήνα».
Στο ίδιο ρεπορτάζ διαβάσαμε και για τις επαναλαμβανόμενες προσπάθειες του προέδρου της ΕΕΕ για να γίνονται ναυτολογήσεις με χαμηλότερους μισθούς από τους προβλεπόμενους στη τελευταία ΣΣΕ του 2010.
Τι λέει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας;

@ (Σχόλιο 1): Κάτι μου λέει ότι η στάση της ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας μετά τον Θοδωρή Δρίτσα αναπτέρωσε τις… ελπίδες των εφοπλιστών να το παίξουν… πατριώτες ναυτολογώντας Έλληνες με μισθούς πείνας. Κύριε Κουβέλη, μήπως ήρθε η ώρα να τους κόψετε την… όρεξη;

(Σχόλιο 2): Προς τον κ. Τσάκο (ενταύθα): Όπως γνωρίζετε ένας ναυτικός ναυτολογείται για 7-8 μήνες το χρόνο. Εάν αμείβεται με 1.400 € το μήνα, πόσα θα στέλνει στο σπίτι του για να ζούνε και πόσα θα του μένουνε για να αποταμιεύει, ώστε να μπορεί να ζήσει τους 4-5 μήνες το χρόνο που θα είναι στην Ελλάδα; Εσείς ζείτε με τόσα χρήματα; Προφανώς δεν θα μας απαντήσετε ….


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις