Καθώς άρχισαν οι πρώτες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα στην Αθήνα βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση για τον καθαρισμό των σκεπασμένων (πλακοσκεπών) τμημάτων του Κηφισού ποταμού αποκαλύπτει τόνους συσσωρευμένων φερτών υλικών, που εμποδίζουν την ροή των ομβρίων υδάτων, με μεγάλο κίνδυνο….
Η επιχείρηση, προϋπολογισμού 1,2 εκατομ. €, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις 31.10 γίνεται από την Περιφέρεια Αττικής, στα εξής σημεία:
• από τον Φαληρικό όρμο (έναντι της λεωφόρου Ποσειδώνος) μέχρι το ύψος της οδού Μπιζανίου στο δήμο Μοσχάτου – Ταύρου (μήκους 1,5 χλμ.),
• από οδό Αγίας Άννης στο δήμο Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη μέχρι τη συμβολή των οδών Περισσού και Παππά στο δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας (μήκους 7,3 χλμ.)
• από το ύψος της οδού Οδυσσέα Ανδρούτσου μέχρι το ύψος της οδού Λέσβου στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας (μήκους 0,15 χλμ.).
Στόχος είναι:
• Να απελευθερωθεί πλήρως η διατομή για να υπάρξει απρόσκοπτη ροή των ομβρίων υδάτων.
Τα σκεπασμένα σημεία του Κηφισού, καταλαμβάνουν τα 8,6 χιλιόμετρα (από τα συνολικά 27 χιλιόμετρα μήκους του ποταμού), έχοντας αποτελέσει κατά καιρούς πηγή σημαντικών προβλημάτων, λόγω της χρόνιας συσσώρευσης φερτών υλικών σε αυτά.
Ο καθαρισμός πραγματοποιείται κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες καθώς:
1. Δεν υπάρχει επαρκής αερισμός.
2. Υπάρχει έλλειψη φωτισμού που καθιστά επιβεβλημένη τη χρήση γεννητριών και προβολέων,
3. Απαιτείται χρήση ειδικού εξοπλισμού μέσων ατομικής προστασίας λόγω ύπαρξης πολύ μεγάλου αριθμού εντόμων και βουρκώδους υποστρώματος,
4. Απαιτείται χρήση ερπυστριοφόρων μηχανημάτων για την πρόσβαση στο εσωτερικό του αγωγού καθώς και υδραυλικών σφυρών για την κατάτμηση μεγάλων κομματιών σκυροδέματος που έχουν καταπέσει από την οροφή και τα πλαϊνά τοιχώματα.
Το κυριότερο πρόβλημα όμως, αφορά την ύπαρξη νερού εντός του κλειστού τμήματος του αγωγού, σε σημαντικό ύψος.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Αυγούστου, η πρόσβαση, ξεκινώντας από οδό Αγίας Άννης, στο ύψος της περιοχής του Αγίου Ιωάννη Ρέντη, ήταν δυνατή μόνο για μήκος περίπου δύο χιλιομέτρων καθώς το ύψος του νερού έφτανε τα 80 εκατοστά.
Όπως δηλώνει ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς: «Η απόφαση να προχωρήσουμε στον καθαρισμό των πλακοσκεπών τμημάτων του Κηφισού ποταμού μετά από αρκετά χρόνια που είχαν αφεθεί χωρίς καμία συντήρηση, δεν ήταν μόνο αναγκαία, αλλά και επιβεβλημένη από την ευθύνη που φέρουμε απέναντι στους πολίτες και το περιβάλλον. Η κατάσταση στην οποία βρίσκονταν αυτά τα τμήματα ήταν επικίνδυνη και απαιτούσε άμεσες δράσεις, ιδίως ενόψει των προκλήσεων που φέρνει η κλιματική αλλαγή και η αυξανόμενη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου