Σελίδες

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

Θα συζητήσουμε για το πως θα επιστρέψουν στον Πειραιά τα "Ποσειδώνια" ή θα μείνουμε στα... ευχολόγια; Τουλάχιστον τώρα έγινε μια πρόταση!

Πέρασαν, ήδη, 14 χρόνια από τότε που η διεθνής ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδώνια» εγκατέλειψε τον Πειραιά και από τότε δεν υπάρχει δήμαρχος της πόλης ή υποψήφιος δήμαρχος, που να μη μιλάει ή να μην… υπόσχεται την επιστροφή της.
Όμως, όλα αυτά έμειναν στα λόγια ή στην έκφραση ευσεβών πόθων. Και ο λόγος είναι απλός:
Η έκθεση, που διαρκώς μετράει όλο και περισσότερες συμμετοχές φτάνει να καταλαμβάνει, πλέον, σχεδόν το σύνολο της έκτασης των 45.000 τετραγωνικών μέτρων του εκθεσιακού κέντρου Metropolitan Expo, κοντά στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος". Υπάρχει αυτή την στιγμή στον Πειραιά τέτοιος εκθεσιακός χώρος, ικανός να καλύψει τις ανάγκες των «Ποσειδωνίων»;
Η απάντηση είναι μία: Όχι!
-    Άρα, ξεχνάμε την έκθεση;
-    Ναι, τουλάχιστον μέχρι να δημιουργηθεί τέτοιος χώρος, ικανός για την φιλοξενία μεγάλων, διεθνών εκθέσεων.
Αυτή η εύλογη επισήμανση δεν έχει γίνει από κανέναν μέχρι τώρα ή και εάν έγινε δεν ακολουθήθηκε με συγκεκριμένη πρόταση για το που μπορεί να δημιουργηθεί αυτός ο εκθεσιακός χώρος, ο οποίος θα "τραβήξει" και άλλες διεθνείς εκθέσεις στον Πειραιά...
Και τώρα, για πρώτη φορά μετά από το 2004 φαίνεται ν’ ανοίγει μια τέτοια ουσιαστική συζήτηση, έστω και σε προεκλογική περίοδο.
Η θετική αρχή έγινε  από τον καθηγητή του ΕΜΠ, υποψήφιος δήμαρχο Πειραιά Νίκο Μπελαβίλα,, ο οποίος σε μια ανάρτησή του στη προσωπική σελίδα του στο facebook, κάνει μια ουσιαστική επισήμανση:
«Σκεφτείτε αλήθεια: Η μεγαλύτερη διεθνής έκθεση της Ελλάδας, χωράει καταμεσής του κέντρου της Θεσσαλονίκης δίπλα στη θάλασσα. Ενώ η διεθνής έκθεση της θάλασσας, τα "Ποσειδώνια" δεν χωρούν στα εκατοντάδες στρέμματα του λιμανιού μας. Αποτελεί ύβρη για τον Πειραιά».
«Οι δημοτικές μας αρχές και ο ΟΛΠ τα είδαν να φεύγουν χωρίς να αντιδράσουν. Χωρίς να προσπαθήσουν να τα ξαναφέρουν. Χρωστούν απαντήσεις, νυν και τέως δήμαρχοι. Η επιστροφή των "Ποσειδωνίων" σε ένα τριπλό δίκτυο χώρων, στο Παλατάκι, στον Άγιο Νικόλαο και στην Πολιτιστική Ακτή, ένα μόνιμο εκθεσιακό-συνεδριακό δίκτυο εντός και εκτός του λιμανιού είναι το μεγάλο στοίχημα. Παράλληλα με την αναβίωση του σχεδιασμένου έργου του Εθνικού Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στην Ηετιώνεια που κακώς εγκαταλείφθηκε. Αυτοί είναι οι όροι για το άνοιγμα του λιμανιού και την παραμονή των επισκεπτών στον Πειραιά. Δεν είναι εύκολοι στόχοι. Είναι όμως ρεαλιστικοί. Να τους βάλουμε μπροστά. Για ένα λιμάνι για όλους», συμπλήρωσε ο Νίκος Μπελαβίλας.

@ (Σχόλιο) Προφανώς, μπορεί να υπάρξουν και άλλες προτάσεις για το που μπορεί να δημιουργηθεί ένα πραγματικό διεθνές εκθεσιακό κέντρο. Για παράδειγμα, μια άλλη πρόταση θα μπορούσε να είναι στην πρώην λιμενοβιομηχανική ζώνη Λιπασμάτων ή στο «Καστράκι», αλλά θα απαιτούσε συνέργεια των Δήμων Πειραιά και Κερατσινίου- Δραπετσώνας.
Η ουσία, όμως, είναι ότι ο κ. Μπελαβίλας προσεγγίζει το ζήτημα όχι με ανέξοδες αοριστολογίες του τύπου «να γυρίσουν τα «Ποσειδώνια» στον Πειραιά» αλλά με συγκεκριμένη πρόταση για την δημιουργία εκθεσιακού κέντρου/ χώρου, που θα είναι ικανός να φιλοξενήσει διεθνείς εκθέσεις.
Κάτι τέτοιο θα αναβάθμιζε τον ρόλο του Πειραιά, διότι και η Αθήνα στερείται τέτοιου χώρου και θα είχε τεράστια οφέλη για εκατοντάδες επιχειρήσεις, δραστηριοποιούμενες στο εμπόριο, στην εστίαση κ.λπ
Η αρχή έγινε. Ας αξιοποιηθεί η ευκαιρία να γίνει τώρα ο αναγκαίος «διάλογος» και η επόμενη δημοτική αρχή να «τρέξει» την όποια λύση, για να δημιουργηθεί εκθεσιακό κέντρο στον Πειραιά, και να επιστρέψουν τα Ποσειδώνια στον Πειραιά.
Τώρα κανένας δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε. Έτσι;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου