Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Ξεκινάει η επιχείρηση διάσωσης 12 παιδιών από σπηλιά στη Ταϊλάνδη. Ερωτήσεις & απαντήσεις για την υπόθεση- θρίλερ

Η σημερινή Κυριακή είναι πιο κρίσιμη μέρα των επιχειρήσεων διάσωσης των 12 παιδιών, ηλικίας 11 έως 16 ετών, και του προπονητή ποδοσφαίρου, που παραμένουν εδώ και 14 ημέρες παγιδευμένοι σε μια σπηλιά στη βόρειο Ταϊλάνδη.
«Σήμερα είναι η D- Day» είπε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης Narongsak Osottanakorn για να προσθέσει:
«Σήμερα στις 10 το πρωί (6 το πρωί ώρα Ελλάδας), 13 ξένοι δύτες ξεκίνησαν για να βγάλουν τα παιδιά μαζί με 5 Ταϊλανδούς δύτες του Ναυτικού».
 Τα πρώτα παιδιά υπολογίζεται ότι θα βγουν από τη σπηλιά περίπου στις 9 το βράδυ τοπική ώρα (περίπου 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδας).
Η επιχείρηση διάσωσης ξεκίνησε, ουσιαστικά, από το βράδυ του Σαββάτου, όταν οι αρχές εκκένωσαν την περιοχή γύρω από το σπήλαιο, αφήνοντας μόνο ομάδες καταδύσεων, γιατρούς και άνδρες ασφαλείας.
Αυτό έγινε καθώς κρίθηκε ότι οι συνθήκες για τις επόμενες τρεις ή τέσσερις μέρες είναι ιδανικές για την πραγματοποίησή της όσον αφορά τη ποσότητα του νερού, τον καιρό και την υγεία των αγοριών.
«Πρέπει να κάνουμε μια σαφή απόφαση για το τι μπορούμε να κάνουμε. . . Είμαστε ακόμα σε πόλεμο με το νερό και το χρόνο», είχε δηλώσει ο Osottanakorn.
Ας δούμε, όμως, τι ξέρουμε, μέχρι τώρα για την υπόθεση, που έχει συγκλονίσει όλο τον κόσμο:
•    Πώς μπήκαν τα παιδιά και ο προπονητής τους στο σπήλαιο Tham Luang Nang Non;
 Οι νεαροί, ηλικίας μεταξύ 11 και 16 ετών, πήγαν, στις 23 Ιουνίου, για να εξερευνήσουν το σπήλαιο μετά από την προπόνηση του ποδοσφαίρου. Όμως, μια καταρρακτώδης βροχή, απ’ αυτές που ξεσπάνε την περίοδο των μουσώνων, στην περιοχή, γέμισαν νερά την είσοδο της σπηλιάς εμποδίζοντας τη διαφυγή τους αλλά και την επιχείρηση διάσωσης καθώς τα σωστικά συνεργεία χρειάστηκαν περίπου 10 ημέρες για να τους εντοπίσουν.
Ο μόνος τρόπος για να φθάσουν κοντά τους είναι να καταδυθούν σε σκοτεινούς και στενούς διαδρόμους, γεμάτους με λασπώδες νερό και ισχυρά ρεύματα, σε περιβάλλον με μειωμένο οξυγόνο.

•    Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα;
Οι αρχές εξέτασαν με εξειδικευμένους γιατρούς τα παιδιά και τους προπονητές τους διαπιστώνοντας ότι είναι καλά στην υγεία τους. Επίσης, δημιούργησαν έναν αεραγωγό, ώστε να αποτραπεί η μείωση του οξυγόνου στο σημείο, όπου βρίσκεται η ομάδα.
Η καλοκαιρία των τελευταίων ημερών μείωσε σε ικανοποιητικά επίπεδα τη στάθμη των νερών στο σπήλαιο. Όμως, τις επόμενες μέρες έχει προβλεφθεί νέα ισχυρή βροχόπτωση, που θα επιδεινώσει την κατάσταση.
Οι αρχές αναζήτησαν, μάταια, εναλλακτικές διαδρομές εισόδου στο σπήλαιο. Κατά την διάρκεια αυτών των ερευνών σε δασώδη, δυσπρόσιτα μέρα, ένα όχημα ανατράπηκε με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά ο οδηγός, ένας επιβάτης και τέσσερις εθελοντές.
Μετά από την εξέταση και άλλων εναλλακτικών λύσεων αποφασίστηκε ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι:
Τα παιδιά και ο προπονητής να εκπαιδεύονται από ειδικευμένους σπηλαιοδύτες, ώστε ένα ένα συνοδευόμενο από δύο δύτες να απομακρύνονται.

•    Πως ξεκίνησε η επιχείρηση απεγκλωβισμού;
Οι βρετανοί δύτες John Volanthen, Robert Harper και Richard Stanton έφτασαν εκεί για να συνδράμουν στην επιχείρηση, καθώς θεωρούνται οι καλύτεροι παγκοσμίως στην εξερεύνηση των υπογείων συστημάτων.
Ο Volanthen και ο Stanton ήταν οι πρώτοι που έφτασαν στα εγκλωβισμένα αγόρια, έχοντας μεγάλη εμπειρία σε διασώσεις σπηλαίων και ήδη έχουν ξεκινήσει να διδάσκουν τα παιδιά πως να βουτήξουν, να ασκούν την αναπνοή τους και χρησιμοποιούν τα καταδυτικά εργαλεία.
Παράλληλα, ένας Ταϋλανδός δύτης, ο Saman Kunan κατάφερε και προμήθευσε τα παιδιά με εφόδια και φιάλες οξυγόνου.
Όμως, κατά την επιστροφή του και ενώ κολυμπούσε στον υπόγειο λαβύρινθο πέθανε από έλλειψη οξυγόνου.
Ο ήρως της Ταϋλάνδης θα κηδευτεί με βασιλικές τιμές.
Οι ειδικοί λένε ότι τα παιδιά θα πρέπει να βγαίνουν ένα προς ένα - επειδή, αν κάποιο βρεθεί σε δυσκολία, αυτό θα προκαλούσε εμπλοκή και θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή των παιδιών πίσω από αυτό.
Η ώρα μηδέν έφτασε….

@ Με τις ευχές όλων μας, για να έχει καλή επιτυχία η επιχείρηση διάσωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις