Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

"Σαφάρι ελέγχων" στην αγορά του Πειραιά από τη Περιφέρεια Αττικής και κατασχέσεις μεγάλων ποσοτήτων- Ποιά είδη κατασχέθηκαν

«Σαφάρι» ελέγχων έχουν ξεκινήσει οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά σε όλες τις επιχειρήσεις της διατροφικής αλυσίδας ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, με αποτέλεσμα τον εντοπισμό και την κατάσχεση μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων.
Θα πρέπει να σημειωθεί, για πρώτη φορά, εντατικοί έλεγχοι σε όλα τα σημεία εισαγωγής, συσκευασίας, αποθήκευσης και διακίνησης τροφίμων είχαν γίνει, την περίοδο 2003- 2010, σε όλη την περιοχή του Πειραιά, επί νομαρχίας Γιάννη Μίχα, μετέπειτα προέδρου του ΕΦΕΤ (του κρατικού φορέα ελέγχου τροφίμων).
Τη τελευταία τριετία η Περιφέρεια Αττικής έδωσε, ξανά, βαρύτητα στο θέμα των ελέγχων, με θεαματικά αποτελέσματα και καθώς εντατικοποιήθηκαν λόγω των εορτών των Χριστουγέννων οι κατασχέσεις ακατάλληλων τροφίμων είναι πάρα πολλές.

Συγκεκριμένα, μόνο τις τελευταίες ημέρες:
•    Κατά τον υγειονομικό κτηνιατρικό έλεγχο σε τρεις επιχειρήσεις εμπορίου κρέατος του Πειραιά, οι ελεγκτές κτηνίατροι εντόπισαν και κατέσχεσαν αντίστοιχα διάφορα μοσχαρίσια κρέατα, κεφαλάκια αμνοεριφίων και κεμπάπ συνολικού βάρους 184 κιλών, λόγω απουσίας υποχρεωτικών σημάνσεων καταλληλότητας, μη τήρηση της ψυκτικής αλυσίδας σε συνδυασμό με ακατάλληλα μέσα συσκευασίας για επαφή με τρόφιμα.
•    Επιπλέον, οι ελεγκτές κτηνίατροι σε άλλη επιχείρηση του Πειραιά, δέσμευσαν κουνέλια Ιταλίας, βόειο Βελγίου και ρολά χοιρινού και κοτόπουλου συνολικού βάρους 121 κιλών, επειδή τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν πληρούσαν τις απαιτήσεις των διατάξεων της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας ως προς την επισήμανση.
•    Κατά τον υγειονομικό κτηνιατρικό έλεγχο σε επιχείρηση εμπορίου κρέατος του Πειραιά, οι ελεγκτές κτηνίατροι εντόπισαν και δέσμευσαν 78 συσκευασίες των 15 κιλών η κάθε μια κεμπάπ προψημένο, κατεψυγμένο, συνολικού βάρους 1.170 κιλών, επειδή το συγκεκριμένο προϊόν δεν πληρούσε τις απαιτήσεις των διατάξεων της κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας ως προς την επισήμανση.
•    Κατά τον ποιοτικό έλεγχο στην Α’ λαϊκή αγορά του Πειραιά, οι ελεγκτές εντόπισαν και δέσμευσαν 310 κιλά μήλα και 100 κιλά αχλάδια, επειδή τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν πληρούσαν τις απαιτήσεις των διατάξεων της κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας ως προς την επισήμανση.
•    Επίσης οι ελεγκτές δέσμευσαν διάφορα κρέατα (μοσχαρίσια, κοτόπουλα, πρόβεια) συνολικού βάρους 157 κιλών, σε 4 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος του Πειραιά, λόγω απουσίας σημάνσεων καταλληλότητας και απουσίας της ημερομηνίας λήξης.
Τέλος, στην κατάσχεση και καταστροφή ντομάτας Ιταλίας συνολικού βάρους 971,4 κιλών, προχώρησαν οι ελεγκτές τροφίμων του Τμήματος Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πειραιά.
Συγκεκριμένα, μετά από ελέγχους και δειγματοληψία σε 139 χαρτοκιβώτια με ντομάτες Ιταλίας και μετά από εργαστηριακή εξέταση, ανιχνεύτηκαν υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις