Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Μετά τις πλαστικές σακούλες ακολουθούν 10 αντικείμενα μιας χρήσης. Ποια είναι αυτά και τι μέτρα θα ληφθούν

Μετά τους περιορισμούς στη χρήση της πλαστικής σακούλας έρχονται νέοι περιορισμοί και για μια σειρά από προϊόντα μιας χρήσης.
Τα νέα μέτρα περιλαμβάνονται σε νομοθετική πρόταση, που παρουσίασε, τη Τρίτη 29/5, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένεται να έχει θεσμοθετηθεί, με έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών, με διαδικασίες- εξπρές για τα δεδομένα των Βρυξελών, μέχρι το Μάρτιο του 2019.
Ποια προϊόντα αφορούν τα νέα μέτρα; Σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαβάζουμε:
«Η απαγόρευση θα ισχύσει για μπατονέτες, μαχαιροπήρουνα, πιάτα, καλαμάκια και αναδευτήρες και καλαμάκια στήριξης μπαλονιών από πλαστικό, τα οποία θα πρέπει να κατασκευάζονται αποκλειστικά από πιο βιώσιμα υλικά. Πλαστικά δοχεία αναψυκτικών μιας χρήσης θα επιτρέπονται στη αγορά μόνο εφόσον το πώμα ή το καπάκι τους δεν αποσπάται».
Πως θα εφαρμοστούν:
«Όταν υπάρχουν εναλλακτικά προϊόντα άμεσα διαθέσιμα και οικονομικά προσιτά, τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης θα απαγορεύονται από την αγορά. Όσον αφορά τα προϊόντα για τα οποία δεν υπάρχουν σαφείς εναλλακτικές επιλογές, δίνεται έμφαση στον περιορισμό της χρήσης τους μέσω μείωσης της κατανάλωσης σε εθνικό επίπεδο, απαιτήσεων σχεδιασμού και επισήμανσης, καθώς και υποχρεώσεων των κατασκευαστών τους για διαχείριση των αποβλήτων/καθαρισμό»
 Στόχοι μείωσης της κατανάλωσης: Τα κράτη μέλη θα πρέπει να περιορίσουν τη χρήση πλαστικών δοχείων τροφίμων και ποτηριών, καθορίζοντας εθνικούς στόχους μείωσης, προσφέροντας εναλλακτικά προϊόντα στα σημεία πώλησης, ή διασφαλίζοντας ότι τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης θα επιβαρύνονται από κάποιο τέλος.
Υποχρεώσεις των κατασκευαστών: Οι κατασκευαστές θα συμμετέχουν στο κόστος της διαχείρισης αποβλήτων και του καθαρισμού, καθώς και των μέτρων ευαισθητοποίησης για δοχεία, συσκευασίες και περιτυλίγματα τροφίμων (π.χ. τσιπς και ζαχαρωτά), δοχεία και κύπελλα για ποτά, προϊόντα καπνού με φίλτρο (π.χ. αποτσίγαρα), υγρά μαντηλάκια, μπαλόνια και λεπτές πλαστικές σακούλες. Θα δοθούν επίσης κίνητρα για την ανάπτυξη λιγότερο ρυπογόνων εναλλακτικών λύσεων για τα προϊόντα αυτά·
Στόχοι συλλογής: Τα κράτη μέλη θα υποχρεούνται να συλλέγουν το 90% των πλαστικών δοχείων για ποτά από το 2025, π.χ. μέσω συστημάτων εγγύησης και επιστροφής.

@ Δεν χρειάζονται λόγια! Κάθε χρόνο 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων καταλήγουν στις θάλασσες και τους ωκεανούς. Μόνο το 2016 στην Ελλάδα, οι καταναλωτές χρησιμοποίησαν συνολικά 4,3 δισ. πλαστικές σακούλες. Από αυτές τις 400 πλαστικές σακούλες, οι 270 είναι μιας χρήσης από σούπερ μάρκετ. Ένα πολύ μικρό ποσοστό (1% ή 4 σακούλες) από αυτές ανακυκλώνεται.  Αυτό το έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος και τελικά της ζωής μας πρέπει να σταματήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις