Σελίδες

Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

Το Πάσχα έδωσε ¨ανάσες" στην αγορά που καταρρέει! Η ακρίβεια ρίχνει την κίνηση στα καταστήματα

Η οικονομική δυσπραγία των νοικοκυριών εξαιτίας της ακρίβειας σε ενοίκια και καταναλωτικά αγαθά, σε συνδυασμό με την καθήλωση των μισθών, προκαλούν «κατάρρευση» του λιανικού εμπορίου.
Μια μικρή «ανάσα», που φάνηκε να παίρνουν τα καταστήματα τις ημέρες του Πάσχα, προφανώς δεν είναι αρκετοί για να αναπληρώσει τις οικονομικές απώλειες του προηγούμενου διαστήματος.
Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Αρχής τον περασμένο Φεβρουάριο ο Γενικός Δείκτης Όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές) στο λιανικό εμπόριο παρουσίασε μείωση κατά 9,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2023 ενώ επίσης μειώθηκε κατά 3,8% και ο γενικός δείκτης του κύκλου εργασιών σε σταθερές τιμές!
«Η μεγαλύτερη πτώση κατά 20,3% στον δείκτη του όγκου των πωλήσεων σημειώθηκε στα πολυκαταστήματα, ενώ τα καταστήματα τροφίμων και ποτών κινήθηκαν με πτώση 8% και τα «Super Market» με μείωση 6%», ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ) Βασίλης Κορκίδης. Και πρόσθεσε:
«Σημαντικό στοιχείο έρευνας για τον ελληνικό αγροδιατροφικό κλάδο είναι πως μεγάλο μέρος των προϊόντων που καταναλώνουμε, από κρέατα έως φρούτα και λαχανικά, είναι εισαγωγής από γειτονικές ή τρίτες χώρες. Ήρθε η ώρα, η Ευρώπη να περιορίσει την αγροδιατροφική της εξάρτηση και να ανακτήσει την επισιτιστική της επάρκεια μέσα από την αύξηση της παραγωγής στις 27 χώρες μέλη της».
Πάντως, φαίνεται ότι εξαιτίας και της έναρξης της τουριστικής περιόδου η αγορά πήρε «ανάσες» τις μέρες του Πάσχα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, που παρέθεσε ο κ. Κορκίδης
«Έξι στους δέκα καταναλωτές διατήρησαν και αύξησαν τις αγορές τους, ενώ γονείς και νονοί, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ανταποκρίθηκαν στις οικογενειακές και κοινωνικές τους υποχρεώσεις, με συνολική μεσοσταθμική δαπάνη τα 190 ευρώ για τα καθιερωμένα πασχαλινά γλυκά και δώρα σε φίλους, συγγενείς και βαφτιστήρια», υπογράμμισε ο ίδιος. Και πρόσθεσε:
«Ο Πασχαλινός εορταστικός τζίρος, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών και των υπηρεσιών εστίασης και διαμονής, θα αποτυπωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ στα μηνιαία στατιστικά του Απριλίου και του Μαΐου, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση πως ξεπέρασε το 1,5 δισ. ευρώ. Το Ορθόδοξο Πάσχα συνέπεσε φέτος, ουσιαστικά, εντός της θερινής τουριστικής περιόδου και αναμένουμε να συνυπολογιστεί η «εισαγόμενη κατανάλωση» από την αυξημένη κατά 15% τουριστική κίνηση στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και από τις περισσότερες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στα νησιά μας».
Ο κ. Κορκίδης ανέφερε ακόμα τα εξής στοιχεία:
Στις κεντρικές αγορές της Αττικής, οι πωλήσεις, κατά την διάρκεια της Μ. Εβδομάδας, ήταν συγκριτικά βελτιωμένες, ενώ η επισκεψιμότητα στα μαγαζιά, έγινε αισθητή με την έναρξη του διευρυμένου εορταστικού ωραρίου και με την καταβολή του δώρου του Πάσχα,
Η αγορά απορρόφησε το μεγαλύτερο μέρος του δώρου του Πάσχα
Το οικογενειακό πασχαλινό τραπέζι ήταν φέτος ακριβότερο κατά 6% από πέρυσι και, σύμφωνα με το ΙΝΚΑ, κόστισε 356 ευρώ. Αντίστοιχα, ο μηνιαίος πληθωρισµός στα τρόφιμα διαμορφώθηκε στο υψηλό 4,8%, όμως, συγκριτικά με τη αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αποκλιμακώθηκε, δίνοντας μια μικρή ανάσα στον οικογενειακό προϋπολογισμό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου