Σάββατο 11 Αυγούστου 2018

Η απεργία της ΠΝΟ & η "συναίνεση" των εφοπλιστών δείχνουν "θερμό" Σεπτέμβρη

Οι διαπραγματεύσεις για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των ναυτεργατών στα πλοία της ακτοπλοΐας «ναυάγησαν» στα τέλη Ιουλίου, η ΠΝΟ αποφάσισε να απεργήσει τον… βολικό Σεπτέμβρη και ο εργοδοτικός Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) διακινεί την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας!
 Συγκεκριμένα, ο ΣΕΕΝ έστειλε, το βράδυ της Παρασκευής 10/8, στα μέσα ενημέρωσης mail, στο οποίο αναφέρεται το εξής κείμενο:

«Σας επισυνάπτουμε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) που προκηρύσσει απεργία για την 3η Σεπτεμβρίου 2018 με προοπτική κλιμάκωσης, για ενημέρωσή σας».
Στην ανακοίνωση της ΠΝΟ καταγγέλλεται ο… ΣΕΕΝ, ο οποίος δεν απαντάει το παραμικρό (!) και επαναλαμβάνεται η απόφαση που είχε ληφθεί στις 26 Ιουλίου για την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας για τη 3η Σεπτεμβρίου με προοπτική κλιμάκωσης.
Να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη συνεδρίαση οι ενώσεις των μηχανικών (ΠΕΜΕΝ), κατωτέρων πληρωμάτων μηχανής «Ο Στέφενσον» και ναυτομαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) είχαν προτείνει η απεργία να πραγματοποιηθεί την 1η Αυγούστου.
Κατά την ΠΝΟ «κατανοώντας τις ανάγκες του επιβατικού κοινού κατά την κορύφωση της θερινής περιόδου» αποφασίστηκε η απεργία να γίνει στις 3 Σεπτεμβρίου.
«Οι δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού απορρίπτοντας τις αγωνιστικές και απεργιακές προτάσεις των ναυτεργατών, με απύθμενο θράσος πρότειναν απεργιακή κινητοποίηση τον Σεπτέμβρη. Αίσχος!!!», αναφερόταν σε ανακοίνωση των τριών σωματείων, στην οποία σημειωνόταν ακόμα ότι:
«Αυτές οι δυνάμεις απέρριψαν την πρόταση που κατέθεσαν οι ταξικές δυνάμεις, για 24ωρη Πανελλαδική Απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με προοπτική κλιμάκωσης την Τετάρτη 1 Αυγούστου και σχεδιασμό πολύμορφων κινητοποιήσεων στα ποντοπόρα, μεσογειακά και ακτοπλοϊκά φορτηγά πλοία».
Τα τρία σωματεία, μάλιστα, έθεταν ως πρώτο αίτημα σε ένα διεκδικητικό πλαίσιο «Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις». 
Αντίθετα, στο διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΝΟ το αίτημα της υπογραφής Συλλογικών Συμβάσεων για το 2018 βρίσκεται μόλις στη 10η θέση των αιτημάτων, χωρίς καμία αναφορά σε αυξήσεις ενώ στη πρώτη σειρά τίθενται γενικόλογα (σ.σ. και ανεδαφικά) αιτήματα, όπως η «επαναφορά των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών στο προ των τριών μνημονίων καθεστώς»!
Σε αυτό το πλαίσιο, προφανώς, ζητάνε την εξαίρεση των ναυτικών (!) από το νόμο 4387/2016 το λεγόμενο νόμο Κατρούγκαλου για τον νέο υπολογισμό των συντάξεων και την αναστολή του μνημονιακού νόμου του 2013 για τις μειωμένες συνθέσεις πλοίων στην Αδριατική.

@ Δεν ξέρω γιατί, αλλά αυτή η «συναίνεση» ΠΝΟ- εφοπλιστών στο χρόνο διεξαγωγής της απεργίας και με αιτήματα, που δεν αφορούν την εργοδοσία αλλά την κυβέρνηση, μου δείχνει ότι ενόψει της ΔΕΘ και τις πανηγυρικές εξαγγελίες για την έξοδο από τα μνημόνια η αντιπολίτευση προετοιμάζει «θερμό» Σεπτέμβρη για τη κυβέρνηση. Για να δούμε….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις