Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Δημοτικές εκλογές στον Πειραιά: Η απλή αναλογική "ανακατεύει" το σκηνικό- Οι στόχοι του Λιμανιού της Αγωνίας

Κινητικότητα αρχίζει να δημιουργείται στον Πειραιά ενόψει των δημοτικών εκλογών του ερχόμενου Μάϊου. Μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητα Γ. Μώραλη ακολουθεί «Το Λιμάνι της Αγωνίας» παίρνοντας πρωτοβουλία για να δημιουργηθεί μέσα από ένα ευρύ διάλογο «ένα ψηφοδέλτιο νίκης ενεργών πολιτών για το Δήμο Πειραιά», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Είναι προφανές ότι αυτή η κινητικότητα τροφοδοτείται από τις νέες συνθήκες, τις οποίες δημιουργεί η καθιέρωση της «απλής αναλογικής», που θα δώσει τη δυνατότητα κατάκτησης εδρών στο Δημοτικό Συμβούλιο σε μικρότερους- σε δύναμη- σχηματισμούς.
Έτσι, σε αυτή τη φάση όλοι «μετράνε τις δυνάμεις τους» και επιδιώκουν τη συγκρότηση ισχυρών ψηφοδελτίων, που θα συντελέσουν στην ενίσχυση των εδρών τους στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να βρεθούν ισχυροποιημένοι την «επόμενη μέρα».
Σε ότι αφορά «Το Λιμάνι της Αγωνίας», που χρειάζεται να κάνει σημαντικά βήματα ανανέωσης και να δημιουργήσει δεσμούς με νέες κοινωνικές δυνάμεις της πόλης, εάν θέλει να κάνει την υπέρβαση και να μπει, για πρώτη φορά, «σφήνα» κατακτώντας τη δεύτερη ή και- γιατί όχι;- τη πρώτη θέση.
Μετά από Γενική Συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε δημοσιοποιήθηκε ένα πλαίσιο αρχών από «Το Λιμάνι της Αγωνίας», στο οποίο υπάρχουν τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:
1.    Δίνεται σαφές πολιτικό στίγμα θέτοντας στην αντίπερα όχθη τους εκφραστές των νεοφιλελεύθερων ιδεών.
2.    Γίνεται κριτική στη σημερινή αλλά και στις προηγούμενες δημοτικές αρχές, σηματοδοτώντας μια δεύτερη «κόκκινη γραμμή» με το «παλιό δημοτικό σύστημα. Και
3.    Δίνεται μια διαφορετική οπτική «ωριμότητας»- θα έλεγε κανένας- στο θέμα των διεκδικήσεων αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει να υπάρξει η «συνάντηση των αναγκών και με το σχέδιο και με το όραμα και με το ρεαλισμό και με το ήθος και με την ανθρωπιά».

Αυτά τα τρία σημεία δίνουν ένα σαφές στίγμα της προεκλογικής πορείας, που θα ακολουθήσει «Το Λιμάνι της Αγωνίας», που όπως αποφασίστηκε «παίρνει την πρωτοβουλία να απευθυνθεί στις δημιουργικές, ανιδιοτελείς και δημοκρατικές δυνάμεις της πόλης (πολιτικές, αυτοδιοικητικές, κοινωνικές, κινηματικές συλλογικότητες, συλλογικότητες εργαζομένων, κόσμος του εμπορίου και της επιχειρηματικότητας, αλλά και πρόσωπα, πολίτες του Πειραιά) για να συμβάλει σε ένα συστηματικό κύκλο διαβούλευσης, με στόχο μια διευρυμένη Αυτοδιοικητική Συμμαχία, η οποία και θα συγκροτήσει ένα ψηφοδέλτιο νίκης ενεργών πολιτών για το Δήμο Πειραιά, επιλέγοντας μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία και το κατάλληλο πρόσωπο, γυναίκα ή άνδρα, ως υποψήφια/ο Δήμαρχο».
Σε ότι αφορά τον υποψήφιο δήμαρχο θεωρείται ότι πρέπει να συγκεντρώνει τα εξής χαρακτηριστικά και ειδικότερα να είναι:
«Πρόσωπο πολιτικά, κοινωνικά και αυτοδιοικητικά αξιόπιστο, ικανό να εμπνεύσει και να εκπροσωπήσει την πλειοψηφία των πολιτών του Πειραιά και να εγγυηθεί τη χρηστή διοίκηση του Δήμου και τη δίκαιη ανάπτυξη της πόλης».

Στην ίδια ανακοίνωση για το προτεινόμενο πλαίσιο αρχών και στόχων αναφέρονται τα εξής:
«Επτά μήνες απομένουν μέχρι τις δημοτικές εκλογές, οι οποίες  θα διεξαχθούν με νέο θεσμικό πλαίσιο, που έχει ως πυρήνα του την απλή αναλογική, την ενθάρρυνση της συμμετοχής και την αναβάθμιση της αυτοδιοικητικής δημοκρατίας. Η απλή αναλογική οδηγεί εκ των πραγμάτων σε αναζήτηση προωθητικών συγκλίσεων και συναινέσεων που είναι επιθυμητές, αρκεί να επιτυγχάνονται με καθαρούς τρόπους, δημόσια και πάνω στο πεδίο συνάντησης αρχών προγραμματικού χαρακτήρα.
 

Με την οικονομική-ανθρωπιστική κρίση να καθορίζει ακόμα την καθημερινότητα πολλών πολιτών και με τις αντιφάσεις της ιστορικής πραγματικότητας να προσδιορίζουν τον πολιτικό λόγο που εγκλωβίζεται  ανάμεσα στο άσπρο και στο μαύρο, εμποδίζοντας τη δυνατότητα συνθέσεων και διεξόδων, καλούμαστε να τοποθετηθούμε και να σχεδιάσουμε το μέλλον μας.

Η σύγκρουση ανάμεσα σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές προτάσεις που αντέχουν διεθνώς, στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας, με τις προτάσεις και πρωτοβουλίες που έχουν στο επίκεντρό τους το κράτος κοινωνικής πρόνοιας και προστασίας των πολιτών, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη, είναι παρούσα. Η σύγκρουση αυτή αναπτύσσεται επίσης στο πεδίο του αναγκαίου εκσυγχρονισμού, εκδημοκρατισμού και της διαφανούς και δίκαιης λειτουργίας των θεσμών και του κράτους. Η πρόταξη
του ιδιωτικού έναντι του δημόσιου φέρεται από μερικούς ως λύση-πανάκεια, ενώ στην πραγματικότητα εξυπηρετεί τον πυρήνα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής για την οικονομία και την κοινωνία, με στοχεύσεις ιδιοτελείς και εγωιστικές, που αποθεώνουν το ατομικό συμφέρον.

Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, όπου εξακολουθούν να κατισχύουν, αναπαράγουν αδιέξοδα και ενισχύουν τον κατακερματισμό της κοινωνίας με παράγωγο αποτέλεσμα  την αναβίωση ιδεών και πρακτικών με εθνικιστικό, ρατσιστικό, ξενοφοβικό και μισαλλόδοξο χαρακτήρα.

Τέτοια δείγματα πολιτικής συναντώνται σε όλον τον πλανήτη. Όμως, γίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνα στον ευρωπαϊκό χώρο των δημοκρατικών αγώνων και κατακτήσεων με τις τεράστιες θυσίες και το αίμα, που αποτυπώνονται και στη δική μας χώρα είτε ως καρικατούρα είτε ακόμα και ως πραγματική απειλή. Η αποδυνάμωσή τους πρέπει να αποτελέσει έναν από τους βασικούς στόχους και στο αυτοδιοικητικό επίπεδο. Θέλουμε πόλη ανθρώπινη, ανοιχτή και δημοκρατική για όλες και όλους που ζουν και εργάζονται σ’ αυτήν. Πόλη δίκαιη, χωρίς διακρίσεις. Δεν θέλουμε πόλη περίκλειστη και φοβική. Αγωνιζόμαστε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε γι’ αυτό. 

Εμπιστευόμαστε τη δημιουργική δύναμη των ενεργών πολιτών της πόλης. Αυτών που ποτέ δεν ξεχνούν ότι είναι άλλο να υπηρετείς το Δήμο και άλλο να τον χρησιμοποιείς. Εμπιστευόμαστε αυτούς τους πολίτες ως εγγύηση ότι η Αυτοδιοίκηση, ο Δήμος Πειραιά, θα γίνει θεσμός λαϊκός, δημοκρατικός για όλους. Θα γίνει τοπική κυβέρνηση που θα έχει λόγο για όλα όσα επηρεάζουν τη ζωή μας. Θα γίνει η πραγματικά κοντινή στους πολίτες εξουσία που θα λογοδοτεί σε αυτούς.

Ο Πειραιάς χρειάζεται ανθρώπους με καθαρή πολιτική και αυτοδιοικητική αντίληψη και άποψη για την πόλη. Ανθρώπους που καταστρώνουν, υπηρετούν και υλοποιούν σχέδια σοβαρά. Σχέδια δημοκρατικά που διαμορφώνουν τον «κοινό τόπο». Τη συνάντηση των διεκδικήσεων, που οφείλουν πια να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες, με τις προσδοκίες των πολιτών για επιλογές και αποφάσεις ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα. Τη συνάντηση των αναγκών και με το σχέδιο και με το όραμα και με το ρεαλισμό και με το ήθος και με την ανθρωπιά. 

Στον Πειραιά, χρόνια τώρα, αυτές οι στοχεύσεις δεν έχουν βρει σημείο συνάντησης με τρόπο αξιόπιστο, συνεπή και αποτελεσματικό. Ούτε με τη σημερινή Δημοτική Αρχή ούτε δυστυχώς και με τις προηγούμενες. Η πόλη μας δεν έτυχε για πολλά χρόνια δημοτικών αρχών με αυθεντικό όραμα για την πόλη, με πολιτικό σχέδιο και δεσμευτικές επιδιώξεις. Η απερχόμενη Δημοτική Αρχή (όχι μόνο ο Δήμαρχος), στη διάρκεια της θητείας της, για διάφορους λόγους, δεν θέλησε ή δεν μπόρεσε να διαχειριστεί την καθημερινότητα του πολίτη και της πόλης -η εικόνα της οποίας  αν δεν επιδεινώθηκε παρέμεινε ίδια- ενώ απαξίωσε τις λειτουργίες του Δημοτικού Συμβούλιου και ακόμα περισσότερο των Κοινοτικών Συμβουλίων, υποβαθμίζοντας κάθε συμμετοχική διαδικασία. Δεν προώθησε ουσιαστικά καμία από τις δυνατότητες συμμετοχής που έδινε το θεσμικό πλαίσιο του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», όπως η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, οι Συνελεύσεις Κατοίκων στις Κοινότητες, ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης.

Η θητεία της σημερινής Δημοτικής Αρχής ξεκίνησε ως θητεία Μώραλη–Μαρινάκη. Από την αρχή φάνηκε ότι για τον κ. Μαρινάκη, πίσω απ’ τα μεγάλα λόγια και τις εντυπωσιακές υποσχέσεις, κρυβόταν ένας στοχευμένος μηχανισμός επιβολής και πραγματοποίησης σχεδίων άσχετων με την Αυτοδιοίκηση. Η πόλη χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο για την επίτευξη τέτοιων σχεδίων και στόχων.

Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει. Στην πόλη μας αξίζει μία καλύτερη μοίρα, με ανθρώπους στο τιμόνι του Δήμου που να την υπηρετούν χωρίς προσωπικά σενάρια, επιχειρηματικής ή κομματικής ισχύος». 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις