Εκδηλώσεις Μνήμης για την Επέτειο της Μάχης της Κοκκινιάς, που έγινε στις 6, 7 & 8 Μάρτη 1944 διοργανώνει ο Δήμος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη.
Την Τετάρτη 9 Μαρτίου στις 6 τ’ απόγευμα θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση στην πλατεία Δαβάκη στο Μνημείο Μάχης της Κοκκινιάς.
Την ίδια μέρα στις 7 τ’ απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων Δημαρχείου Νίκαιας (Π.Τσαλδάρη 10, 1ος όροφος), ο Δήμος Νίκαιας- Αγ.Ι. Ρέντη σε συνεργασία με τη Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, τιμούν την 78η επέτειο από τη Μάχη της Κοκκινιάς και διοργανώνουν εκδήλωση ιστορικού περιεχομένου με τίτλο: Δια πυρός και σιδήρου Προσφυγιά / Κατοχή / Αντίσταση / Μεταπολεμική Ελλάδα.
Ομιλητής είναι ο
Η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης 1944-2006». Το σενάριο υπογράφουν οι: Μάγδα Φυτιλή, Μάνος Αυγερίδης, Ελένη Κούκη και τη σκηνοθεσία ο Τάσος Γκινοσάτης.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Λίγα λόγια για τη ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ…
4-8 Μάρτη 1944
Το 1944 βρίσκει την Αθήνα, τον Πειραιά και τις συνοικίες σε μια –διαρκώς εντεινόμενη– εμπόλεμη κατάσταση.
Οι εργατικές κινητοποιήσεις της Κοκκινιάς επιδεικνύουν ένα ιδιαιτέρως αγωνιστικό πνεύμα, εξαιτίας της εργατικής σύνθεσης της πόλης, της οποίας ο αγώνας έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τη μαζικότητα και την οργανωμένη αντίσταση. Οι Γερμανοί γνώριζαν ότι χτυπώντας την Κοκκινιά θα έπλητταν ολόκληρο το αντιστασιακό κίνημα. Για τον λόγο αυτό η Μάχη της Κοκκινιάς είναι η πρώτη μεγάλη μάχη που δίνεται σε πόλη.
Από τις 4 έως τις 8 Μαρτίου 1944 η Κοκκινιά, η προσφυγούπολη του Πειραιά, βιώνει κάποιες από τις πιο τραγικές μέρες της πολύχρονης ιστορίας της. Γερμανικές δυνάμεις –σε συνεργασία με χωροφύλακες και ταγματασφαλίτες– θέτουν στο στόχαστρό τους την πόλη, η οποία αντιστέκεται πεισματικά με πρωτεργάτες το 6ο Ανεξάρτητο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ, τα μέλη του ΕΑΜ, τους αγωνιστές της ΕΠΟΝ, έχοντας υποστηρικτή και συμπαραστάτη τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού της Κοκκινιάς.
Το Μπλόκο της Κοκκινιάς –που ακολουθεί πέντε μήνες αργότερα, και αποτελεί το πιο αιματοβαμμένο Μπλόκο την περίοδο της Κατοχής– μπορεί να θεωρηθεί και ως η εκδικητική κατάληξη της 7ης Μαρτίου, τα αντίποινα των Ναζί κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους για την «ήττα» που υπέστησαν στη Μάχη της Κοκκινιάς, καθώς δεν μπόρεσαν να υποτάξουν την πόλη.
Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε στο www.nikaia-rentis.gov.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου