Κυριακή, 9 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Πειραιάς πρωτοστατεί στην προσπάθεια διάσωσης παραδοσιακών σκαφών- Δύο εκθέσεις στη Δημοτική Πινακοθήκη

Κινητικότητα για τη διάσωση των παραδοσιακών σκαφών καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες και σ’ αυτό συμβάλλουν δύο εκθέσεις, που θα φιλοξενήσει η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά.
Η απειλή για τα παραδοσιακά αλιευτικά βρίσκεται στις διατάξεις του ευρωπαϊκού Κανονισμού, που προωθεί τις διαλύσεις αλιευτικών, με στόχο την «Οριστική παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων.
Η εφαρμογή του ξεκίνησε από το 1994 και σύμφωνα με στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η βουλευτής Α Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Σταμάτακη έχουν αποσυρθεί συνολικά 4.542 αλιευτικά σκάφη και καταστράφηκαν 763 από αυτά.
«Τα υπόλοιπα είτε «αργοπεθαίνουν» εγκαταλελειμμένα σε καρνάγια που δεν λειτουργούν και σε μικρά λιμάνια, είτε χρησιμοποιούνται από λίγους πιστούς και συναισθηματικά δεμένους με την ιστορία τους. Πρόκειται για σκάφη με ιδιαίτερη πολιτιστική και πολιτισμική αξία, τα οποία πρέπει να διασωθούν».
Σε μια προσπάθεια μια προσπάθεια διάσωσης των παραδοσιακών ξύλινων αλιευτικών σκαφών το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κάλεσε δήμους και φορείς να αναλάβουν την «υιοθέτηση», την έκθεση, διατήρηση και συντήρησή τους.
«Η πρωτοβουλία του Υπουργείου μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την αξιοποίηση των παραδοσιακών σκαφών, με σκοπό τη διάσωση και ανάδειξη της ναυτικής και ναυπηγικής κληρονομιάς της χώρας μας», υπογράμμισε η κ. Σταμάτακη,
Στο πλαίσιο ανάδειξης της πολιτιστικής αξίας αυτών των σκαφών και της διάσωσής τους συμβάλλουν δύο εκθέσεις, που θα φιλοξενήσει η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά και διοργανώνονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με κοινή θεματολογία τη διάσωση των παραδοσιακών καϊκιών.
Σημειώνεται πως οι εκθέσεις εντάσσονται και στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του Δήμου Πειραιά για τη διάσωση των παραδοσιακών σκαφών. Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος συμμετείχε σε περιβαλλοντικές δράσεις για τη διάσωση των ξύλινων σκαφών.
Ήδη, ο Δήμος Πειραιά κατέθεσε πρόταση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να ελλιμενίζονται 21 καΐκια στο Μικρολίμανο για τη δημιουργία ενός  πανελλαδικού πόλου μαθητείας, γύρω από τα επαγγέλματα που συντηρούν τα καΐκια, όπως η ξυλοναυπηγική, τα αρματώματα κ.ά.
 Συγκεκριμένα πρόκειται για τις εκθέσεις:

•    Εικαστική Έκθεση με τίτλο «Τα καΐκια που πληγώνουν»,
η οποία διοργανώνεται από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Ορίζοντας Γεγονότων» σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά. Ο Ορίζοντας Γεγονότων είναι ένα δίκτυο Καλλιτεχνών / Εκπαιδευτικών και όχι μόνο, με μέλη και φίλους σ' όλη την Ελλάδα για περισσότερα από 10 χρόνια τώρα. Έχει διοργανώσει μια ατέλειωτη  σειρά από εκθέσεις, ποιητικές δράσεις, συζητήσεις, σεμινάρια, εκδόσεις, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις.
Στόχος της έκθεσης είναι να αναδειχθεί η τωρινή πραγματικότητα όπου συντελείται η καταστροφή μιας παράδοσης από την οποία μπορούμε ακόμα να διδαχτούμε πολλά. Η παράδοση ενός πολιτισμού ο οποίος δίδαξε σε διάφορες εποχές της Ιστορίας, όλη την Ανθρωπότητα.
Στην έκθεση συμμετέχουν:
Ρένα Αβαγιανού,  Κωνσταντίνος Αγγέλου, Ιουλία Αθανασάκη, Ελευθερία Αλεξανδράτου, Γιάννα Αλεξοπούλου, Κύρα Αλιγιζάκη, Μαρία Ανδρέου,  Όλγα Ανδρικοπούλου, Μαρία Αντωνάτου, Κίμων Αξαόπουλος, Μαρία Αργυρακοπούλου, Ιώ Αρματά, Ελίζα Βαρτανιάν, Χρήστος Βασιλειάδης, Όλγα Βερυκάκη, Δήμητρα Βρεττού, Ανδρέας Γαβριλιάδης, Δανάη Γεμενάκη, Πέτρος Γεωργαρίου, Έρη Δημητριάδη, Μαρία Δουκάκη, Elessa, Μαριλένα Ζολώτα, Gregor Hildebrandt,  Ευαγγελία Κακαράτζα, Θρασύβουλος Καλαϊτζίδης, Ελισάβετ Κεχαγιά, Τίνα Κόντογλη, Σοφία Ρόζα Κοσμίδου, Μαίρη Κουζάρη, Μαρία Κουλοβασιλοπούλου, Σωτηρία Λαζάρου, Καλλιόπη Λιαδή, Μαρία Λιάκου, Κοσμάς Λιλικάκης, Αντωνία Μαντζούκα, Λυδία Μαργαρώνη, Κωνσταντίνος Μηνάς, Γεώργιος Μπαμπίλης, Σωτήρης Μπατζιάνας, Γιάννης Μπέσκος, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Κωνσταντίνα Μπολιεράκη, Ισμήνη Μπονάτσου, Γιώργος Μπουζούνης,  Ντιάνα Νασιοπούλου, Δημήτριος Νικολούλιας, Γιώργος Όιμπακ, Δέσποινα Πανταζή, Χριστίνα Παπαδάκη-Δημήτρης Τρακαδάς, Γεωργία Παπαδημητρίου, Ελένη Παπανικολάου, Σεργιος Παππάς, Κωνσταντίνα Παρασκευοπούλου, Νίκος Ποδιάς, Σοφία Πουλή, Περικλής Πραβήτας, Νίκος Πρέσσας, Ηλίας Σάλαρης, Χρυσούλα Σκεπετζή, Δημήτρης Σκληβανιώτης, Βασιλική Σοφρά,  Βαρβάρα Σπυρούλη, Διαμαντής Σταγγίδης, Μαριλένα Σταμούλη, Κωνσταντίνος Στουπάθη,  Ιορδάνης Στυλίδης, Ερατώ Ταγαρίδη, Ευτυχία Τζανετουλάκου, Κερασιά Τουλιάτου, Γρηγόρης Τσιγκριστάρης, Αμαλία Φερεντίνου, Στάθης Φώτης, Σέντη Χανιαδάκη, Αθηνά Χανιώτη, Κίκα Χαραλαμπίδου, Αθηνά Χατζή,  Άννα Μαρία Χατζηστεφάνου, Γιώργος Χουρχούλης,  Έλλη Χούσου, Ιωάννα Χριστάκου.

•    Έκθεση φωτογραφίας «DUTY OF MEMORY – ΝΑΥΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» του  Ιταλού φωτογράφου ναυαγίων Stefano Benazzo, ο οποίος θα εκθέσει περισσότερα από 200 έργα, τα οποία έχει εντοπίσει σε τέσσερις ηπείρους.

Οι φωτογραφίες στην έκθεση περιλαμβάνουν και πολλά ελληνικά σκαριά που φωτογράφισε σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά και τον Ελληνικό Σύνδεσμο Παραδοσιακών Σκαφών.
Σημειώνεται πως η έκθεση είναι μέρος του "Tempo Forte" που είναι το τρέχον πολιτιστικό πρόγραμμα, εστιασμένο στην εμβάθυνση των πολιτιστικών δεσμών μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας και τελεί υπό την αιγίδα της Ιταλικής πρεσβείας στην Αθήνα,  του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Πειραιά. Βιβλίο της έκθεσης θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο.


Διάρκεια εκθέσεων: 10-30 Σεπτεμβρίου 2018
Εγκαίνια εκθέσεων: 12 Σεπτεμβρίου 2018 , 19:30 μ.μ.
-  Ημέρες & Ώρες Λειτουργίας:  Δευτέρα –Παρασκευή  10:00-14:00 &     18:00-21:00 (έκθεση φωτογραφίας του Stefano Benazzo)
- Ημέρες & Ώρες Λειτουργίας:  Δευτέρα –Παρασκευή  10:00-13:00 (εικαστική έκθεση του Ορίζοντα Γεγονότων)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις