Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

Μάτια από το διάστημα θα παρακολουθούν τα πλοία

Με «μάτια» από το διάστημα θα παρακολουθείται, στο άμεσο μέλλον, η ναυτιλιακή δραστηριότητα στους ωκεανούς.
Η σημαντική εφεύρεση έχει γίνει στη Βρετανία, η οποία παρουσίασε, ήδη, τις πρώτες εικόνες από ένα νέο δορυφόρο, που μπορεί να «δει» μέσα από σύννεφα και να απεικονίσει τη Γη όλο το εικοσιτετράωρο, για να βοηθήσει στην καταπολέμηση των παράνομων απορρίψεων πετρελαίου στη θάλασσα αλλά και άλλων παράνομων ναυτιλιακών δραστηριοτήτων.

Πρόκειται για τον NovaSAR-1, που είναι ο πρώτος δορυφόρος ραντάρ συνθετικής διάτρησης (SAR) και κατασκευάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μπορεί να ανιχνεύσει πετρελαιοκηλίδες στους ωκεανούς, να καταγράφει την ύποπτη ναυτιλιακή δραστηριότητα.
«Αυτό το «μάτι στον ουρανό» μπορεί να συλλάβει μια εικόνα δεκαπλάσιες φορές απ' ότι το Στενό του Ντόβερ και τα δεδομένα που παρέχει μπορεί να βοηθήσουν να σπάσουν τα προβλήματα από την παράνομη ναυτιλία να μας προειδοποιήσουν για να αντιμετωπίσουμε  τη ρύπανση που πρέπει να αντιμετωπιστεί», είπε ο υπουργός Έρευνας Sam Gyimah.
Το NovaSAR-1 διαθέτει τρεις  λειτουργίες απεικόνισης που δημιουργούν εικόνες με υψηλότερη ανάλυση για εφαρμογές ακριβείας.
Η δυνατότητα επικέντρωσης στη ναυτιλία επιτρέπει στο δορυφόρο να παρακολουθεί μια περιοχή ωκεανού πλάτους 400 χιλιομέτρων. Αυτό επιτρέπει να ανιχνεύονται τα πλοία με ραντάρ και να συγκρίνονται τα δεδομένα παρακολούθησης του ταξιδιού τους,, με τις διαφορές μεταξύ των ενδεχομένων παράνομων δραστηριοτήτων.
Ξεκίνησε το Σεπτέμβριο, ο δορυφόρος δοκιμάζει μια νέα πλατφόρμα για δορυφορική απεικόνιση χαμηλού κόστους.
Η κυβέρνηση επένδυσε 21 εκατομμύρια λίρες για να βοηθήσει στην ανάπτυξη του NovaSAR-1 και θα επωφεληθεί από την πρόσβαση στα δεδομένα της, ενισχύοντας σημαντικά τις δυνατότητες παρατηρητών της Γης στο Ηνωμένο Βασίλειο και παρέχοντας δεδομένα για  νεοσύστατες επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις