Σελίδες

Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Επιστημονικό SOS: Κίνδυνοι για την υγεία κατοίκων του Περάματος που κατοικούν πολύ κοντά σε δεξαμενές

Σοκ προκαλούν επιστημονικά στοιχεία για τους κινδύνους στην υγεία των κατοίκων του Περάματος κατά τη συνύπαρξη με τις δεξαμενές πετρελαιοειδών.
Τα στοιχεία, αυτά, παρουσιάστηκαν σε ημερίδα, που έγινε στο Δημαρχείο Περάματος, με αντικείμενο την λειτουργία Εταιρειών Πετρελαιοειδών με τις δεξαμενές τους εντός του οικιστικού ιστού.
Συγκεκριμένα, ο κ. Γιώργος Ντουνιάς, διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας προκάλεσε αίσθηση λέγοντας ότι: Στα 250 μέτρα οι περίοικοι κάτοικοι διατρέχουν 8πλάσιο κίνδυνο καρκίνου. Να κάνουμε το λάθος μας αρετή. Θέλουμε βιομηχανία, με κανόνες όμως. Υπάρχει τεράστιο ζήτημα ασφάλειας των εργαζομένων, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε ότι «οι δυσοσμίες και οι οσμές είναι χημικά. Άμεσα η Περιφέρεια να συντονίσει τους Δήμους, να παρακολουθούν ειδικές επιστημονικές μετρήσεις. Να πάρει δημοσιότητα το θέμα».
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η τοποθέτηση του τ. Διευθυντή Θωρακοχειρουργικής του νοσοκομείου Σωτηρία, Γιώργου Αντύπα, ο οποίος μετέφερε την εμπειρία λέγοντας ότι:  «Το 1983 στο 80% των ασθενών ήταν από τη Περιοχή του Περάματος. Είχαμε φτιάξει μια κινητή μονάδα μέτρησης ατμοσφαιρικών επιπτώσεων, για 2 χρόνια, σε διάφορες βιομηχανίες της Περιοχής. Τα αποτελέσματα ήταν 1000 με 1500 πάνω από το φυσιολογικό. Όλες αυτές οι ουσίες στην ατμόσφαιρα επιβαρύνουν τα γονίδια του καρκίνου».
Ως εναλλακτική λύση στο πρόβλημα, ο αναπληρωτής καθηγητής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Δημήτρης Δαμίγος είπε: “Μια εναλλακτική λύση είναι οι υπόγειες εγκαταστάσεις, διότι είναι δύσκολο να βρεθεί κατάλληλος, μεγάλος χώρος εκτός οικιστικού ιστού και το οικονομικό κόστος κυμαίνεται περίπου στα 50.000.000€ με 60.000.000€. Κατασκευαστικά δεν παίρνει πάνω από 2-3 χρόνια”.
Ο καθηγητής Απόστολος Βλυσίδης του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, τάχθηκε υπέρ της μετεγκατάστασης τονίζοντας ότι οι παραγόμενοι ρύποι στην ιδιαίτερα επιβαρυμένη ατμόσφαιρα της περιοχής του Περάματος, με αλυσιδωτές αντιδράσεις δημιουργούν Όζον το οποίο είναι ιδιαίτερα επιβλαβές σε αυτό το επίπεδο της ατμόσφαιρας.

@ Μήπως ήρθε η ώρα να αρχίσουν κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση να εξετάσουν σοβαρά το θέμα; Διότι πολλές μελέτες έχουν γίνει, αλλά οι δεξαμενές έχουν γίνει κάτι σαν τις βάσεις των ΗΠΑ, όπως έλεγαν οι παλαιότεροι. Έφευγαν αλλά πάντα εδώ βρίσκονταν….


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου