Η πανδημία αλλάζει τις ροές του παγκόσμιου εμπορίου, με μεγάλες χαμένες την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ και κερδισμένη την Κίνα!
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat ότι η Κίνα αναδείχθηκε, το 2020, ως ο βασικότερος εμπορικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεπερνώντας, για πρώτη φορά, τις ΗΠΑ.
Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι οι εισαγωγές στα κράτη- μέλη της ΕΕ από το Πεκίνο αυξήθηκαν κατά περίπου 5,6%, πράγμα που μεταφράστηκε σε πρόσθετο εμπόριο 20,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε απόλυτους αριθμούς. Προηγουμένως, οι ΗΠΑ ήταν ο βασικός εμπορικός εταίρος για την ΕΕ, αλλά τώρα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι εισαγωγές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού είχαν μειωθεί στα 202 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020, σημειώνοντας μείωση 13,2%.
Επίσης μείωση παρουσίασαν στη διάρκεια του 2020 οι εισαγωγές στην ΕΕ από τον υπόλοιπο κόσμο, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσία, η Ιαπωνία και η Τουρκία επισημαίνοντας ακόμη περισσότερο τη σημασία της Κίνας για την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Η ίδια τάση παρατηρήθηκε και στο τομέα των εξαγωγών, καθώς οι εξαγωγές της ΕΕ προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 2,2% (περίπου 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ), την ίδια στιγμή που οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ (καθώς και άλλους σημαντικούς παγκόσμιους παράγοντες) μειώθηκαν κατά 8,2% σε 353 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αυτή η αλλαγή μπορεί να δικαιολογηθεί εν μέρει από την ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας και της παραγωγής της, καθώς η βιομηχανική παραγωγή έκλεισε το έτος με αύξηση 2,8%, ενώ η αύξηση του ΑΕΠ για το 2020 έφτασε το 2,3%, ξεπερνώντας τις προσδοκίες.
Άλλοι μεγάλοι παραγωγοί και εμπορικοί εταίροι της ΕΕ, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία είδαν τα επίπεδα βιομηχανικής παραγωγής τους να πέφτουν, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό, που ήρθε να γεμίσει η Κίνα. Πάντως, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, δεν είναι ακόμη σαφές εάν αυτές οι χώρες θα είναι σε θέση να ανακτήσουν το μερίδιό τους στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά καταναλωτών (ΕΕ), μετά τη έξοδο από την πανδημία.
Να σημειωθεί δε ότι αυτά τα στοιχεία έρχονται στο φως, λίγες εβδομάδες μετά τη σύναψη συνολικής συμφωνίας ΕΕ-Κίνας για τις επενδύσεις, ενισχύοντας περαιτέρω την οικονομική τους σχέση. Η συμφωνία δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά παρά τους επικριτές, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ αργά ή γρήγορα. Η συμφωνία διευκολύνει την επένδυση κεφαλαίου της ΕΕ στην κινεζική αγορά, ενώ η Κίνα θα επωφεληθεί από τη μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας.
Όπως και να έχει μετά το τέλος της πανδημίας θα χρειαστεί να περιμένουμε για αρκετό διάστημα τις επόμενες εμπορικές κινήσεις και συμφωνίες, που θα δείξουν εάν η μέχρι τώρα εικόνα θα συνεχιστεί ή θα έχει νέες αλλαγές.
• Με στοιχεία από ανάλυση του ναυλομεσιτικού οίκου Allied Shipbroking Inc, που δημοσιεύτηκε στην εβδομαδιαία επισκόπηση της Capital Link Media, τμήμα της Capital Link, εταιρείας επενδυτικών σχέσεων και χρηματοοικονομικών επικοινωνιών με έδρα τη Νέα Υόρκη με στρατηγική εστίαση στη Ναυτιλία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου