Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Γιώργος Καλός: "Έφυγε" ένας ευπρεπής και ακέραιος πολιτικος

Ο Πόρος αποχαιρετά τον πολιτικό και άνθρωπο των γραμμάτων Γιώργο Καλό, που πέθανε, ξαφνικά, προ δύο ημερών, σε ηλικία 69 ετών.
Ο Γιώργος Καλός ήταν ένας μετριοπαθής πολιτικός, ενταγμένος στον φιλελεύθερο χώρο, που διακρίθηκε για την ακεραιότητά του, το ήθος και την ευπρέπεια απέναντι και σε πολιτικούς αντιπάλους, δηλαδή με τα στοιχεία που σήμερα σπανίζουν στην πολιτική ζωή.
Ο Γιώργος Καλός είχε θέσει ξεκάθαρες διαχωριστικές γραμμές από τους «επαγγελματίες του εθνικισμού ή υπερπατριώτες», όπως έγραφε, χαρακτηριστικά, σε άρθρο του στο περιοδικό Saronic Magazine (14/2/2018).

Στο ίδιο άρθρο ήταν εμφανής η απογοήτευση καθώς οι νεοδημοκράτες εμφανίζονται «ανίκανοι να επιβάλουμε τη φιλελεύθερη ατζέντα µας», γεγονός, που πιθανότατα εξηγεί και την απομάκρυνσή του από την πολιτική τα τελευταία χρόνια.
Ο αξέχαστος πολιτικός, που ήταν παντρεμένος με τη Κική Λάτση και είχαν αποκτήσει δυο παιδιά, είχε γεννηθεί την 1η Ιανουαρίου του 1949 στον Πόρο. Σπούδασε Μαθηματικά και Ηλεκτρονική στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Δημόσιο Δίκαιο και Πολιτικές Επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αργότερα έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Περιφερειακή Ανάπτυξη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ειδικεύτηκε στην Κυβερνητική και Επικοινωνία στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου εκπόνησε και την διδακτορική του διατριβή.
Δίδαξε ως Ειδικός Επιστήμων στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, στη Σχολή Ηλεκτρολόγων - Μηχανικών του Μετσοβείου Πολυτεχνείου και στο Μεταπτυχιακό του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ εργάστηκε ως καθηγητής Ηλεκτρονικής και Συστημάτων Ελέγχου στην Ανώτατη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (1975-1989).
Για πρώτη φορά εκλέχτηκε βουλευτής Α Πειραιά και Νήσων, με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, στις εκλογές του 1989 και επανεκλέχτηκε στις εκλογές του 1990, του 1996, του 2000 και του 2004.
Επίσης από το 1989 διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ. Τον Απρίλιο του 2000, ανέλαβε υπεύθυνος του τομέα Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων του κόμματος και τον Ιούλιο του 2001, στις πρώτες εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη συντονιστών και τομεαρχών των κοινοβουλευτικών επιτροπών του κόμματος, εξελέγη υπεύθυνος του τομέα Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Το Μάρτιο του 2004 ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα ως υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, θέση που διατήρησε έως τον Σεπτέμβρη του 2007.
Στις 22 Φεβρουαρίου 2011 προσχώρησε στον πολιτικό φορέα της Ντόρας Μπακογιάννη, "Δημοκρατική Συμμαχία" (ΔΗΣΥ), αναλαμβάνοντας τομεάρχης πολιτισμού και παιδείας και τα τελευταία χρόνια απομακρύνθηκε από την πολιτική.
Καλό «ταξίδι»….



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις