Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Εγκλημα σε βάρος της ναυτικής παράδοσής μας

Έγκλημα σε βάρος της ναυτικής παράδοσής μας βρίσκεται σε εξέλιξη με κίνητρο τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τελευταίο «θύμα» της βαρβαρότητας ήταν το σκάφος «Γεώργιος Τ.», το οποίο καταστράφηκε, στις 19 Ιουνίου, στο Νέο Πύργο, στη βόρεια Εύβοια. Όπως αποκαλύπτει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Παραδοσιακών Σκαφών είναι από τα 763 παραδοσιακά ψαροκάικα καταδικασμένα σε σπάσιμο στις επόμενες εβδομάδες.
Το «έγκλημα», που οδηγεί σε αφανισμό τη ναυτική παράδοσή μας, έχει αρχίσει να γίνεται με τις… ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο όνομα της αντιμετώπισης της υπεραλίευσης.
Η ΕΕ επιδοτεί την κατάθεση αλιευτικής άδειας και την καταστροφή του σκάφους ή τη χρησιμοποίησή του για άλλο σκοπό, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να έχουν καταστραφεί περίπου 12.500 από τα 17.500 σκαριά.
 Ο στόχος βέβαια δεν επιτυγχάνεται και τα αποτελέσματα αμφισβητούνται. Το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να χάνονται οι παλιοί τεχνίτες και μαζί με αυτούς και η παλιά τους τέχνη, που είναι συνυφασμένη με την ναυτική παράδοση. Ταυτόχρονα χιλιάδες επαγγελματίες ψαράδες βγήκαν στη σύνταξη ή άλλαξαν επάγγελμα. Η παράνομη αλιεία συνεχίζεται είτε με πλαστικά και φουσκωτά είτε με ανεμότρατες, που γδέρνουν τους βυθούς, είτε με τα γρι-γρι, που βάζουν λάμπες δέκα φορές πιο ισχυρές από το επιτρεπόμενο και καίνε τους γόνους και τα πλαγκτόν....

@ Χρειάζεται σχόλιο;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις